Открийте ни и в

Lifestyle

Специалните домати – кои са те и как да ги консумираме

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Всеки от нас познава традиционните видове домати. Знаем ли  обаче кои са специалните сортове, какви са техните качества и какво е най-подходящо да си приготвим с тях? България е в крак със световните тенденции в консумацията на домати, а отскоро и с производството на специални домати. У нас вече расте популярността на доматите с мини размер, с необичаен цвят или форма. Предлагането на пазара е по-разнообразно от всякога, затова е хубаво да се ориентираме по-добре и да знаем как да консумираме различните домати.

Едно от най-разнообразните семейства специални домати е това на чери доматите. При тях асортиментът е доста голям. Предлагат се червени, оранжеви, жълти, както и други цветови разновидности, вариращи от нюанси на лилаво до златисто-кафяво. Формите им са кръгли или продълговати, а малкият им размер им дава повече варианти за консумация.

Български фермери  вече успешно отглеждат домати от вида Бейби Плъм – мини доматчета с продълговата форма, наподобяваща слива. Един от новаторите е Александър Петров, който отглежда такива домати в Царева поляна, област Хасково. Най-популярен до момента сред Бейби Плъм доматите е сортът Суител –  хрупкави малки червени домати с балансиран вкус и тънка обвивка. Те са подходящи за добавка в салати и сосове за паста, както и за приготвяне на коктейлни хапки и тапас. Други представители на вида Бейби Плъм са Бамано и Иворино. Бамано ще познаете по оранжевия цвят и по-сладкия вкус, а Иворино са месести, продълговати сладки жълти мини доматчета. Българският производител споделя за основното предимство на тези домати – това, че се берат добре узрели, затова в търговските вериги тези домати са по-свежи и с по-добър вкус.

Всички видове чери домати са предпочитани заради мини размера им и заради това са се превърнали в един от най-популярните продукти за здравословен снекинг – малко похапване между основните хранения през деня. Това ги прави особено любими на децата, които могат да ги консумират на една хапка вкъщи, в колата, на обяд в училище или по време на излет сред природата например. Затова и родителите ги избират като здравословна алтернатива – нещо като здравословен природен „бонбон“. Привлекателен вариант е да направите за децата микс от червени, оранжеви и жълти мини доматчета в кутията за обяд, така ще бъдат още по-атрактивни за тях.  Родителите също все по-често се възползват от този здравословен снек вариант докато са в офиса, за да не прегладняват и да не посягат към вредна храна.

Към снек доматите обаче има и по-високи очаквания за вкусови качества и аромат, тъй като се консумират самостоятелно, а не в салата, която може да се овкуси допълнително.

Също така, заради удобството на мини размера си, чери доматите често се ползват за изработка на всякакви видове апетитни коктейлни хапки, както и за нанизване на зеленчукови или месно-зеленчукови шишчета. Затова, ако очаквате гости, не пропускайте да вземете от малките доматчета. А пък ако ви останат, винаги можете да ги добавите в зелените салати – през зимния сезон чери доматите обикновено са по-вкусни и ароматни от традиционните, които се предлагат.

Специални домати обаче не означава непременно домати с малък размер. Отличителен представител на специалните сортове е доматът Кумато. Той е със средно голям размер, диаметър около 5-6 см (предлага се и в мини размер), а цветът му варира в нюанси на тъмно зелено и тъмно червено до златисто кафяво. Този домат предлага необичайно кулинарно изживяване, придава специален и изискан вид на всяко ястие. Кумато има по-интензивен вкус и е по-сладък от повечето домати, въпреки цвета – това се дължи на строго контролираните оптимални условия на отглеждане. Тези домати имат естествено по-високо съдържание на фруктоза в сравнение с традиционните домати, което ги прави по-сладки на вкус. С Кумато може да приготвите салата, но също толкова добра идея е да го гриловате, да го печете с месо или сирена или пък да го нарежете натурален в сандвич.

Независимо кои от специалните домати изберете обаче, е важно да спазвате един основен съвет – не ги слагайте в хладилник. При съхранение в хладилник, доматите губят част от аромата си.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

За първи път българин оглавява управителния съвет на влиятелната европейска организация с над 20-годишна история

Невен Дилков, основател и управител на Нетера, стана председател на Борда на директорите на Асоциацията за европейски конкурентни телекомуникации ecta (European Competitive Telecommunications Association).

Той е първият българин в над 20-годишната история на организацията, който застава начело на управителния й съвет. Членовете на ecta го избраха на отчетно-изборно събрание на 18 януари 2021 г.

ecta представлява интересите на стотици водещи телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в цяла Европа. Асоциацията отстоява регулаторния и търговски интерес на своите членове, като гарантирането на справедлива регулаторна среда и конкуренция при равни условия.

„Заемам поста с ясната цел да постигаме конкретни резултати! Ще се постарая да подпомогна организацията в посока на това да е по-активна и да води съществени разговори с регулаторите и със законодателите, когато има нужда и възможност да се влияе за подобряване на конкурентната обстановка в телеком индустрията в цяла Европа“, коментира Невен Дилков.

Той подчерта, че ще продължи да работи за утвърждаване на принципите на организацията:

„ecta винаги е защитавала позицията, че конкуренцията движи пазара, а малките и средни оператори са гръбнакът на икономиката. Те са пионерите и проводниците на добрите практики в телеком индустрията – добро и качествено обслужване, голям процент инвестиции спрямо приходи, иновативни и качествени услуги, по-благоприятни и достъпни условия за крайните потребители“, допълни Невен Дилков.

Като основател и управител на най-големия независим телеком в България – Нетера, Невен Дилков има над 25-годишен опит в индустрията. Той е член на Борда на директорите на ecta от 2018 г. На 30 март 2020 г. става негов зам.-председател, а на отчетно-изборното събрание, проведено на 18 януари 2021 г., е избран за председател.

Невен Дилков участва в управителните органи и на редица други организации като Браншовата асоциация на българските телекомуникационни оператори (БАБТО), Сдружението за електронни комуникации и др. Член е на Експертния обществен съвет за управление на регистрите “.бг” и “.bg” към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Невен Дилков е основател и собственик също и на глобалната платформа за обмен на данни NetIX. Заедно с партньори и колеги той създава и развива и до днес мащабни бизнес проекти като Neterra.TV, Cloudware.bg, NetFleet.bg, Sofia Data Center.

Учил е компютърни науки в Tsinghua University, Китай, и е завършил с отличие и cumma sum laude West Virginia Wesleyan College, САЩ.

В Борда на директорите на ecta, считано от 1 януари 2021 г., влизат:

 • Г-н Невен Дилков, управител на Neterra – председател;
 • Г-жа Тициана Талеви, отговорник по регулаторните въпроси на Fastweb – заместник-председател;
 • Г-жа Анна Бигот Anna Bigot, съветник по европейските въпроси на Bouygues Europe;
 • Г-н Джем Челебилер, главен изпълнителен директор на Turknet;
 • Г-н Пабло Фрейре, главен стратегически директор на Masmovil;
 • Г-жа Кери Гилдер, главен изпълнителен директор на Colt Technology Services;
 • Г-н Максим Ломбардини, заместник-председател на Съвета на директорите на Iliad;
 • Д-р Марк Шютце, член на Съвета на директорите на Drillisch Netz AG.

ecta е общоевропейска проконкурентна търговска асоциация, която представлява повече от 100 от водещите телекомуникационни оператори и доставчици на цифрови решения в Европа. Членовете на ecta споделят убеждението, че конкуренцията е най-добрият двигател за ефективни инвестиции и най-големият стимул за иновации. Тя води до по-голям избор и ползи за гражданите и бизнеса, както и за европейската икономика като цяло. За повече информация относно дейността на ecta посетете ectaportal.com.

Продължете понататък

Lifestyle

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

MIKA

публикувано

на

от

Министерството на Младежта и Спорта, заедно с Българския Спортен Тотализатор, ще наградят за поредна година личности, допринесли за развитието на спорта в България на церемонията „Нощта на шампионите“.

За 6-а поредна година 28 българи ще бъдат наградени за своите спортни постижения по време на тазгодишното издание на церемонията „Нощта на шампионите“. Организатори на събитието са Министерството на младежта и спорта, съвместно с Българския спортен тотализатор. Церемонията ще се състои тази неделя, 24.01. от 17:00 ч., а всеки ще може да стане свидетел по БНТ 1 и БНТ 3 в реално време.

Спортният тотализатор ще осигури на победителите парична награда в размер на 185 000 лв., за да възнагради усилията им през изминалата 2020 г. Тя ще бъде разпределена между излъчените печеливши спортисти в шест различни категории:

 • Спортист № 1 на България
 • Треньор № 1 на България
 • Спортист с увреждания № 1 на България
 • Млад спортист до 23 години № 1 на България
 • Млад спортист до 18 години № 1 на България
 • Млад спортист до 16 години № 1 на България

Освен номинираните спортисти и треньори, на награждаването ще присъстват и бележити личности, допринесли значително за развитието на спорта в България. Те имат честта да получат най-високото отличие в тази област – “Венец на победителя”, което ще бъде връчено лично от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

„Венец на победителя“ ще бъде връчен на 12 личности, допринесли за прославянето на българския спорт. Сред тях са не само именити спортисти, но и треньори, ръководители на спортни организации и журналисти. Орденът е считан за една от най- престижните награди в сферата на спорта. Носители на тазгодишната награда са имена като Ивайло Маринов и Петър Лесов, Олимпийските шампиони Ваня Гешева (кану-каяк), Асен Златев (вдигане на тежести), Йордан Биков (вдигане на тежести), Светла Оцетова (гребане) и Здравка Йорданова (гребане), единственият българин, играл в Националната баскетболна асоциация, Георги Глушков, световната шампионка по художествена гимнастика Бианка Панова, двукратният световен и европейски шампион по борба Живко Вангелов и други.

Продължете понататък
Lifestyleпреди 8 часа

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

Културапреди 8 часа

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

Tехнологиипреди 10 часа

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

Кинопреди 11 часа

Награждаваният турски сериал „Вътрешен човек“ с премиера по TDC

Lifestyleпреди 11 часа

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

Lifestyleпреди 12 часа

София през погледа на „Софиянци“ – в нова документална поредица по Bulgaria ON AIR 

Lifestyleпреди един ден

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди един ден

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди един ден

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди един ден

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо