Connect with us

Lifestyle

Стотици българи почистиха любимите си кътчета, вдъхновени от инициативата на Нестле България Recover green 

Avatar

Публикувано

на

RecoverGreen 2

снимка: ПР

На 5 и 6 септември доброволци от всички точки на страната избраха да направят своята крачка към една по-чиста България, следвайки препоръките за безопасност 

През изминалия уикенд стотици хора от цялата страната дадоха своя принос за по-чиста природа, като се включиха в кампанията на Нестле България Recover green и почистиха място по техен избор сами или с най-близките си хора. Крайбрежната ивица, близкото езеро, кварталния парк или пък градинката зад блока бяха част от местата, за чиято чистота се погрижиха българи от всички възрасти. Наши съграждани от София, Русе, Петрич, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Варна, Бургас, Синеморец, Елхово, Бухово и още много места в страната се припознаха в каузата на компанията за по-чиста България.

Целта на инициативата Recover green бе да насочи още повече общественото внимание към опазването на средата и да насърчи всички към едно по-природосъобразно ежедневие. Сред официалните партньори на инициативата беше Национален младежки форум, а участниците в организираната от него Национална младежка академия почистиха крайбрежната ивица и местността около почивна база „Атия“. Неправителствените организации „Art Against Plastic” и „Зелени мотиви“ също бяха сред официалните партньори на кампанията. В инициативата Нестле България си партнира и с журналиста и водещ Десислава Стоянова и семейството влогъри Ние, нашите и кучето, които в продължение на два месеца предизвикваха своята общност в социалните мрежи да се грижи за природата в ежедневието си, давайки им практични и лесно приложими съвети.

„Ние в Нестле България знаем, че всяко едно действие влияе на средата, в която живеем, следователно на нас самите – на нашето здраве и това на близките ни. Затова е толкова важно да градим ежедневно позитивна култура за опазване на природата. Вярваме, че с общи усилия можем да се борим още по-ефективно както към проблема с изчерпването на водните ресурси и замърсяването им, така и към този с парниковите емисии и отпадъците. Тази инициатива показва, че всички ние можем да се грижим за природата и го правим!“, сподели Нели Ангелова, Директор комуникации Нестле Югоизточен пазар.

През последните два месеца чрез кампанията Recover green Нестле България отправи серия от препоръки и предизвикателства към общността, посветени на три важни аспекта за устойчиво развитие в световен мащаб:

Advertisement
  • Отговорно отношение към водните ресурси
  • Разделно събиране и рециклиране на отпадъци
  • Намаляване на въглеродния отпечатък

Кулминацията на инициативата бе на 5 и 6 септември, когато съветите бяха приложени на практика и стотици българи се погрижиха за по-чистата българска природа.

Инициативата Recover green е част от глобалния ангажимент на Нестле, който обединява всички действия, чрез които компанията има за цел да оказва нулево въздействие върху околната среда до 2030 г. във всички свои дейности.

До 2030 г. компанията цели да има нулево въздействие върху околната среда. Това ще бъде постигнато чрез намаляване на консумацията на вода, вредните газови емисии и изхвърлянето на отпадъци. Нестле се ангажира да сертифицира всичките фабрики на Групата с международния стандарт на Алианс за управление на водите (AWS) до 2025 г. Първите фабрики на Нестле вече бяха успешно сертифицирани.

През изминалата 2019 г. българските офис и фабрика на компанията са спестили над 3 114 m3  вода, 991 т. парникови емисии, 32 т. пластмаса и 43 т. хартия. Показателите за устойчиво развитие на Нестле Югоизточния пазар, част от който е България, показват намаление на потреблението на вода с над 60% от 2011 г., намаление с над 80% по отношение на количествата депонирани отпадъци и намаление с почти 90 % по отношение на въглеродните емисии.

В световен мащаб Нестле изпълнява повече от 500 проекта за пестене на вода във фабриките си. Така резултатът е 3,7 милиона m3 по-малко използвана вода годишно, което се равнява на обема на 1500 олимпийски басейна. Oт 2010 г. досега компанията е ограничила отделеният въглероден диоксид с повече от 30% на тон продукт. За да постигне амбициозните си цели, компанията подобрява процесите на производство на продукти и така ги прави с нисък отпечатък върху околната среда. Това допринася за намаляването на въглеродния диоксид и насърчаването на прехода към 100% възобновяема енергия. Нестле потвърждава и глобалния си ангажимент да използва 100% рециклируеми опаковки или такива за многократна употреба и да намали употребата на пластмаси в световен мащаб с една трета до 2025 г., като работи със своите партньори за насърчаване на кръговата икономика и почистване на пластмасовите отпадъци в океани, езера и реки. В международен аспект компанията стартира инвестиционен фонд за стартъпи, съсредоточени върху разработването на устойчиви решения за опаковки на стойност 250 милиона швейцарски франка.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement