Открийте ни и в

Lifestyle

Социалните мрежи отстъпват пред приложенията за разговори

MIKA

публикувано

на

Социалните мрежи те изтощават? Може би ще се зарадваш да чуеш, че не си сам. Популярният сайт Techopedia дори вече въведе термина изтощение от социалните мрежи (Social media fatigue), който обяснява тенденцията потребителите да се отдръпват от социалните мрежи, когато се почувстват претоварени от твърде много сайтове, приятели и последователи и твърде много време прекарано онлайн за поддържане на тези социални връзки.

Като алтернатива се явяват приложенията за разговори, които вече заемат доминираща позиция. По данни на списание Business Insider, общото потребление на четирите основни приложения за разговори е било по-голямо от това на четирите основни социални мрежи през 2016 г. Популярността на приложенията за разговори нараства оттогава, основно благодарение на Viber и WhatsApp, докато Facebook и Twitter демонстрират застой.

Защо се случва това? Има много обяснения, но най-простото от тях е и най-смислено. Приложенията за разговори предоставят на потребителите всички основни функционалности, които търсят в социалните мрежи, но без целия рекламен шум. Те са лесни за употреба и достъпни основно през телефон, докато социални мрежи все още срещат затруднения в това да предоставят идентично потребителско изживяване. Приложенията за разговори не те принуждават да минаваш през купища съдържание, което не те вълнува, като същевременно ти предоставят обаждания с високо качество на връзката, чат-ботове, индивидуални и групови чатове. Друга причина да преминеш изцяло към приложения за разговори е сигурността на данните. Facebook беше дълго измъчван от скандали – от продажба на лични данни на потребители на неизвестни лобисти през 2015 г., за което признаха три години по-късно, до излагане на риск на акаунтите на между 30 и 50 милиона потребители тази година. Друг технологичен гигант Google, беше принуден да ликвидира социалната си мрежа Google+ през октомври, след като разкри личните данни на потребителите си и не каза за това на никого в продължение на месеци. А пробивите в сигурността продължават при Yahoo, Twitter и много други.

Приложенията за разговори могат да помогнат там, където социалните мрежи не могат. Добрите апликации разполагат с криптиране на съобщенията от край до край, така че дори самото приложение не знае какво пишеш на половинката си след полунощ. Viber дори може да накара съобщенията ти да изчезнат автоматично след определено време, ако пишеш в таен чат (Secret Chat). Спам профилите се блокират от Viber и докато всичко, което е необходимо, за да активираш нов фалшив профил във Facebook са няколко секунди (за да въведеш различен имейл), за да направиш това във Viber се изисква активация на изцяло нов телефонен номер – като номерът ще бъде проверен преди акаунтът да бъде активиран.

Повишената сигурност за защита на личната ти информация не е за сметка на намален брой полезни функционалности в приложението. Най-популярната услуга за разговори предлага куп стикери и емотикони, групови чатове, опции за прикачване на файлове – всичко необходимо, за да изразиш емоциите си на момента.

Социалните мрежи вече забравят първоначалното си приложение. Милионите регистрирани потребители във Facebook не са се включили там, за да станат част от нарастваща екосистема, пълна с маркетингови промоции и медийни кампании, управлявани от неясни посредници от третия свят. Те по-скоро са търсили практичен начин да поддържат връзка със своето семейство и с приятелите си – нещо, на което са посветени приложенията за разговори.

Две са водещите приложенията за разговори от дълго време насам – WhatsApp и Viber. Основната разлика между тях е в това, че WhatsApp принадлежи на Facebook от 2014 г., и проблемите със сигурността на компанията майка хвърлиха сянка и върху WhatsApp заедно със скорошното обявление, че някои функции на Facebook, включително и рекламите, ще бъда пренесени и в WhatsApp. Viber на свой ред, фокусира вниманието си върху повишената сигурност на личните данни като едновременно с това пуска нови функционалности като Chat Extensions, опция за редактиране и изтриване на съобщения, функция за превод и др. Приложенията за комуникация са подготвени за утрешния ден.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Кампанията за медийна грамотност “Проект 48” започва месечни онлайн срещи с честен разговор за медиите

MIKA

публикувано

на

от

Най-големият специализиран сайт за книги и четене у нас “Аз чета” и Читалище.то поставят началото на своя поредица месечни онлайн срещи в рамките на съвместния “Проект 48”, посветен на медийната грамотност. Първият разговор с тема “Честно за медиите” на 21 януари от 20 ч. ще бъде с участието на журналиста Доника Ризова. Излъчването ще бъде на Facebook страницата на “Аз чета”.

Гостът Доника Ризова е журналист и PR експерт с над 20-годишен опит, травъл блогър и детски писател. Започва кариерата си в Дарик радио, а след това е автор и водещ на предаването „Медиите он ер“ по телевизия България он ер.

“Неслучайно решихме да започнем поредицата с Доника, защото тя е един от последните журналисти, наблюдавали отблизо в ефир какво се случва с медийната среда у нас. Комбинирано с дългогодишния ѝ опит в медиите, това ще ни позволи да направим един полезен и достъпен разговор за зрители от всички възрасти”, казва създателят на “Аз чета” Александър Кръстев, който ще бъде водещ на онлайн събитието.

Датата за първата среща не е случайна – на 21 януари се навършват 71 години от смъртта на Джордж Оруел. Неговият роман “1984” е основното вдъхновение за “Проект 48” и в началото на март ще бъде издаден с нов превод в рамките на кампанията за медийна грамотност. По този повод в четвъртък в “Аз чета” ще бъде публикувана за безплатно четене и първата глава от книгата с превода на Борислав Стефанов.

Продължава и набирането на средства в подкрепа на “Проект 48” в Platformata.bg. Те ще бъдат използвани за финансиране както на издаването на книгата, така и за започващите през февруари отворени онлайн лекции за медийна грамотност и фалшиви новини в партньорство с различни библиотеки в страната.

Повече информация за инициативата може да бъде открита и на официалния ѝ сайт Project48.net.

Продължете понататък

Lifestyle

Huawei обновява дизайна на AppGallery до изцяло ново изживяване при търсене

MIKA

публикувано

на

от

България е една от първите държави в Европа, в които дизайнът на AppGallery, собственият магазин за приложения на компанията, предлага изцяло нов начин на откриване и ползване на хиляди приложения и игри. Новият дизайн на AppGallery усъвършенства интуитивността при търсене, видимостта на ключово съдържание, включително локално такова, улеснява навигацията в галерията и е предпоставка за още по-ползотворно сътрудничество на Huawei с локалните доставчици на приложения.

Развитието на дизайна на AppGallery отразява успеха на самата екосистема от приложения, достъпна през собствения магазин на Huawei с потребителска база, вече надхвърляща 500 милиона активни потребители месечно. Новият дизайн подчертава всички приложения и игри с по-големи и дръзки елементи по време на цялото потребителско изживяване.

Свеж дизайн при търсене

С изцяло новия интерфейс на AppGallery, Huawei се фокусира върху интерактивно търсене, което позволява приложенията да се показват с поразителни визуални ефекти и допълнително дигитално съдържание, в по-малко стъпки. Този подход е в полза на по-доброто комуникиране и промотиране на повече приложения от разработчиците, като те са по-бързо и лесно откриваеми от потенциалната си аудитория.

Например, в раздел „ Препоръчани“ приложенията са подредени под формата на карти. Това означава, че потребителите не само виждат селекция от приложения и игри, ръчно подбрана от екипа на AppGallery, но могат да получат и подходящо свързано съдържание, включително статии, експертни ръководства и отзиви. Препоръчаните раздели се актуализират на всеки 3 дни, подобрявайки потребителското преживяване. Потребителите ще могат да превъртат отгоре надолу като ще и от нови към по-стари публикации.

В новия интерфейс точно под раздела “Препоръчани” се намират разделите „Кампании“ и „Подаръци“, едни от най-популярните секции сред активните потребители. Разделът “Кампании” предлага промоции, включително лотарии, кешбек оферти и предизвикателства, за спечелване на награди. Повечето от предложенията са локализирани, което води до по-високо ниво на взаимодействие с потребителите. Разделът “Подаръци” позволява на потребителите да спечелят подаръци от разработчиците на приложения в замяна на изтегляне или регистрация в техните приложения. Това може да включва безплатни премиум услуги за определен период или допълнителни кредити, които да се използват в игри и са чудесен механизъм за разработчиците, с който да стимулират потребителите да правят нови търсения в AppGallery.

„Приложения“ и „Игри” вече могат да бъдат разгледани в два ексклузивни раздела, които предлагат на потребителите по-разширено и фокусирано търсене. Освежени са и самите страници на приложенията с цел улесняване на потребителите при откриване на отзиви и оценки.

Изобилие от дигитално съдържание

“AppGallery се обогатява с нови ключови локални и глобални приложения всеки ден и ние искаме нашите потребители да се възползват от това растящо богатство от съдържание“, споделя Лонгруи Циу, мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония. „Обновеният дизайн на AppGallery позволява на потребителите ни лесно да разглеждат подбраното специално за тях съдържание и да откриват неочаквани изкушения“

Основен фокус на Huawei е да предоставя приложения с локално значение за потребителите, поради което в новия дизайн на AppGallery ще бъде давано предимство на местните тенденции и нужди. Редакционен екип ще се грижи за визуализирането на съобразени с тях приложения и игри, както и за редакционно съдържание с ценни идеи, съвети и специални селекции на скрити съкровища.

AppGallery предлага голямо разнообразие от глобални и локални приложения в 18 категории, включително игри, социални медии, образование, фото&видео, храна&напитки, транспорт&билети, пазаруване и други. Сред премиум предложения на AppGallery са приложението за съобщения и обаждания Viber, приложението за градска мобилност Moovit, европейската услуга за онлайн обучение, базирана на игри, Kahoot!, и много други. На локално ниво вече успешно са интегрирани приложения на Банка ДСК, ПИБ, Пощенска банка, ЦКБ, ОББ, phyre, iCard, ePay, “Теленор”, A1 и VIVACOM, включително техните дигитални портфейли A1 Wallet и Pay by VIVACOM, Happy Delivery, Foodpanda, Grabo, Bulsatcom, Vbox, Yellow Taxi, АБВ Поща и още много.

Новата версия на AppGallery стартира в Европа на 15 Януари в избрани държави, сред които е и България.

Продължете понататък
Обществопреди един час

Започва работилница за Перловска и Владайска река

Lifestyleпреди 7 часа

Кампанията за медийна грамотност “Проект 48” започва месечни онлайн срещи с честен разговор за медиите

Музикапреди 8 часа

Виктория с три награди за най-добър онлайн концерт

Lifestyleпреди един ден

Huawei обновява дизайна на AppGallery до изцяло ново изживяване при търсене

Lifestyleпреди един ден

Danonino стартира кампания „Голям порасни, големи добрини прави“

Музикапреди един ден

Marto G и LoRa със стоплящ сърцата хит

Lifestyleпреди един ден

Над 435 000 картодържатели на обновената BILLA Card

Културапреди един ден

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Tехнологиипреди един ден

Всички смартфони Nokia са с отстъпки до 100 лв. в онлайн магазина на VIVACOM

Обществопреди един ден

Изд. ЕРА представя “В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата”

Горещо