Открийте ни и в

Tехнологии

Смартфон серията HONOR 20 е оборудвана с първия в индустрията виртуален 9.1 съраунд звук

MIKA

публикувано

на

Звуците от природата са многомерни и разнообразни. Въпреки това, след като са записани и прекодирани от машини, и когато са слушани от високоговорител или слушалки, оригиналното чувство на дълбочина и широчина на звука се губи. Днес най-доброто оборудване в музикалната и филмовата индустрия, във видео игрите и други развлекателни сфери се опитва да имитира или дори да възстановява тази широчина и дълбочина на качеството на звука, за да подобри потребителското аудио-визуално изживяване.

Еволюцията на аудио технологиите
Двуканалната технология се разглежда като напредък в аудио индустрията: тя създава усещане за множество измерения, използвайки левия и десния звуков канал за идентифициране източника на звука. Впоследствие популярните 5.1 и 7.1 съраунд аудио системи започнаха да набират популярност.

Въпреки че 5.1 и 7.1 съраунд аудио системите са идеални за постигането на усещане за поглъщащ заобикалящ звук, те се различават значително от 9.1 съраунд аудио системата, която се използва в луксозните кино салони или системите за домашно кино. Така наречената 9.1 съраунд система разполага с два допълнителни високоговорителя в горната част, за да обедини аудио съдържанието и да възпроизвежда звуците с повече детайли. Например, потребителите могат ясно да идентифицират дали звукът, който издават птиците, идва от върха на дървото или от поляната отпред.

Най-новата серия смартфони HONOR 20 е първата, оборудвана с първокласна аудио технология.

Първият в индустрията виртуален 9.1 съраунд звук се справя с две мащабни технически предизвикателства
Всъщност повечето музикални проекти, филми и видео игри все още представляват двуканални файлове. Как двуканален файл позволява на потребителите да усетят истинския многоизмерен ефект на 9.1 съраунд аудио системата? Инженерите на HONOR се заемат да преодолеят две технически предизвикателства, за да постигнат това – първото е да декодират аудио файловете, а второто е да наподобят начина, по който човешкото ухо възприема звука.

Първо, HONOR 20 анализира аудио файлове чрез AI алгоритми, трансформирайки двуканалните аудио файлове в съответствие с 9.1 съраунд аудио системата. Пример за това са познатите двуканални видео игри със стрелба: благодарение на системата си за машинно самообучение, базирано на AI, HONOR 20 би могъл интелигентно да разпознава и различава звука от летящи военни самолети в играта. След това устройството виртуално преобразува аудио звука, така че да съответства на небесния източник в 9.1 съраунд системата, като възпроизвежда аудиото над главата на потребителя, за да постигне поглъщащ звуков ефект.
 
Това повдига друг въпрос, а именно, че потребителите нямат високоговорители над главите си. HONOR 20 разпознава звука на летящи военни самолети, но как е възможно да възпроизвежда звука над главите на потребителите? Това е моментът, в който втората важна технология при HONOR 20 – технологията за симулиране на източници, играе ключова роля.

По принцип хората преценяват каква е силата на звука, използвайки както лявото, така и дясното ухо, а също така и реда, в който звуците се чуват, за да установят източника. Например, представете си, че кола се движи към вас от дясната ви страна с увеличаващ се шум. В мига, в който колата премине пред вас и започне да се отдалечава, шумът започва да намалява от лявата страна. Дори със затворени очи, човек ще успее да идентифицира пътя на колата в тази ситуация.

Подобно на това, ако подадете усилващ се звук от кола към дясното си ухо и след това пуснете звук от отминаваща кола към лявото си ухо, можете да подлъжете мозъка си да мисли, че кола наистина е минала, ако смяната на звука е достоверна. 

Това е идеята и зад виртуалната 9.1 съраунд аудио система на HONOR 20: чрез отличаващия обем на предметите и контролиране на времето подобни звуци се подават към лявото и дясното ухо. Така устройството създава многоизмерно аудио изживяване чрез пресъздаване на източника на различни звуци. Този процес, разбира се, е доста по-сложен от дадения пример по-горе.

В игри като Fortnite често се срещат сложни звуци като пистолетни изстрели, ръмжене на двигател, както и приближаващи вражески стъпки – тези звуци са изкусно създадени от виртуалната 9.1 съраунд система на серията смартфони HONOR 20, за да осигурят страхотно изживяване за всеки геймър.

Виртуалната 9.1 съраунд система, отличена с 21 международни ключови патента
HONOR ангажира над 40 експерти от най-добрите световни университети в Европа, Япония и Китай, за да тестват многократно и подобряват алгоритъма. Виртуалната 9.1 съраунд аудио система вече бе отличена с 21 международни ключови патента за своите 9 важни технологични иновации.

Виртуалната 9.1 съраунд аудио система е налична не само за слушалките на HONOR 20, но също може да бъде адаптирана за слушалките на други брандове. Повече потребители ще могат да се възползват от напредналата технология, използвайки различни видове слушалки – както Bluetooth, така и жични и безжични. Просто свържете слушалките си и изберете опцията „Grand“ под „3D аудио“, за да се насладите на революционната технология на смартфоните HONOR.
 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Tехнологии

Genesis пуска три нови нископрофилни механични клавиатури

MIKA

публикувано

на

от

Thor 400, снимка: ПР

Полският бранд за гейминг периферия Genesis анонсира своите нови модели клавиатури за гейминг – Thor 380, Thor 400 и Thor 401. И трите модела се отличават с функционалност, ефективност и издръжливост, като основната разлика между тях е в типа суичове, заложени от производителя.

Genesis Thor 380 RGB е механична клавиатура с Outemu Blue превключватели. Те се характеризират с отчетлива обратна връзка с тактилно усещане при натиск и звучен клик. Genesis Thor 400 RGB от своя страна е оборудвана с червени Kailh суичове и е предназначена за онези геймъри, които предпочитат линейни превключватели. Тези, които търсят клавиатура с добра обратна връзка без ясно доловим звук при клик, могат да се спрат на Thor 401 RGB, оборудвана с Kailh Brown суичове. Силата на активиране за този модел е около 45 g.

Всеки един от новите модели на Genesis разполага с RGB подсветка, алуминиево шаси и клавиши с нисък профил. Означенията върху клавишите са отпечатани с технологията “Double Injection”, така че символите да издържат на изпитанието на времето. а наличният N-key rollover механизъм се справя безпроблемно със ситуации, когато са натиснати множество бутони наведнъж. Потребителите могат да избират между 13 светлинни режима, включително PRISMO ефект.

Genesis Thor 400 RGB, 401 RGB и 380 RGB включват софтуер за промяна на настройките, а предпочитанията се запазват във вградената памет. Всички модели са оборудвани с функционални датчици, набор от клавиши за управление на мултимедия и функция за блокиране на клавиша на Windows. Включената опора за китка подобрява комфорта по време на игра, а сгъваемите крачета позволяват на потребителите да променят ъгъла на позицията.

Новите клавиатури на Genesis ще бъдат достъпни от второто тримесечие на годината и ще се предлагат от партньорската мрежа на офиициалния дистрибутор на марката PolyComp. Според информация от производителя  очакваните крайни цени ще са около 130 лв. за Thor 380 RGB и около 150 лв. за моделите Thor 400 RGB и 401 RGB.

Продължете понататък

Lifestyle

Мобилното приложение Lidl Plus вече е налично в HUAWEI AppGallery

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Lidl Plus, мобилното приложение за лоялни клиенти на Lidl, вече е налично и в Huawei AppGallery – един от трите най-големи магазина за приложения в световен мащаб. Притежателите на смартфони могат да го свалят напълно безплатно от Huawei AppGallery.

Lidl Plus стартира в България през октомври 2020 г. и още от първата седмица то стана най-сваляното за страната в App Store и Google Play.

„Приложението Lidl Plus се утвърди като едно от най-популярните и ползвани в България. За екипа на Huawei AppGallery най-важното е да предоставяме първокласно изживяване на нашите потребители и за целта не спираме да обогатяваме портфолиото си с топ локални и глобални приложения. Щастливи сме да приветстваме Lidl Plus в Huawei AppGallery”, сподели Невена Петрова, мениджър бизнес развитие на Huawei Mobile Services за България и Северна Македония.

Магазинът за приложения AppGallery е достъпен в повече от 170 държави и региони, с 530 милиона активни потребители месечно в световен мащаб. Там потребителите могат да открият разнообразие от глобални и локални приложения в 18 категории, включително навигация и транспорт, новини, социални медии и др.

„Lidl Plus e още една допълнителна възможност за нашите клиенти да получат разнообразни промоционални оферти и да планират по-лесно семейния си бюджет. Затова се радваме, че все повече хора ще могат да се възползват от предимствата на приложението. IT екипът ни положи много усилия, за да може всички потребители на смартфони Huawei да имат достъп до Lidl Plus, което вече е факт“, сподели Нели Месерджиева, ръководител “Акционен мениджмънт” в Лидл България.

Преди месец Lidl Plus стартира и партньорска програма, благодарение на която потребителите могат да се възползват от допълнителни отстъпки и преференциални оферти и при подбрани партньори. Първите компании, които се включиха в партньорската програма на Lidl Plus, са OMV България, застрахователният брокер SDI, онлайн платформата с уроци Уча.се, Софийската опера и балет и платформата за фото книги Pixi Photobooks.

Повече информация за актуалните отстъпки и предложения на Lidl Plus, можете да откриете в самото приложение или на: www.lidlplus.bg

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 32 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 106 магазина в 49 града и над 3000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

Продължете понататък

Горещо