Открийте ни и в

Общество

Софийският “градски номад” преживява от рециклиране; не разчита на помощ от държавата

публикувано

на

Софийският "градски номад" преживява от рециклиране; не разчита на помощ от държавата 139

46% от бездомните в столицата посочват разделното събиране на отпадъци като основно препитание;

• Временната заетост носи доходи на 28%;

• Едва 2% получават помощ от държавни институции.

Близо половината от софийските бездомни изкарват прехраната си чрез разделно събиране на отпадъци, показва пилотно проучване на техните нужди и нагласи, извършено от Сдружение “Градски номади” през май и юни 2015 г. Други 28% от бездомните намират временно препитание като общи работници, хигиенисти, охрана, а само един от петдестте интервюирани получава социална пенсия. Това сочат данните, обявени на пресконференция в БТА тази сутрин.

Проучването се състои от 50 дълбочинни интервюта с бездомни хора в широкия център на София и е първото по рода си за България. Съпровождано е от анкета за обществените нагласи спрямо тази група сред близо 700 респондента. И двете изследванията са част от пилотната фаза на проекта “Градски номади” и целят по-добро разбиране на бездомните и тяхното място в обществото.

Едно от впечатляващите несъответствия между двете изследвания засяга най- наложителните нужди на бездомните хора: масово, те посочват конкретно работа и жилище като такива, а само 4% искат помощ от държавата. Резултатите от публичната анкета сочат тъкмо обратното: близо 70% от запитаните смятат, че бездомните имат нужда предимно от социална помощ, организирана от държавата, а 8.2% и 6.2% респективно – от работа и жилище. Интересен е и фактът, че едва 16% от бездомните прибягват до просия, спрямо една трета според общественото мнение.

Въпреки тезата, популяризирана чрез медиите през последите месеци, че бездомните принадлежат към организирани престъпни групи, които разбиват цветните контейнери за разделно събиране на отпадъци, едва 3.5% от респондентите на публичната анкета се съгласяват с това мнение. Бездомните хора, от друга страна, споделят, че най-доходоносно е събирането и връщането на бирени бутилки от градинките, както предаването за рециклиране на картон от металните контейнери за боклук и около търговски обекти.

Обнадеждаващо е също, че над 60% от запитаните са помагали на бездомни хора самостоятелно или чрез неправителствени организации. Този висок процент е отразен и в отговорите на интервюираните бездомни: 34% от тях разчитат предимно на помощ от случайни хора, 20% – на помощ от НПО, и други 34% – на семейство и познати. На база на пилотните изследвания Сдружение “Градски номади” ще разработи качествени и количествени изследвания на бездомните на национално ниво, за които ще се търси съдействието на университети, НПО и държавни институции.

Чрез тези проувания, “Градски номади” ще търси решение на два от най-сериозните проблеми на тази уязвима група: липсата на данни за броя им и недостатъчното разбиране от страна на обществото, а оттам и на държавата. Крайната цел на сдружението е трайно подобрение на качеството на живот на бездомните у нас, като предложи нова стратегия за преброяването им и по- ефективни социални политики, съобразени с техните нужди и нагласи.

От средата на септември, “Градски номади” започва и набиране на средства и доброволци за изграждането на мобилни бани, перални и микро-къщи за бездомни хора, както и за основаването на социално предприятие, което да предлага работа и преквалификация на бездомни хора. Екипът на “Градски номади” изразява благодарност към Фондация “Мисия без граници”, Сдружение “Каритас България”, “Си-Ви-Ес България” и Timeheroes за съдействието при пилотните изследвания. Първата фаза на проекта “Градски номади”, към която принадлежат тези изследвания, бе финансирана в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. чрез конкурса “Направи си сам” на Екологично сдружение “За Земята”.

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”1024″]Urban Nomads - First micro house[/media-credit][media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”1024″]Urban Nomads 2 - small (1)[/media-credit]

Реклама