Открийте ни и в

Lifestyle

Стартира глобалната инициатива “Смени си обувките”

MIKA

публикувано

на

На 30 юли глобална коалиция стартира “Смени си обувките”– кампания за трансформиране на обувната промишленост. Потребителите са призовани да се присъединят към виртуалния марш до Брюксел и да защитят своите права и правата на работниците.

18 организации от цяла Европа, Индия, Китай и Индонезия, занимаващи се с права на човека, права на работниците и екология, стартират кампания “Смени си обувките”, насочена към преодоляване на системните нарушения на човешките права, спъващи развитието на обувната промишленост, към борба с опасните условия на труд и повишаване на работните заплати, понастоящем под прага на бедността, както и към необходимостта от регулиране и прозрачност на процеса на работа.

Индустрията налага вреда и на потребителите, и на работниците, тъй като голяма част от производителите използват вредни химикали, а в някои случаи дори токсичния шест валентен хром (Хром IV) при процеса на щавене на кожата, който от своя страна при контакт с човешката кожа може да доведе до силни кожни алергии и сериозни дихателни проблеми. Това ще рече, че всички продукти на кожарската промишленост (от обувките до кожените салони на автомобилите) са потенциална опасност за здравето на потребителите. Освен това работниците, произвеждащи тези изделия, работят под още
по-голяма заплаха, тъй като са ежедневно изложени на влиянието на подобни токсични съединения. В допълнение употребата на химикали нанася сериозна вреда и на околната среда и превръща обувната промишленост в сериозен замърсител, в световен мащаб.

Скорошните големи бедствия в глобалната шивашка промишленост, включително и рухването на сградата на Rana Plaza, показаха ужасяващите условия на труд на работниците, произвеждащи облекло. Все още липсва информираност в обществото, че подобни проблеми съществуват и в други сектори на производство, като производството на обувки и аксесоари. Заплатите на работниците, които осигуряват живот на ръба на бедността, въпреки че са регионално специфични, представляват около 2% от цената на произведените обувки.

Кампанията стартира мобилно приложение, подканвайки хората по целия свят да се присъединят към виртуалния марш до Брюксел, призоваващ ЕС да приеме ясни правила, които да гарантират прозрачност във веригата за производство и доставка на обувки.
Дарявайки нищо повече от своите стъпки, можем да изминем виртуално пътя до Брюксел и да започнем промяната. Приложението ще бъде активно от 31.07, а директен линк можете да намерите тук. По-рано тази година “Смени си обувките” поръча европейско проучване на Nielsen.

То установи, че 50% от европейците имат малко или никаква информация относно производството на обувки, въпреки че мащабът на производство е огромен (над 22 милиарда чифта обувки, произведени само през 2013 г., 87% от които са направени в Азия). Проучването установи също, че 63% от европейците смятат, че ЕС трябва да наложи регулации върху стоките, които влизат на европейския пазар, за да се гарантира, че както правата на работниците, така и тези на потребителите са защитени.

“Поразително е колко малко знаят потребителите за производството на обувките си. Кампанията “Смени си обувките” ще се опита да реши този проблем чрез повишаване на осведомеността на обществото, лобиране на марките и призоваване на законодателите за решаване на ключови въпроси, като например пълната липса на прозрачност, които позволяват злоупотребите с трудови права да продължават. ЕС, като водеща демократична институция, трябва да се заеме с проблема и да създаде ясни регламенти за защита на правата на работниците.”, казват представители на екипа на Фондация ДОИТ, български партньор на кампанията.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

ВУЗФ обяви прием в най-новата си магистратура по финансов и здравен мениджмънт

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Начело на новата магистратура застава проф. д-р Григор Димитров, член на УС на НЗОК и директор „Осигурителни отношения“ в БСК

В пика на пандемията от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси, което винаги е създавало и предлагало най-актуалните, търсени и необходими на бизнеса специалности, и този път сложи началото на нова много навременна и нужна програма. През академичната 2020/2021 година ВУЗФ стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.

Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Лектори в програмата са доказани експерти в областта на социалното и здравното осигуряване, сред които настоящият директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, бившият социален министър и управител на НОИ проф. д-р Йордан Христосков и проф. д-р Златица Петрова.

Стартът на новата програма е част от стремежа на ВУЗФ да създаде ключови експерти в системите на социалното и здравно осигуряване на национално и регионално равнище.

Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ – vuzf.bg.

ВУЗФ предлага възможност за изцяло онлайн кандидатстване и индивидуална консултация за всеки кандидат-студент, който има необходимост от допълнителна информация или насока. Консултацията може да се проведе и онлайн в удобен ден и час за кандидат-студента чрез записване на е-mail: marketing@vuzf.bg или на телефон 02/40 15 807, 0888 443 096.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air стартира нов летен маршрут от Бургас

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа**, пуска нов летен маршрут от Бургас до Вроцлав. Стартирайки от 19 юни 2021 г., най-новата услуга на WIZZ ще се извършва 1 път седмично, събота, предоставяйки на клиентите удобен график за посещение на красивата полска дестинация. Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com и чрез мобилното приложение на авиокомпанията на цени от само 77.99 лв.*

Предвид необичайната епидемична обстановка, пускането на тази нова услуги е поредното доказателство за силната ангажираност на авиокомпанията към българския пазар, към развитието на местния туризъм, както и към осигуряване на още по-достъпни и безопасни възможности за пътуване на местните пътници.

Най-новата дестинация в българската мрежа на Wizz Air – Вроцлав, е известна със своята красива средновековна архитектура и десетки исторически забележителности. Това е най-големият град в Западна Полша и един от най-очарователните. Много от сградите в стария град на Вроцлав са боядисани с ярки цветове, които отразяват младежкия и креативен дух на дестинацията и могат да развеселят всеки дори в най-мрачния ден. Но живата архитектура на Вроцлав не е единствената причина да се смята, че градът е осеян с някаква магия, тъй като освен от хората той е населен и с гноми! Над 300 малки статуи на джуджета са разпръснати из целия град и непрекъснато се появяват още. Малките творения са се утвърдили като местен символ на свободата и намирането им се е превърнало в туристическа атракция и забавна игра в стила на Pokemon Go.

Когато и да решат да летят до Вроцлав или която и да е друга дестинация от мрежата на Wizz Air, авиокомпанията любезно напомня на пътниците да се запознаят със строгите здравни и хигиенни мерки, въведени от превозвача за защита на пътниците и екипажа. Докато HEPA филтрите на всички самолети на Wizz Air вече филтрират 99.97% от вирусите и бактериите във въздуха, новите протоколи на компанията съдържат мерки за физическа дистанция, осигуряват ултра чиста среда на борда и ограничават всякакви ненужни социални контакти, така че пътниците на WIZZ да се чувстват уверени, че пътуват безопасно до желаната дестинация.

За допълнително спокойствие Wizz Air препоръчва на пътниците да добавят WIZZ Flex към резервацията си. По този начин пътниците ще могат да променят датата на пътуването си или дестинацията, както и да отменят полета си, до 3 часа преди заминаване без такса и да получат незабавно 100% от първоначалната цена на билета в WIZZ акаунта си.

МаршрутДниСтартова датаЦени от*
Бургас – Вроцлавсъбота19 юни 2021 г.77.99 лв.

Андраш Радо, мениджър за корпоративни комуникации на Wizz Air, каза: „Въпреки че пътуванията в момента са ограничени от националните и международни разпоредби, за Wizz Air България е ключов пазар и екипът ни е посветен на развитието на българската ни мрежа, като спазваме всички национални здравни мерки. Днес с удоволствие добавяме нов летен маршрут към бургаската ни мрежа, като същевременно се придържаме към най-високите здравни стандарти чрез нашите санитарни протоколи. Уверени сме, че супер атрактивните ни тарифи и страхотната мрежа на Wizz Air ще допринесат за разрастването на българския туристически сектор през най-силния сезон – летния. Нашите засилени мерки за безопасност пък ще осигурят възможно най-санитарните условия на борда на най-зелената флотилия в Европа.“

Продължете понататък

Горещо