Connect with us

Култура

„Смъртоносна академия“ от Наоми Новик – има само два избора: или завършваш, или умираш 

Avatar

Публикувано

на

Смъртоносна академия банер

Излезе „Смъртоносна академия“ от Ноами Новик – нов роман от бестселъровата авторка на „Изтръгнати от корен“, който ни показва училището, както никога не сме си го представяли досега…

По книжарниците излезе „Смъртоносна академия“ – нов роман от бестселъровата авторка на „Изтръгнати от корен“ Наоми Новик.

Магьосническата академия може да е страшно и опасно място, пълно до последното тъмно ъгълче с ужасни създания, които искат да те обезкостят. Но истината е, че младите вещици и магьосници имат много по-голям шанс да оцелеят вътре, отколкото навън – навън под откритото небе, където имат само помощта на родителите си, за да се опазят от всички създания на мрака.

Е, ако оживеят достатъчно дълго, за да завършат, разбира се. Около половината от всеки випуск пада в жертва всяка година, но това е цената, която трябва да се плати за баланса.

Просто трябва да гледаш да не си един от тези слабаци. Правилата за оцеляване са няколко: не ходи никъде сам – винаги е полезно някой да ти гледа гърба. Проверявай периметъра на всяка стая, преди да влезеш. Бъди винаги нащрек – дори стаята ти в общежитието не е безопасна. И в никакъв, ама никакъв случай не си въобразявай, че някой ще дотърчи на помощ, ако загазиш сериозно.

Advertisement

Ел – или Галадриел, както майка ѝ неблагоразумно я е кръстила – знае добре правилата. Като част от непопулярните деца в училище тя може да разчита единствено на себе си. Услуги получава само в замяна на нещо друго, компания по коридорите само от необходимост. До момента, в който злощастен случай не я сблъсква със звездата на училището.

Орион Лейк е истински герой като тези, за които сте чували в приказките. Той прекарва всяка втора секунда в това да притичва на помощ на слабите и онеправданите, а през останалото време се чуди как да бъде още по-полезен. На човек направо да му се доповръща.

И на всичкото отгоре сега ходи като залепен след Ел навсякъде и има наглостта да ѝ спаси живота цели четири пъти. Така цялата Академия ще си помисли, че тя е безполезна дама в беда. Орион Лейк трябва да умре. Ако преди това училището не убие и двама им, разбира се.

„Смъртоносна академия“ е първа част от трилогия, в която едно момиче трябва да се пребори за оцеляването си в свят на опасности и тревоги, докато се опитва да обуздае мистериозната и могъща сила, която дреме в кръвта ѝ. Бестселъровата авторка Наоми Новик, която получи наградите „Хюго“, „Небула“ и „Локус“ за най-добър роман, отново повежда читателите към нов неустоим и опасен фентъзи свят.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement