Connect with us

Култура

Софийският международен литературен фестивал с онлайн издание през декември 

Avatar

Публикувано

на

Осмото издание на едно от най-големите литературни събития в страната – Софийски международен литературен фестивал ще бъде изцяло дигитално. Ограничен брой хора ще могат да присъстват на живо на събитието, ако епидемичната обстановка позволява. Фестивалът, който досега е бил сцена за повече от 320 поети и писатели от 35 държави, тази година ще се проведе не за шест, а в рамките на четири дни – от 10 до 13 декември.

Събитието ще запази значителна част от форматите, които позволяват разнообразни входове към литературата. За разлика от голяма част от предишните издания, в осмия Литературен фестивал няма да има специфичния географски или езиков фокус. Литературата ще е от различни точки на света. Това издание ще е може би най-актуалното досега, тъй като авторите неизбежно ще са изправени пред  осмисляне на настоящата ситуация, както и пред въпроса за бъдещето, което в момента изглежда трудно въобразимо, дори в едрите прогнози. А Софийският международен литературен фестивал е среда, в която централна роля имат именно онези хора, за които въображението е основен инструмент за разбиране на света.

Разговори за бъдещето

За втора поредна година ще се проведе панелът „Разговори за бъдещето“. Този път негови теми ще са: Бъдеще историческо и Новите реализми: дистопия, утопия, научна фантастика. В тези разговори особено значима роля ще има творчеството на писателите, които най-целенасочено жонглират с идеите за бъдещето – фантастите. Необходимостта от нови хоризонти, антиутопията, историческият разказ, екологичните рискове, новите пандемии, икономическото неравенство, радикалните промени в обществата и политическите кризи са част от посоките, които през литературни примери и с участието на писатели и теоретици, ще формират тематичната рамка на „Разговорите за бъдещето“. Панелът се осъществява в партньорство с ShadowDance – онлайн списание за фантастика, култура и футурология.

Чуждестранните гости на СМЛФ

Advertisement

Международната програма на Литературния фестивал тази година е фокусирана върху многообразието, различните перспективи, познание и обитавани места.

Гост на фестивала ще бъде многократно награждаваната писателка Капка Касабова. Тя израства в София и на 18-годишна възраст се мести да живее в Нова Зеландия заедно със семейството си, където учи Френска и руска литература, както и Английска литература и творческо писане. От 2005 г. Капка Касабова живее в Шотландия, където е известна най-вече със своята художествена документалистика и пътеписи. Тя пише на английски език. Нейни есета са били публикувани в The Guardian, The Financial Times, The Times Literary Supplement, The Sunday Times, The Scottish Review of Books, The Economist 1843 Magazine и много други. Тази година романът ѝ „Граница“ е в краткия списък, заедно с още пет книги, на престижната френска Европейска награда за литература, присъждана в началото на декември. През 2018 г. „Граница“ получава наградата „Найеф Ал-Родан“ на Британската академия, а година по-рано книгата е избрана за шотландски роман на годината. Съвсем скоро се очаква на български език най-новата книга на писателката – „Езерото“.

Част от осмото издание на Софийския международен литературен фестивал ще бъде британският писател и журналист – Крис Клийв. Роден е в Лондон и завършва психология в колежа „Бейлиол“, Оксфорд. Автор е на четири романа, пише разкази и води авторска рубрика в The Guardian. Романите му са бестселъри на New York Times. Крис Клийв е носител на престижни литературни награди. Книгата му „Възпламеняване“ е международен бестселър, издаден в над 20 страни, сред които България, Великобритания, Германия, Естония, Италия, Канада, Португалия, САЩ, Турция, Франция, Финландия, Холандия и др. През 2008 г. излиза и филмовата версия на книгата. Буквално всеки момент ще се появи и българското издание на „На смелите се прощава“.

Един сред най-популярните съвременни израелски писатели – Ешкол Нево, ще бъде в България за участието си в Софийския международен литературен фестивал. Роден в Йерусалим, той прекарва детството си в Израел и Детройт. Книгите му са бестселъри в Израел и са публикувани на много езици. Носител е и има номинации за много литературни награди в Израел и Европа. Някои от книгите му са адаптирани за театрални пиеси. Нани Морети пък е режисьор на филма по книгата на Ешкол Нево „Трети етаж“, който предстои да излезе през 2021 г. Писателят преподава творческо писане в най-престижното израелско художествено училище и също така води множество творчески работилници.

От Канада ще се  включи Жил Жобидон, който е едва вторият писател от Квебек, който печели Голямата награда на 5-те континента на Международната организация на франкофонията. Той започва да пише на 53-годишна възраст. Преди това е изучавал Визуални изкуства и История на изкуството, работил е в музеи и галерии като куратор. Още първият му роман, публикуван през 2003 г., „Пътят на ранните утрини“ му носи три престижни национални награди. След това Жил Жобидон продължава кариерата си в относителна анонимност, далеч от медиите и широката общественост. Писателят получава Наградата на 5-те континента през 2019 г. за книгата „Спокойният уязвен“.

Advertisement

Сред международните участници на фестивала ще бъде писателката Естер Херистен,  считана за едно от обещаващите имена в нидерландската литература още с дебюта си през 2000 г. Херитсен води популярна седмична колонка в телевизионния справочник VPRO и е удостоена с честта да напише подаръка за нидерландската Седмица на книгата през 2016 г. с тираж 700 000 екземпляра. В последно време набира популярност и като автор на телевизионни и филмови сценарии. Неин е сценарият на филма „Инстинкт“, който е бил и нидерландската кандидатура за Оскар през 2019 г. Четири от романите ѝ са финалисти за престижната награда Libris Literature Prize. Получава много литературни отличия. За романа „Жажда“ един от влиятелните съвременни нидерландски автори – Херман Кох, казва: „С измамно семплия си, но изключителен език и изтънчен хумор, „Жажда“ е малко съкровище в съвременната нидерландска литература.”

През четирите дни на фестивала, публиката ще има (предимно виртуалната) възможност да присъства още на срещи с български писатели, на специалната поетична вечер, както и на вече традиционния панел – Софийски международен литературен фестивал представя, който тази година ще обърне внимание на едни от най-навременните и интригуващи реакции на извънредната ситуация през годината.

Осмото издание на Софийския международен литературен фестивал се организира от Асоциация „Българска книга“

Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2020 г.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement