Connect with us

Музика

Соня Йончева с нов солов албум “Куртизанката”

Avatar

Публикувано

на

edeb0fac 5d1c 407f b31f e0be17519d70 jpg

снимка: ПР

Новият албум на българската суперзвезда излиза на 9 февруари, а бароковите й концерти в София са на 12 и 15 април 2023 г. 

Новият солов албум на Соня Йончева с провокативното заглавие “Куртизанката” ще има световна премиера на 9 февруари. Дискът може да се купи от сайта й  и amazon.com

Албумът е записан миналата година в Генуа, Италия с Orchestra dell’Opera Carlo Felice Genova, ръководен от Марко Армилиато. Тенорът Чарлз Кастроново участва в дуетите от „La traviata” и „Thaïs”.

Всички оперни женски героини, включени в албума, са герои, свързани с образа на куртизанката.

Advertisement

Световноизвестното българско сопрано ще представи албума си с автограф сесия през април, когато ще изнесе два концерта за Великден – на 12 и 15 април в зала “България” заедно с Фестивалния оркестър “Изкуството на барока” с диригент Зeфира Вълова.

Програмата на концертите е барокова музика и произведения на Хендел.

На специална среща със своите почитатели Йончева ще представи новия си албум “Куртизанката”. Мястото, датата и часът ще бъдат допълнително обявени, уточниха от екипа й.

“Светът на куртизанките винаги ме е вълнувал – споделя Соня Йончева. – Открих тяхната вселена в моите сценични превъплъщения.  Прочетох историята на Вероника Франко – венецианска куртизанка,  поетеса, утвърдила себе си в територии, традиционно запазени за мъжете: тези на еротичната казуистика и публичния дебат. Бях поразена от тази личност, която в изказванията си се противопоставя на своето време – епоха едновременно идеализираща и принизяваща жените по обективиращ начин.  Борец за правата на жените, която предлага тялото си за удоволствие. Какъв контраст и каква вяра! Вдъхновена от нейния път, реших да реализирам този албум.”

В „Куртизанката” Соня Йончева обединява вечни женски фигури, някои от които исторически. Албумът включва арии от най-известните роли на сопраното като „Травиата“ на Верди, „Бохеми“ и „Манон Леско“ на Пучини, „Сибир“ на Джордано и „Ирис“ на Маскани. Други заглавия като „La bohème“ на Леонкавало, „Samson et Dalila“ на Сен-Санс, „Manon“ и „Thaïs“ на Massenet не са част от репертоара на певецата или са планирани като бъдещ дебют като „Madama Butterfly“ на Пучини.

Advertisement

Бонус парчето “In Trutina” от “Carmina Burana” на Орф отразява философията на проекта, баланса между тялото и ума, удоволствието, сдържаността, съмнението и съревнованието между чувствителната и рационалната природа на човешкото същество.

Соня Йончева организира записите на петия си самостоятелен албум и всичко около него чрез собствената си компания SY11 Events Ltd. Създадена през 2020 г., за да продуцира собствени концерти, компанията вече има свой лейбъл SY11 Productions, под който е издаден албума.

Соня Йончева остава и ексклузивен изпълнител на Sony Classical.

Билетите за концертите на Соня Йончева в България тук:

Билети от epaygo.bg и в касите на EasyPay.

Advertisement