Connect with us

Общество

Стефан Цанков „Арчи“ шампион в Red Bull Car Park Drift

Avatar

Публикувано

на

снимка: Actiongraphers / Red Bull Content Pool

Стефан Цанков е новият Red Bull Car Park Drift шампион на България и ще представи страната ни на глобалния финал в Доха, Катар през декември тази година.

След успорвана битка между 20 от най-добрите ни дрифт пилоти в първия кръг от събитието, 8 достигнаха следващия етап. След всяко преминаване на специално изграденото трасе, се наблюдаваше изпипване на техниката в изпълнението на всеки един участващ.

На финала, 4-мата участника се движеха с близка разлика в точките, като накрая класирането отличи Стефан Цанков като победител.
Оценяването се извършваше на база критерии вид на колата, дрифт умения, дим, звук на двигателя, преминаване през различните препятствия.

Международният съдийски състав се състоеше от дрифт легендата от Украйна Александър Гринчук, глобалният технически директор на събитието от Ливан Юсиф Басил и един от първите дрифт състезатели на България Стефан Петров.

Advertisement

Доста съм изненадан, че спечелих. В мойте очи направих доста груба грешка на осмина финалите, но пък успях да премина, тъй като явно и другите са направили грешки. (…) В момента, в който ми се случи грешката, се амбицирах доста и дадох много повече агресия. (…) Трасето беше много добре направено, но беше направено да е трудно. Трябваше да вкараш тактика и стратегия. Със сигурност беше за професинолисти.„, споделя Стефан Цанков.

В момента, в който на трасето заваля в първия кръг беше все едно сменяш колата и спорта, но в тези ситуации печелят хората, които умеят да се адаптират максимално бързо.(…) Все още не мога да осмисля какво се случва и факта, че отивам в Катар през декември„, казва Арчи за победата и събитието.

Рок изпълнителите „Керана и Космонавтите“ и дрифт легендата Абдо Фегхали също се включиха в шоуто и спомогнаха зрителите да го помнят дълго.