Connect with us

Събития

Нов сезон с операта „Дон Карлос”

Avatar

Публикувано

на

portret

Прочутият италиански бас Феручо Фурлането гостува в „Дон Карлос” на 20 септември

Софийската опера и балет тържествено ще открие сезон 2014-2015 г. на 20 септември от 19.00 ч. с операта „Дон Карлос” от Верди. Спектакълът е с участието на прочутия италиански бас Феручо Фурлането в рамките на честването на юбилея на Борис Христов и с него се отбелязват 100 години от рождението на оперния режисьор Михаил Хаджимишев.

„Израснах в преклонение пред Чезаре Сиепи и Борис Христов и те бяха нещо като пътеводна светлина за мен… С Христов се срещнах още при втората си опера в Торино, когато пеех Монаха в „Дон Карлос”, а той пееше крал Филип II. Той ми даде идеята да бъда не само певец, но и интерпретатор, да обичам актьорската игра на сцената, да обичам да създавам образи и да успявам в това. Да го гледам и да изучавам малките жестове, които той правеше, да разбирам как дребното движение и малките жестове могат да са много по-важни от големите – това беше много ценно за мен, също толкова, колкото използването на гласа”, разказва Фурлането.

Това е първото гостуване на звездата на световната оперна сцена в България. Един от най-великите баси на нашето време, Феручо Фурлането е сред най-търсените изпълнители. Критиците го хвалят за големия му диапазон, впечатляваща вокална мощ и отлични актьорски способности.

Неговата удивителна международна кариера започва с ролята на крал Филип II в „Дон Карлос” от Верди на Великденския фестивал в Залцбург под диригентството на Херберт фон Караян през 1986 г. През същата година той дебютира на летния фестивал в Залцбург с ролята на Фигаро в операта на Моцарт. Дебютът му на водещите оперни сцени предхожда тези участия: Ла Скала (1979 г.), Метрополитън Опера (1980), Виенската държавна опера (1985).

Advertisement

Работил е с водещите оркестри и диригенти като Херберт фон Караян, Карло Мария Джулини, сър Джордж Шолти, Ленард Бърнстейн, Валери Гергиев, Лорин Маазел, Клаудио Абадо, Бернард Хайтинк, Даниел Баренбойм, Жорж Претр, Джеймс Ливайн, Семьон Бичков, Даниеле Гати, Рикардо Мути, Марис Янсонс и Владимир Юровски.

Участвал е в концерти и рецитали във водещи световни концертни зали в репертоар от „Реквием” на Верди до руски песни и „Зимно пътуване” от Шуберт.

Има множество записи на опери на CD и DVD, а изпълненията му са излъчвани в цял свят по радиото и телевизията.

Чувства се еднакво у дома си в много опери като Ла Скала в Милано, Кралската опера „Ковънт Гардън”, Виенската държавна опера, Националната опера в Париж, Метрополитън опера в Ню Йорк, както и в Рим, Торино, Флоренция, Болоня, Палермо, Буенос Айрес, Лос Анджелис, Сан Диего и Москва.

В Мариинския театър в Санкт Петербург той е първият италиански бас в ролята на „Борис Годунов” на Мусоргски. Изпълнява тази роля и на сцената на Болшой театър с голям успех сред критиката и публиката, като е единственият западен артист, изпял Борис Годунов и на двете основни сцени на Русия.

Advertisement

Феручо Фурлането е почетен посланик в Организацията на обединените нации, както и камерзенгер и Почетен член на Виенската държавна опера.

През сезон 2013-14 Феручо Фурлането се изявява в най-големите световни оперни театри и концертни зали, включително Виенската държавна опера, Миланската скала, Гран Театър в Женева, Театро Реал Мадрид, Операта в Сан Диего, Канадската опера в Торонто, Сънтори Хол в Токио, Берлинската Филхармония, Московската консерватория, зала „Плейел” в Париж и Аудиториум в Барселона.

Феручо Фурлането участва с две Вердиеви басови партии във Виенската държавна опера. „Днешният най-добър Фиеско” („Чикаго Трибюн”) се връща в „Симон Боканегра” и по-късно като Филип II в „Дон Карлос”.

Той получава международно признание и в двете роли в Кралската опера „Ковънт Гардън” (пее със завладяваща власт” Файненшъл Таймс, 2013) и Метрополитън Опера.

Той изпълнява ролята на Борис Годунов във Виена и Москва, а също и в концертно изпълнение с националния оркестър на Тулуза под диригентството на Туган Сохиев във Франция и Испания.

Advertisement

Фурлането се връща към един от любимите си герои – Дон Кихот от Масне, в операта в Сан Диего и операта в Торонто, а също и в Мариинския театър в Санкт Петербург.