Открийте ни и в

Общество

Спектакълът „Стъклената менажерия“ тръгва на пролетно турне

Avatar

публикувано

на

Спектакълът „Стъклената менажерия“ тръгва на пролетно турне 141

снимка: ПР

В навечерието на светлите Великденски празници спектакълът на ТР „Сфумато“ – „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс ще гостува в няколко града в страната.

Със силата на текста, режисурата, сценографията и актьорската игра представлението заявява, че публиката в България има желание и усет да гледа спектакли, които не дават лесни и шаблонни отговори. А напротив – задават най-важните и сериозни въпроси – въпросите за отношенията в едно семейство, в което липсва бащата и в което майката се е е превърнала по собствените й думи „във вещица“.

Инициативата за такова некомерсиално турне, на некомедийно представление,  е на ТР „Сфумато“. И информацията, че камерната зала в театъра в Ловеч, се оказва тясна за желаещите да гледат представлението, като се налага смяна на залата с голяма сцена, доказва че рискът си е струвал

Един от най-значимите български режисьори Крикор Азарян твърди, че „Тенеси Уилямс ще бъде поставян дотогава, докато не достига човечност“. Тази липса на човечност вероятно е усетил и неговият студент Йордан Славейков, който заедно с  Димитър Касабов преди година и половина постави „Стъклената менажерия“ на сцената на ТР „Сфумато“. Спектакълът на театралното дуо Славейков – Касабов е метафора за разпадащото се семейство на Аманда Уингфийлд, представена посредством мебели, направени от лед и стомана. Студ, лед, стомана, капки вода, които отекват в паузите. Сценографията е на талантливата Елена Стумбова. В главната роля на властната майка Аманда Уингфийлд се превъплъщава с лекота знаковата актриса на „Сфумато“ Албена Георгиева. Достойно й партнират студентите й Каталин Старейшинска, Димитър Николов/ Калин Пачеръзки и Петър Дочев.

Предстоящите представления на „Стъклената менажерия“ са в Ловеч на 12 април, Благоевград – 26 април.

Спектакълът ще бъде показан на софийска сцена на 13 април  и 12 май от 19.00 в  ТР „Сфумато“.

Реклама