Открийте ни и в

Lifestyle

Стартира кампанията „Сменете четката си за зъби“

MIKA

публикувано

на

Стартира кампанията „Сменете четката си за зъби“ 26

снимка: ПР

Правилната хигиена на устната кухина оказва огромно влияние върху цялостното здраве и благосъстояние. Изборът на правилна четка за зъби и редовната ѝ смяна са ключови за здравето на устната кухина.

Проучване, проведено от OnePoll за навиците на европейците в грижата за устната хигиена разкри, че не следваме основните правила за поддържане на здравна рутина, като редовна смяна на четката за зъби, използване на конец за зъби или вода за уста. Въпреки че настоящата пандемия е накарала над половината от населението да преразгледа отношението си към личното си здраве и да предприеме активни стъпки за подобряването му, едва 34%* свързват подобряването на устната си хигиена с повишаване на цялостното си здравословно състояние.

  • Устната хигиена не е приоритет за една трета* от хората в Европа, сочи проучване на OnePoll
  • 21% от участниците* в проучването признават, че не са наясно с връзката между добрата хигиена на устната кухина и цялостното здраве, близо една трета (26%)* не се чувстват уверени, че мият зъбите си правилно, а 41%* не сменят достатъчно често четката си за зъби
  • Проблемите с устната кухина понякога са свързани с по-широки проблеми като диабет, сърдечно-съдови заболявания, респираторни заболявания и др.

Анализирайки резултатите от изследването “Colgate Palmolive Reboot 2020”, Colgate стартира кампанията „Сменете четката си за зъби“. Основната цел е да повиши информираността на хората колко важно е да се следват 5 основни правила за поддържане на доброто здраве на устната кухина:

  • Мийте зъбите си поне два пъти на ден по 2 минути.
  • Използвайте паста за зъби с подходяща концентрация на флуор.
  • Използвайте вода за уста след хранене, за да премахнете остатъците от храна по зъбите и в междузъбните пространства, както и след всяко измиване на зъбите.
  • Използвайте конец поне веднъж на ден.
  • Сменяйте четката си за зъби на всеки 3 месеца или след всяка инфекция на горните дихателни пътища.

По-голямата част от хората възприемат грижата за устната кухина само като миене на зъбите по два пъти на ден, но не обръщат внимание на избора и смяната на четката си за зъби. Според Световната здравна организация тази тенденция е тревожна, тъй като това е ключово за здравето на устната кухина, което от своя страна е пряко свързано с цялостното благосъстояние и качество на живот. Използването на четка с повредени косъмчета не може да почисти пълноценно, тъй като не достига до трудно достъпните места, по които се натрупва плака. Това крие риск от поява на кариеси и проблеми с венците.

Редовната смяна на четката за зъби е лесна стъпка, която може да подобри значително здравето на устната кухина. Британски стоматолози препоръчват смяната на четката за зъби да става на всеки три месеца, за да е сигурно, че почистваме зъбите си ефективно, тъй като изследванията доказват, че нова четка за зъби ще почисти устната кухина 95% по-добре.

Друг много важен елемент за правилна устна хигиена е смяната на четката за зъби след настинка, грип или друга инфекция на горните дихателни пътища, тъй като микробите могат да живеят по косъмчетата на четката, а влажната среда е благоприятна за размножаване на бактерии.

Според проучването, над една четвърт от анкетираните не използват вода за уста (19%) или конец за зъби (37%)* в ежедневието си. Редовната им употреба е ключова за добрата устна хигиена, тъй като те спомагат за  премахването на  бактериите от труднодостъпните места, до които четката за зъби не може да достигне. Също така пастите за зъби и водата за уста, които включват активни съставки, могат да намалят натрупването на бактериална плака и да намалят нивото на микробите в устата.

Повече от половината респонденти (59%)* мият зъбите си под 2 минути, а близо една трета от тях признават, че посещават стоматолог само в случай, че изпитат неразположение. 19%* признават, че не мислят за здравето на цялата устна кухина, а само за зъбите.

“За повечето хора да мият зъбите си два пъти дневно е рутина, но не сменят четката си за зъби достатъчно често. Това е тревожно, защото е много важно за здравето на устната кухина. Заради повредените косъмчета на четката за зъби, може да не успеем да достигнем до тези области, където се натрупва зъбен камък и съществува риск от кариес и проблеми с венците. Важно е също така да се замени четката за зъби след настинка, кашлица или треска, тъй като микробите могат да живеят върху косъмчетата ѝ, а влажната среда е перфектна основа за размножаване на бактерии. Смяната на четката за зъби с нова ни помага да се грижим както за устното, така и за общото си здраве “, казва Марян Колевски, специалист по орално здраве към  Colgate.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Полезно

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

MIKA

публикувано

на

от

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 27

NIVEA стартира световната си кампания „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” с документалния филм „Twins“. Филмът разказва историята на две преждевременно родени близначки от Хамбург и как животът на едната бива спасен от прегръдката и близостта на сестра й по време на престоя им в кувьоз. С техния разказ NIVEA цели да насочи вниманието на хората към ролята на обикновеното човешкото докосване, което в даден момент може дори да спаси живот.

Кампанията „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е отговор на мащабно проучване, което световният лидер в грижа за кожата провежда в два етапа – преди и по време на пандемията от COVID-19. В него на дневен ред излиза връзката между емоционалното състояние на хората, липсата на докосване и по-малкото моменти на близост , както и необходимостта от повече информация за техните ползи. С тази инициатива NIVEA цели да насочи вниманието към влиянието на допира и близостта върху човешкото здраве. В рамките на кампанията, в световен мащаб,  брандът ще окаже подкрепа на различни проекти, насочени към ползите на човешкото докосване и подобряването на качеството на живот. Сред най-рисковите групи и фокус на подкрепата се очертават преждевременно родени бебета, хора с увредено зрение и възрастни хора с деменция.

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 28

В проучването на NIVEA участват близо 25 хил. души от 23 страни. 9 от 10 души посочват близостта от човешкото докосване като ключов елемент за щастлив и пълноценен живот. Над половината от запитаните твърдят, че времето на изолация ги е накарало да се чувстват по-самотни от всякога. 4 от 5 души, живеещи сами, споделят, че не изпитват човешки допир на ежедневна база. 23% от самотните родители и 24% тийнейджърите твърдят, че изпитват самота, а две трети от всички участници заявяват, че биха искали да получават повече прегръдки. И основна причина за тези усещания е именно липсата на докосване.

Физическите и психологически предимства на човешкия допир и близостта между хората, която поражда, са доказани научно. Въпреки това те се оказват непознати за по-голямата част от участниците в изследването, а 86% от запитаните твърдят, че по-доброто познаване на ползите които носи обикновеното докосван би ги вдъхновило за повече близост с хората около тях.

Повече информация за изследването може да намерите тук. Историята на близначките Лили и Мадлен може да гледате тук.

Продължете понататък

Lifestyle

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

MIKA

публикувано

на

от

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 29

Фестивалът „Вино и гурме“ се утвърди като гербова марка на нашия град не само за пловдивчани, но и за гостите от страната и чужбина, заяви на официалното откриване на седмото издание проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/, съорганизатор на събитието. Той изрази увереност, че и тази година дефилето ще донесе много радост на посетителите и успехи на изложителите.

Това е първата туристическа проява в града за тази година с богата съпътстваща програма и се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, гарантираха от Съвета по туризъм. Броят на участниците е рекордно висок – 39 винопроизводители и гурме майстори от 27 изби и храни от 12 производители, за първи път има и чуждестранен участник – от Венеция. Гостите на дефилето ще могат да дегустират 200 български и 10 италиански вина.

След като дадоха старт на фестивала, проф. Моллов и инж. Фратев направиха обиколка в ресторанти, музейни къщи и галерии в Стария град, опитаха част от вината и разговаряха с винопроизводителите за проблемите в сектора. Майсторите от винарските изби с нетърпение очакваха експертната оценка на професора, а за повечето проби тя беше отлична. На много места ректорът беше посрещнат от студенти на висшето училище, които помагаха в провеждането на дефилето.

Ден преди официалния старт на дегустациите учебният ресторант на УХТ беше домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, където петчленно жури отличи най-добрите участници. Днес тримата победители в надпреварата ще получат на официална церемония плакети от председателя на комисията доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на университета.

Продължете понататък
Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021 30
Музикапреди 6 часа

Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 31
Полезнопреди 8 часа

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 32
Tехнологиипреди 8 часа

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 33
Културапреди 9 часа

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“. 34
Музикапреди 9 часа

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“.

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 35
Lifestyleпреди 9 часа

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB 36
Lifestyleпреди 9 часа

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата 37
Lifestyleпреди 9 часа

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“ 38
Lifestyleпреди 9 часа

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“

Започва Фестивалът за нова драматургия 39
Културапреди 9 часа

Започва Фестивалът за нова драматургия

Горещо