Connect with us

Общество

Стартира кандидатстването за престижните награди „За жените в науката“ 2023

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Стипендиатската програма на L’Oréal и ЮНЕСКО вече е раздала награден фонд от 165 000 евро на 33 българки учени като признание за техния научен талант

Стартира кандидатстването за 13-ото издание на Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ в България. Реномираният конкурс ще отличи трите най-талантливи жени учени в България в сферата на природните науки със стипендия от по 5000 евро. До 31 март 2023 г. жени учени от цялата страна могат да подадат своята кандидатура по програмата, която трябва да включва авторска научна идея. Освен финансов стимул за научните таланти на България, наградите „За жените в науката“ целят също да насърчат развитието на научно-изследователската дейност в страната и да привлекат повече млади дами у нас да изберат кариера в сферата на науката.

За стипендиантската програма за 2022 – 2023 г. могат да кандидатстват дами учени от цяла България. Необходимо е те да бъдат на възраст до 35 години, да са докторанти или вече да са защитили докторска степен, да се занимават с изследвания в сферата на природните науки и да разработят свой иновативен научен проект с потенциално национално или глобално значение.

Подробна информация за конкурса е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg. Кандидатите трябва да изпратят своите заявления и документи за участие по електронен път на: unesco-bg@mfa.bg с копие до stanislava.nishkova@mfa.bg и forwomeninscience.adba@loreal.com. Крайният срок за изпращане на кандидатурите е 23:59 ч. на 31 март 2023 г.

Advertisement

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда от 2010 г. насам в партньорство между Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L’Oréal България. За тези 12 години програмата успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да отличи 33 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 165 000 евро. В края на ноември тази година бяха отличени стипендиантките по програмата за 2022 г. – доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова, за чиито проекти и кариера може да научите от специалната дигитална брошура за тях тук.

Всяка година кандидатурите по програмата се оценяват от експертно жури, състоящо се от водещи специалисти от научната гилдия в страната. Победителките за 2023 г. ще бъдат обявени на официална церемония, след която ще получат и стипендиите си по 5000 евро, предназначени да подпомогнат тяхната изследователска дейност в България. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33%* от учените в света са жени и само 3% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

Една от стипендиантките ще спечели и възможност да се бори за едно от 15-те международни отличия на L’Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на международната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

Continue Reading
Advertisement