Открийте ни и в

Общество

Стомана, огън и лед в 30-то представление на „Стъклената менажерия“ в „Сфумато“

Avatar

публикувано

на

Стомана, огън и лед в 30-то представление на „Стъклената менажерия“ в „Сфумато“ 141

снимка: ПР

На 23 септември, събота, от 19.00 часа на сцената на ТР „Сфумато“ ще бъде показано 30-то юбилейно представление на „Стъклената менажерия“ от Тенеси Уилямс. Спектакълът е постановка на двамата режисьори Йордан Славейков и Димитър  Касабов. Сценографията е на талантливата Елена Стумбова.

На фона на скандалите в разпадащото се семейство на Аманда Уингфийлд, домът също се разпада. Буквално. Ледът по мебелите се топи. Капките вода отекват особено ясно в  драматичните паузи, като часовник, който отмерва времето, оставащо до неизбежния край. Героите в пиесата са семейство – майка и двете й деца, които болезнено се нараняват, докато се опитват да са заедно, да се обичат, или обратното… Една гореща нощ, в която няма ток,  се появява и герой, рицар – спасител. Но той не идва на бял кон, а с трамвай. Каква е неговата роля, как свършва цялата история, има ли виновни, или всички са невинни…

В главната роля на властната майка Аманда Уингфийлд се превъплъщава с лекота знаковата актриса на „Сфумато“ Албена Георгиева. Достойно й партнират студентите й Каталин Старейшинска, Димитър Николов/ Калин Пачеръзки и Петър Дочев.

Един от най-значимите български режисьори Крикор Азарян твърди, че “Тенеси Уилямс ще бъде поставян дотогава, докато не достига човечност“. Тази липса на човечност вероятно е усетил и неговият студент Йордан Славейков.

Реклама