Connect with us

Премиера

„Слугините“ от Жан Жьоне с премиера в Yalta Art Room

Avatar

Публикувано

на

Желязкова снимка Георги Сиркатов

Аделина Желязкова, снимка Георги Сиркатов

На 9 ноември на независимата сцена публиката ще види интерпретацията на френската пиеса на режисьора Кристина Беломорска

Драматичната и най-известна пиеса на френския писател Жан Жьоне – „Слугините“ ще има премиера на 9 ноември от 19.30ч. на сцената на Yalta Art Room. Режисьорът Кристина Беломорска се е спряла за главните роли на актрисите Аделина Желязкова, Ели Кирил Колева и Жана Рашева. Сценограф и костюмограф на представлението е Никол Трендафилова (номинация АСКЕЕР 2023 за костюмите в „Леонс и Лена“), композитор е Давид Кокончев (номинация АСКЕЕР 2023). Преводът на „Слугините“ е на Валентин Маринов-Пело. Голяма част от екипа е познат от моноспектакъла „Морфин“ (Yalta Art Room), с който бяха номинирани за АСКЕЕР 2022, а Кристина Беломорска спечели ИКАР 2023 в категория „Дебют“ за режисурата му.

Един цензуриран, а след това световно признат френски автор (Жак Жьоне) и неговата най-известна пиеса, която ни провокира да се замислим кои сме. Поставя ни пред вечните по-скоро екзистенциални, отколкото социални, въпроси за човешката същност. Драматургията на Жьоне е разглеждана като част от театъра на абсурда. Действието в „Слугините“ показва играта на две прислужници, които в отсъствието на господарка си разиграват своята фантазия на сервилност и отвращение от нея. В същото време изпитват  привързаност и чувства едновременно на любов и силна омраза, а докъде води това зрителите сами ще разберат.

Ето какво повече споделя и екипът за представлението:

Advertisement

„Спектакълът изследва копнежа и нагона към самоунищожението, бруталната самота и еротизъм, доминацията над духа, подчинението и деформирането на личността, довеждащи до дегенеративно ѝ разпадане и компенсаторното ѝ заместването с друга.

Проследявайки деструктивните опити на персонажите да валидират себе си като актуални човешки същества, спектакълът изследва въпроса дали е възможно човек да съхрани своята човечност, разум и дух и докъде може да стигне в опитите си да запълни недостатъчността, с която живее. „Слугините“ ни изтласкват до дъното на човешката нищета, където човекът и реалността му са уловени в налуден лабиринт, в който „игра“ и живот са така оплетени, че разграничаването им един от друг е невъзможно. Лудостта е последното помощно средство, логиката е слуга на чувствата, а небето вече го няма.“

На 17 април 1947 г. парижкият театър „Атене“ представя под режисурата на Луи Жуве за първи път „Слугините“. На софийска сцена пиесата на Жьоне е показвана няколко пъти. Преди постановката на младата Кристина Беломорска, в по-скорошен план публиката е гледала адаптацията на Диана Добрева в Народен театър от 2016 г. и на Десислава Шпатова („Легал арт център”, Сатиричен театър) от 2002 г. През 1998 г. Жана Рашева играе ролята на Соланж в постановката на Явор Гърдев („Слугините“), а през 2023 г. на сцената на Yalta Art Room ще влезе в ролята на Мадам.

СЛУГИНИТЕ
от Жан Жьоне

Режисьор: Кристина Беломорска
Участват: Аделина Желязкова, Ели Кирил Колева и Жана Рашева
Превод: Валентин Маринов – Пело
Сценография и костюми: Никол Трендафилова
Композитор: Давид Кокончев
Видео: Венцислав Тодоров

Advertisement

Проектът е подкрепен от Министерство на Културата, направление „Театър“.  Осъщестява се и със специалната подкрепа на Хей Лин.

Continue Reading
Advertisement