Открийте ни и в

Lifestyle

Стотици българи почистиха любимите си кътчета, вдъхновени от инициативата на Нестле България Recover green 

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

На 5 и 6 септември доброволци от всички точки на страната избраха да направят своята крачка към една по-чиста България, следвайки препоръките за безопасност 

През изминалия уикенд стотици хора от цялата страната дадоха своя принос за по-чиста природа, като се включиха в кампанията на Нестле България Recover green и почистиха място по техен избор сами или с най-близките си хора. Крайбрежната ивица, близкото езеро, кварталния парк или пък градинката зад блока бяха част от местата, за чиято чистота се погрижиха българи от всички възрасти. Наши съграждани от София, Русе, Петрич, Смолян, Пловдив, Стара Загора, Монтана, Варна, Бургас, Синеморец, Елхово, Бухово и още много места в страната се припознаха в каузата на компанията за по-чиста България.

Целта на инициативата Recover green бе да насочи още повече общественото внимание към опазването на средата и да насърчи всички към едно по-природосъобразно ежедневие. Сред официалните партньори на инициативата беше Национален младежки форум, а участниците в организираната от него Национална младежка академия почистиха крайбрежната ивица и местността около почивна база „Атия“. Неправителствените организации „Art Against Plastic” и „Зелени мотиви“ също бяха сред официалните партньори на кампанията. В инициативата Нестле България си партнира и с журналиста и водещ Десислава Стоянова и семейството влогъри Ние, нашите и кучето, които в продължение на два месеца предизвикваха своята общност в социалните мрежи да се грижи за природата в ежедневието си, давайки им практични и лесно приложими съвети.

„Ние в Нестле България знаем, че всяко едно действие влияе на средата, в която живеем, следователно на нас самите – на нашето здраве и това на близките ни. Затова е толкова важно да градим ежедневно позитивна култура за опазване на природата. Вярваме, че с общи усилия можем да се борим още по-ефективно както към проблема с изчерпването на водните ресурси и замърсяването им, така и към този с парниковите емисии и отпадъците. Тази инициатива показва, че всички ние можем да се грижим за природата и го правим!“, сподели Нели Ангелова, Директор комуникации Нестле Югоизточен пазар.

През последните два месеца чрез кампанията Recover green Нестле България отправи серия от препоръки и предизвикателства към общността, посветени на три важни аспекта за устойчиво развитие в световен мащаб:

  • Отговорно отношение към водните ресурси
  • Разделно събиране и рециклиране на отпадъци
  • Намаляване на въглеродния отпечатък

Кулминацията на инициативата бе на 5 и 6 септември, когато съветите бяха приложени на практика и стотици българи се погрижиха за по-чистата българска природа.

Инициативата Recover green е част от глобалния ангажимент на Нестле, който обединява всички действия, чрез които компанията има за цел да оказва нулево въздействие върху околната среда до 2030 г. във всички свои дейности.

До 2030 г. компанията цели да има нулево въздействие върху околната среда. Това ще бъде постигнато чрез намаляване на консумацията на вода, вредните газови емисии и изхвърлянето на отпадъци. Нестле се ангажира да сертифицира всичките фабрики на Групата с международния стандарт на Алианс за управление на водите (AWS) до 2025 г. Първите фабрики на Нестле вече бяха успешно сертифицирани.

През изминалата 2019 г. българските офис и фабрика на компанията са спестили над 3 114 m3  вода, 991 т. парникови емисии, 32 т. пластмаса и 43 т. хартия. Показателите за устойчиво развитие на Нестле Югоизточния пазар, част от който е България, показват намаление на потреблението на вода с над 60% от 2011 г., намаление с над 80% по отношение на количествата депонирани отпадъци и намаление с почти 90 % по отношение на въглеродните емисии.

В световен мащаб Нестле изпълнява повече от 500 проекта за пестене на вода във фабриките си. Така резултатът е 3,7 милиона m3 по-малко използвана вода годишно, което се равнява на обема на 1500 олимпийски басейна. Oт 2010 г. досега компанията е ограничила отделеният въглероден диоксид с повече от 30% на тон продукт. За да постигне амбициозните си цели, компанията подобрява процесите на производство на продукти и така ги прави с нисък отпечатък върху околната среда. Това допринася за намаляването на въглеродния диоксид и насърчаването на прехода към 100% възобновяема енергия. Нестле потвърждава и глобалния си ангажимент да използва 100% рециклируеми опаковки или такива за многократна употреба и да намали употребата на пластмаси в световен мащаб с една трета до 2025 г., като работи със своите партньори за насърчаване на кръговата икономика и почистване на пластмасовите отпадъци в океани, езера и реки. В международен аспект компанията стартира инвестиционен фонд за стартъпи, съсредоточени върху разработването на устойчиви решения за опаковки на стойност 250 милиона швейцарски франка.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

ВУЗФ обяви прием в най-новата си магистратура по финансов и здравен мениджмънт

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Начело на новата магистратура застава проф. д-р Григор Димитров, член на УС на НЗОК и директор „Осигурителни отношения“ в БСК

В пика на пандемията от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси, което винаги е създавало и предлагало най-актуалните, търсени и необходими на бизнеса специалности, и този път сложи началото на нова много навременна и нужна програма. През академичната 2020/2021 година ВУЗФ стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.

Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Лектори в програмата са доказани експерти в областта на социалното и здравното осигуряване, сред които настоящият директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, бившият социален министър и управител на НОИ проф. д-р Йордан Христосков и проф. д-р Златица Петрова.

Стартът на новата програма е част от стремежа на ВУЗФ да създаде ключови експерти в системите на социалното и здравно осигуряване на национално и регионално равнище.

Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ – vuzf.bg.

ВУЗФ предлага възможност за изцяло онлайн кандидатстване и индивидуална консултация за всеки кандидат-студент, който има необходимост от допълнителна информация или насока. Консултацията може да се проведе и онлайн в удобен ден и час за кандидат-студента чрез записване на е-mail: marketing@vuzf.bg или на телефон 02/40 15 807, 0888 443 096.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air стартира нов летен маршрут от Бургас

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа**, пуска нов летен маршрут от Бургас до Вроцлав. Стартирайки от 19 юни 2021 г., най-новата услуга на WIZZ ще се извършва 1 път седмично, събота, предоставяйки на клиентите удобен график за посещение на красивата полска дестинация. Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com и чрез мобилното приложение на авиокомпанията на цени от само 77.99 лв.*

Предвид необичайната епидемична обстановка, пускането на тази нова услуги е поредното доказателство за силната ангажираност на авиокомпанията към българския пазар, към развитието на местния туризъм, както и към осигуряване на още по-достъпни и безопасни възможности за пътуване на местните пътници.

Най-новата дестинация в българската мрежа на Wizz Air – Вроцлав, е известна със своята красива средновековна архитектура и десетки исторически забележителности. Това е най-големият град в Западна Полша и един от най-очарователните. Много от сградите в стария град на Вроцлав са боядисани с ярки цветове, които отразяват младежкия и креативен дух на дестинацията и могат да развеселят всеки дори в най-мрачния ден. Но живата архитектура на Вроцлав не е единствената причина да се смята, че градът е осеян с някаква магия, тъй като освен от хората той е населен и с гноми! Над 300 малки статуи на джуджета са разпръснати из целия град и непрекъснато се появяват още. Малките творения са се утвърдили като местен символ на свободата и намирането им се е превърнало в туристическа атракция и забавна игра в стила на Pokemon Go.

Когато и да решат да летят до Вроцлав или която и да е друга дестинация от мрежата на Wizz Air, авиокомпанията любезно напомня на пътниците да се запознаят със строгите здравни и хигиенни мерки, въведени от превозвача за защита на пътниците и екипажа. Докато HEPA филтрите на всички самолети на Wizz Air вече филтрират 99.97% от вирусите и бактериите във въздуха, новите протоколи на компанията съдържат мерки за физическа дистанция, осигуряват ултра чиста среда на борда и ограничават всякакви ненужни социални контакти, така че пътниците на WIZZ да се чувстват уверени, че пътуват безопасно до желаната дестинация.

За допълнително спокойствие Wizz Air препоръчва на пътниците да добавят WIZZ Flex към резервацията си. По този начин пътниците ще могат да променят датата на пътуването си или дестинацията, както и да отменят полета си, до 3 часа преди заминаване без такса и да получат незабавно 100% от първоначалната цена на билета в WIZZ акаунта си.

МаршрутДниСтартова датаЦени от*
Бургас – Вроцлавсъбота19 юни 2021 г.77.99 лв.

Андраш Радо, мениджър за корпоративни комуникации на Wizz Air, каза: „Въпреки че пътуванията в момента са ограничени от националните и международни разпоредби, за Wizz Air България е ключов пазар и екипът ни е посветен на развитието на българската ни мрежа, като спазваме всички национални здравни мерки. Днес с удоволствие добавяме нов летен маршрут към бургаската ни мрежа, като същевременно се придържаме към най-високите здравни стандарти чрез нашите санитарни протоколи. Уверени сме, че супер атрактивните ни тарифи и страхотната мрежа на Wizz Air ще допринесат за разрастването на българския туристически сектор през най-силния сезон – летния. Нашите засилени мерки за безопасност пък ще осигурят възможно най-санитарните условия на борда на най-зелената флотилия в Европа.“

Продължете понататък

Горещо