Connect with us

Общество

Стартира кандидатстването за обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida

Avatar

Публикувано

на

IMG 0129

снимка: PR

В рамките на месец март 2016 г. желаещите да се включат в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida могат да кандидатстват за участие. Реализирана пет години подред, благодарение на финансовата подкрепа на фондация „Америка за България“, тя е изключително успешна в развиване на потенциалa и мотивацията на млади артисти за професионално ангажиране в областта на съвременния танц.

От тази година екипът на Derida Dance Center разширява обхвата на обучението и освен в сферата на съвременния танц, ще развива и танцовите умения на участниците в отделно направление по класически балет.

Всеки, който желае да кандидатства, е необходимо предварително да избере в кое направление иска да развива уменията си – съвременен танц или класически балет – и да подаде своята кандидатура за съответното направление. Подробна информация за съдържанието на програмата във всяко направление, начин и срокове за кандидатстване можете да намерите на уебсата на Derida Dance Center: http://www.derida-dance.com/qs/bg/tantzova-kompaniya/dance-port-derida

Обучението по съвременен танц се осъществява в два модула. Модул 1 е предназначен за непрофесионални участници с потенциал и силна мотивация за развитие в тази област. За тях програмата е напълно безплатна. Модул 2 предвижда редовни ежедневни класове за професионални съвременни танцьори, които желаят да поддържат формата си и да усъвършенстват уменията си.

Advertisement

Обучението по класически балет е изцяло насочено към класическите класове с високо ниво на детайлност: изграждане и повишаване на техническо майсторство, пируетна техника, скокове, поддръжки, вариации в разнообразна стилистика, които подпомагат развитието на артистичността на изпълнителите и тяхната издръжливост.

Dance PORT Derida 2016/2017 стартира през месец април. След приключване на периода на кандидатстване в края на март, екипът на Derida Dance Center ще направи селекцията на участниците в два етапа. На първия етап изборът ще се осъществи на базата на документите за кандидатстване. Избраните на този етап ще получат покана за участие в работно ателие с основните преподаватели в програмата, по време на което ще бъдат селектирани участниците в Dance PORT Derida 2016/2017 за всяко отделно направление.

До момента обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida е дала възможност на много непрофесионални и професионални танцьори да изградят и усъвършенстват умения и техники, необходими за професионалната им реализация като танцови изпълнители. Най-силните страни на програмата са свързани с ежедневна ангажираност на участниците в Derida Dance Center, както и възможността за разширяване на опита им чрез участие в работни ателиета с чуждестранни хореографи и танцьори. В рамките на последното издание на Dance PORT Derida младите танцьори работиха с 12 опитни хореографи от Китай, Индия, Австрия, Португалия, Испания, Германия, Израел, САЩ и Франция.

В края на обучението по съвременен танц завършващите участват в представление на хореографа и артистичен ръководител на програмата Живко Желязков. Заключителният танцов пърформанс за Dance PORT Derida 2015/2016 все още се играе в театър „Азарян“. Желаещите могат да го гледат на 2 и 12 март от 20:00 часа. Билети на цена от 10/15 лв се продават на касите на Билетен център НДК.

Освен обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida, екипът на Derida Dance Center реализира резидентска програма, която подпомага творци в сферата на съвременния танц и участва в редица проекти, насочени към подкрепа на развитието на това изпълнителско изкуство. Моделът на Derida Dance Center е международно оценен и включен като успешна практика в учебник „Международно предприемачество в изкуствата” на световния гигант в книгозидаването “Routledge”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement