Открийте ни и в

Tехнологии

Смартфон серията HONOR 20 е оборудвана с първия в индустрията виртуален 9.1 съраунд звук

MIKA

публикувано

на

Звуците от природата са многомерни и разнообразни. Въпреки това, след като са записани и прекодирани от машини, и когато са слушани от високоговорител или слушалки, оригиналното чувство на дълбочина и широчина на звука се губи. Днес най-доброто оборудване в музикалната и филмовата индустрия, във видео игрите и други развлекателни сфери се опитва да имитира или дори да възстановява тази широчина и дълбочина на качеството на звука, за да подобри потребителското аудио-визуално изживяване.

Еволюцията на аудио технологиите
Двуканалната технология се разглежда като напредък в аудио индустрията: тя създава усещане за множество измерения, използвайки левия и десния звуков канал за идентифициране източника на звука. Впоследствие популярните 5.1 и 7.1 съраунд аудио системи започнаха да набират популярност.

Въпреки че 5.1 и 7.1 съраунд аудио системите са идеални за постигането на усещане за поглъщащ заобикалящ звук, те се различават значително от 9.1 съраунд аудио системата, която се използва в луксозните кино салони или системите за домашно кино. Така наречената 9.1 съраунд система разполага с два допълнителни високоговорителя в горната част, за да обедини аудио съдържанието и да възпроизвежда звуците с повече детайли. Например, потребителите могат ясно да идентифицират дали звукът, който издават птиците, идва от върха на дървото или от поляната отпред.

Най-новата серия смартфони HONOR 20 е първата, оборудвана с първокласна аудио технология.

Първият в индустрията виртуален 9.1 съраунд звук се справя с две мащабни технически предизвикателства
Всъщност повечето музикални проекти, филми и видео игри все още представляват двуканални файлове. Как двуканален файл позволява на потребителите да усетят истинския многоизмерен ефект на 9.1 съраунд аудио системата? Инженерите на HONOR се заемат да преодолеят две технически предизвикателства, за да постигнат това – първото е да декодират аудио файловете, а второто е да наподобят начина, по който човешкото ухо възприема звука.

Първо, HONOR 20 анализира аудио файлове чрез AI алгоритми, трансформирайки двуканалните аудио файлове в съответствие с 9.1 съраунд аудио системата. Пример за това са познатите двуканални видео игри със стрелба: благодарение на системата си за машинно самообучение, базирано на AI, HONOR 20 би могъл интелигентно да разпознава и различава звука от летящи военни самолети в играта. След това устройството виртуално преобразува аудио звука, така че да съответства на небесния източник в 9.1 съраунд системата, като възпроизвежда аудиото над главата на потребителя, за да постигне поглъщащ звуков ефект.
 
Това повдига друг въпрос, а именно, че потребителите нямат високоговорители над главите си. HONOR 20 разпознава звука на летящи военни самолети, но как е възможно да възпроизвежда звука над главите на потребителите? Това е моментът, в който втората важна технология при HONOR 20 – технологията за симулиране на източници, играе ключова роля.

По принцип хората преценяват каква е силата на звука, използвайки както лявото, така и дясното ухо, а също така и реда, в който звуците се чуват, за да установят източника. Например, представете си, че кола се движи към вас от дясната ви страна с увеличаващ се шум. В мига, в който колата премине пред вас и започне да се отдалечава, шумът започва да намалява от лявата страна. Дори със затворени очи, човек ще успее да идентифицира пътя на колата в тази ситуация.

Подобно на това, ако подадете усилващ се звук от кола към дясното си ухо и след това пуснете звук от отминаваща кола към лявото си ухо, можете да подлъжете мозъка си да мисли, че кола наистина е минала, ако смяната на звука е достоверна. 

Това е идеята и зад виртуалната 9.1 съраунд аудио система на HONOR 20: чрез отличаващия обем на предметите и контролиране на времето подобни звуци се подават към лявото и дясното ухо. Така устройството създава многоизмерно аудио изживяване чрез пресъздаване на източника на различни звуци. Този процес, разбира се, е доста по-сложен от дадения пример по-горе.

В игри като Fortnite често се срещат сложни звуци като пистолетни изстрели, ръмжене на двигател, както и приближаващи вражески стъпки – тези звуци са изкусно създадени от виртуалната 9.1 съраунд система на серията смартфони HONOR 20, за да осигурят страхотно изживяване за всеки геймър.

Виртуалната 9.1 съраунд система, отличена с 21 международни ключови патента
HONOR ангажира над 40 експерти от най-добрите световни университети в Европа, Япония и Китай, за да тестват многократно и подобряват алгоритъма. Виртуалната 9.1 съраунд аудио система вече бе отличена с 21 международни ключови патента за своите 9 важни технологични иновации.

Виртуалната 9.1 съраунд аудио система е налична не само за слушалките на HONOR 20, но също може да бъде адаптирана за слушалките на други брандове. Повече потребители ще могат да се възползват от напредналата технология, използвайки различни видове слушалки – както Bluetooth, така и жични и безжични. Просто свържете слушалките си и изберете опцията „Grand“ под „3D аудио“, за да се насладите на революционната технология на смартфоните HONOR.
 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Времето на зимни спортове е сега! Заедно с Huawei Watch GT2 Pro можете да спортувате свободно през цялата година!

MIKA

публикувано

на

от

снимка:ПР

Зимни спортове и целогодишна активност с Huawei Watch GT 2 Pro

Зимата предлага чудесни условия за комбинация от релакс и спортове на открито, сезонни спортове, бягане през цялата година или упражнения с телесно тегло. Спектърът от начини, по които можете да се поддържате физически активни е огромен, а елегантен партньор във всичко това могат да бъдат новите Huawei Watch GT2 Pro и Watch Fit. Освен множество спортни функции, предлагат подробна информация за важни параметри на физическото и психическото ви здраве, като пулс, ниво на кислорода в кръвта, ниво на стрес, и качество на съня.

Възнамерявате ли да прекарате още една вечер под одеялото с чаша чай? Комбинацията от ранното свечеряване и студените температури не предразполагат към физическа активност или пък към напускане на комфорта на топлия Ви дом. Въпреки това ще е добре да се опитате да се мотивирате и да усетите удоволствието от това да практикувате любимия си спорт или пък да опитате нов такъв. Както казват, спортът е здраве и със сигурност ще покачи нивата на ендорфин у Вас, ще повиши тонуса Ви и ще Ви изпълни с позитивна енергия. Междувременно, Huawei Watch GT2 Pro ще се затвърди като перфектния събеседник във Вашите тренировки през цялата година!

Време е да загреем!

Ако сте фен на ските или на сноуборда, прекарвайте уикенди на пистите. Безопасността е на първо място, оборудвайте се с шлем и очила, предпазна жилетка за гърба Ви също е добра идея. И когато избирате поредния си стилен тоалет, не забравяйте, че трябва да можете да се движите свободно и да Ви е комфортно, когато го носите. Добавете към него и Huawei Watch GT2 Pro. Защо? Най-новият смарт часовник на Huawei Ви предоставя подробна информация като сърдечен ритъм, средна скорост, максимален наклон и информация за ски пистите. Освен това, можете да получавате гласови известия, ако някой от показателите е извън нормата. Незаменим партньор, който Ви помага да поддържате невероятен баланс при високи скорости!

Тренирайте през цялата година

Не можете да си представите една седмица, в която да не тренирате? Дори в настоящите условия, налице са много разнообразни възможности, а богатото меню със спортни активности, които следят Watch GT 2 Pro и Watch Fit може да ви вдъхнови и за нови предизвикателства. Поставете си цел. Независимо каква е тя, можете да разчитате на смарт часовниците на Huawei да ви мотивират по пътя към нея.

Всеки път, когато тренирате, Watch GT2 Pro или Watch Fit ще бъдат до Вас, за да следят прогреса Ви, ще ви помагат да разчитате показателите си и дори да планирате кога да бъде следващата Ви тренировка. Искате да подобрите бягането си, но не знаете откъде да започнете? Watch GT2 Pro идва с над 10 различни научно подкрепени професионални курсове за бягане, за да Ви насочи в правилната посока. При добра мотивация, нито лошото време, нито затворените фитнеси могат да ви спрат. Възможността да тренирате на закрито, дори само със собствено тегло, са налице и са отразени и в смарт часовниците на Huawei. Набирания, коремни преси или разтягане – изберете тези упражнения, които отговарят на нуждите Ви.

Новият Huawei Watch GT2 Pro е базиран на собствен чипсет за носими устройства на Huawei с интегрирана хетерогенна архитектура с множество ядра, които си сътрудничат, за да осигурят висока производителност при ниска консумация на енергия. Това дава възможност за постигане на емблематичния за серията Huawei GT дълготраен живот на батерията за проследяване на тренировките, измерване на пулса, мониторинг на съня и на наситеността на кръвта с кислород и много други функции.

Huawei Watch GT2 Pro работи безпроблемно с всеки смартфон, включително тези с iOS и Android. Има и още. Благодарение на приложението Huawei Health ще можете да достъпвате с лекота Вашите спортни и здравни показатели. Гореща новина за софтуера на смарт часовниците е, че след последната актуализация, вече не само Watch GT 2 Pro, a и Watch Fit може да следи наситеността на кръвта с кислород постоянно, да показва статистика и да алармира при притеснителни промени.

Продължете понататък

Lifestyle

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

За първи път българин оглавява управителния съвет на влиятелната европейска организация с над 20-годишна история

Невен Дилков, основател и управител на Нетера, стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации ecta (European Competitive Telecommunications Association).

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния й съвет. Членовете на ecta го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

ecta представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа“, коментира Невен Дилков.

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията:

„ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители“, допълни Невен Дилков.

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България – Нетера, Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите “.бг” и “.bg” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University, Китай, и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College, САЩ.

В Борда на директорите на ecta, считано от 1 януари 2021 г., влизат:

  • Г-н Невен Дилков, управител на Neterra – председател;
  • Г-жа Тициана Талеви, отговорник по регулаторните въпроси на Fastweb – заместник-председател;
  • Г-жа Анна Бигот Anna Bigot, съветник по европейските въпроси на Bouygues Europe;
  • Г-н Джем Челебилер, главен изпълнителен директор на Turknet;
  • Г-н Пабло Фрейре, главен стратегически директор на Masmovil;
  • Г-жа Кери Гилдер, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services;
  • Г-н Максим Ломбардини, заместник-председател на Съвета на директорите на Iliad;
  • Д-р Марк Шютце, член на Съвета на директорите на Drillisch Netz AG.

ecta е общоевропейска проконкурентна търговска асоциация, която представлява повече от 100 от водещите телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в Европа. Членовете на ecta споделят убеждението, че конкуренцията е най-добрият двигател за ефективни инвестиции и най-големият стимул за иновации. Тя води до по-голям избор и ползи за гражданите и бизнеса, както и за европейската икономика като цяло. За повече информация относно дейността на ecta посетете ectaportal.com.

Продължете понататък

Горещо