Connect with us

Събития

Стилистът на Бьорк на ДОМА Арт Фест 2015: Нордика

Avatar

Публикувано

на

Medulla cover hair sculpture

Стилистът и художник по косите и костюмите на Бьорк ще гостува в София за ДОМА Арт Фест 2015: Нордика, фестивалът за съвременно изкуство, което тази година представя култура от Северна Европа. Арнадотир Храндутар от Исландия – известна и като Шоплифтер (Shoplifter) е автор на прическата-скулптура на Бьорк за албума й Медула (Medulla), 2004 г., както и на роклята й от турнето „Greatest Hits Tour“ през 2003 г., отговорна е за някои други аксесоари и за редица нейни фотосесии в известни чуждестранни лайфстайл списания.

Двете се срещат в Рейкявик в средата на 90-те и музикалната икона веднага се влюбва в екстравагантния стил на своята сънародничка. След появата на „Медула“, Бьорк разказва, че идеята за прическата-скулптура била вдъхновена от неин сън, в който двете танцували една около друга и плетяли косите си. Шоплифтер нарича косата, своят основен инструмент на работа, „ултимативната нишка, която расте от тялото ни“, фраза прекрасно пасваща на творчеството на Бьорк, в което в голяма част присъства органичното.

В момента произведения на Шоплифтер са изложени в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк – МоМА като част от голямата ретроспективна изложба за творчеството на Бьорк.

[media-credit name=“Shoplifetr , снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]Shoplifetr aka Hrafnhildur Arnardottir[/media-credit]

Нордика Шоплифтер ше създаде специфична за мястото си инсталация от човешки коси, запазената марка в нейното изкуство и личен художествен интерес. Произведението, кръстено „Vanity Disorder“ е триизмерна геометрична скулптура на стена, направена от коси в различни цветове – представата на художника за хаос в суетата.

Изкуството на Шоплифтер генерално се позиционира някъде в сивата зона между визуалното изкуство, пърформънса и дизайна. Години наред тя изучава начините на употреба и символистичната природа на косата, както и нейния визуален и артистичен потенциал. Косата за Шоплифтер е оригинална, креативна тъкан, начин за хората да се отличат един от друг като индивиди и често форма на изкуство. Хуморът играе важна роля в живота и работата на художника, понякога само загатнат, а друг път – главен мотив в произведенията й. Основни техники, които Шоплифтер ползва са традиционните за исландския, а и за почти всеки друг фолклор тъкане, плетене и ширити, чрез които създава иновативни текстилни материи, превърнали се в изкуство. Основните мотиви, които тя разглежда са човешкият нарцисизъм и природният стремеж към красота.

Advertisement

[media-credit name=“Spoon Magazine Hair Sculpture, снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]Spoon Magazine Hair Sculpture[/media-credit]

Освен инсталацията, артистът ще направи и среща с публиката на 30-ти май от 16 ч. до 17 ч. в Галерия Индустриална на ул. Индустриална 11.

Заедно с Шоплифтер в София от Севера акостират още над 40 артиста с видео инсталации, пърформанси, скулптури, фотографии и мн. други. Те ще участват в срещи-разговори с публиката, където ще представят своето творчество, ще водят работилници и ще участват в колаборации с български артисти, чиито резултати ще видим в края на фестивала.

Нордика ще се проведе в датите 28.05 – 20.06 в София и Пловдив, следете за актуална информация на https://www.facebook.com/DomaArtFestival и скоро на сайта www.domaartfest.com.

ДОМА 2015: Нордика се осъществява с финансовата подкрепа на Северния културен фонд, Шведски културен фонд IASPIS, Министерство на културата на Република България, Програма „Култура“ на Столичната община, Кралство Дания, Исландското посолство в Копенхаген, Посолствата на Кралство Норвегия, Република Финландия, Кралство Швеция в София, както и с подкрепата на Културен център на Софийски университет „Св. Климент Охридски“, катедра Скандинавистика към СУ „Св. Климент Охридски“, КИА Моторс България, Дом на киното и др.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement