Connect with us

Култура

 „Списание за танц“ на Софийски международен литературен фестивал

Avatar

Публикувано

на

Spisanie za tanz SILF

На 12 декември от 15 до 16 часа на Мраморно фоайе в НДК Софийски международен литературен фестивал ще представи единственото печатно издание в страната, изцяло посветено на танца и танцовата култура – „Списание за танц“.

Изданието се появи през 2019 г. и по този повод Ангелина Георгиева (театровед, главен редактор на „Списание за танц“), Мира Тодорова (танцов изследовател, артистичен директор на ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК), Галина Борисова (хореограф, програматор на галерия Етюд и инициатор на фестивал „Етюди и приятели“) и Ясен Василев (поет, танцов критик и автор на сценични произведения) ще разговарят за отношенията между танца и литературата.

Част от отправните точки за дискусията ще са теми като: може ли писането за танц да се превърне в литература; как се създава танцово представление, вдъхновено от литературно произведение; случва ли се обратното; какво могат да научат писателите от изпълнителите на сцената за творческия процес; какво отличава и какво сближава танца и литературата като изразни средства. Разговорът ще бъде модериран от Васил Видински (философ, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“).

Списание за танц“ излиза от печат веднъж годишно и в над 100 пълноцветни страници представя процеси, личности, събития и идеи от класическия до съвременния танц и танцовата култура в български и международен контекст. Списанието обръща поглед и към историята на танца, като за първи път на български език се публикуват и преводи на значими теоретични текстове.

Изданието се разпространява на избрани места в цялата страна, а може да бъде поръчано и онлайн. По време на 47-то издание на Софийски международен панаир на книгата, брой 1 на „Списание за танц“ ще се продава на щанда на издателство „Колибри“ (Коледен панаир на книгата с Colibri) на преференциална цена.

Advertisement

„Списание за танц“ e инициирано от Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Програма „Култура“ на Столична община, Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

Седмото издание на Софийски международен литературен фестивал ще се проведе от 09 до 15 декември на Мраморно фоайе в НДК. Тази година литературният форум събира повече от 100 участници и включва над 50 събития. Международната програма на литературния форум все повече се разширява. Досега неин акцент бяха литературите на различни географски региони, но в последните две години общото между чуждестранните писатели и поети е езикът, на който пишат. Тазгодишното издание ще представи многообразието на френскоезичната литература. Гости на фестивала ще бъдат едни от влиятелните и значими автори, пишещи на френски език: Анна МоиСамира НегрушЖан-Марк ТюринБернар КоманМахи БинбинДени ТериоАрмел ЖобЖан ПортантеФрансоа-Анри Дезерабл и Ким Тхуи.

Continue Reading
Advertisement