Открийте ни и в

Lifestyle

Страните от ЕС насърчават решаването на спорове чрез медиация

MIKA

публикувано

на

Страните от ЕС насърчават решаването на спорове чрез медиация 26

Медиацията, най – ефективното средство за избягване на конфликти и водене на успешни преговори между спорещи страни, става все по-популярен способ за извънсъдебно решаване на спорове в страните от ЕС, по информация на БГ Семинари.

В периода от 2008 до 2013 г. редица европейски страни предприеха сериозни мерки за насърчаване на медиацията, като в много от тях това доведе до реални резултати, според проучването „Рестартиране на Директивата за медиацията от 2014г., проведено от ADR Center, Италия, в което участие взимат 816 участници от 28-те държави-членки на ЕС. Съгласно проучването, водещи страни по ползване на медиацията като предпочитано средство за разрешаване на конфликти са Великобритания, Германия, Италия, Холандия, където годишният брой на медиациите е над 10 000. Унгария и Полша се нареждат на второ място с от 5 000 до 10 000 медиации годишно, следват ги Белгия, Словения и Франция с от 2 000 до 5 000 медиации годишно. България се нарежда сред страните от ЕС, в които медиацията е най-малко популярна – годишният брой на медиациите у нас е под 500, като подобно е положението и в Гърция, Естония, Кипър, Хърватска, Чехия, Финландия, Литва, Латвия, Люксембург, Малта, Португалия, Швеция.

Какво по-точно е медиацията – медиацията е метод за доброволно разрешаване на спорове, при който страните се подпомагат от трето, неутрално и безпристрастно лице – медиатор, за постигане на взаимно приемливо споразумение. Медиацията е един от способите за извънсъдебно разрешаване на спорове, наред с арбитраж. В България медиацията е добре позната, но не широко разпространена като практика и има сериозен потенциал за развитие.

Mediation3

Рeдица са ползите от предпочитането на медиацията като способ за решаване на конфликти, пред отнасянето към арбитраж или съдебен процес. Като предимства на медиацията специалистите посочват най-вече спестяването на средства, време и нерви, както и запазването на по-добри отношения между спорещите страни. Споразумението при ползване на медиатор може да бъде постигнато до седмици, докато съдебният процес може да отнеме години. В същото време, крайното постигнато споразумение при медиацията отчита позициите и на двете страни, като то е сформирано от самите тях, а не от трета страна (съд или арбитър) и в този смисъл крайното решение е желано и предвидимо и от двете страни. Именно поради тази причина успеваемостта на медиационния процес (т.е. удовлетвореността и на двете страни) е изключително голяма – около 70 % от споровете завършват с взаимно споразумение между страните. Не е за подценяване и факта, че медиацията може да бъде в пъти по-евтина от съдебния процес, като това спестява средства и време не само на страните в конфликта, но и на затрупаната с дела съдебна система.

 „Една от най-ефективните мерки в ЕС са насърчаване ползването на медиацията като средство е задължителната медиация в определени случаи, а също и задължителните информационни сесии по медиация”, сподели Албена Комитова, медиатор и обучител в  Център за разрешаване на спорове.    „В Европа досега са възприети редица мерки в подкрепа на медиацията в законодателствата на държавите в ЕС. Част от тези мерки са, например, качествени национални системи за акредитиране на медиаторите, възможност съдиите да приканват към медиация, улеснени процедури за принудително изпълнение на постигнатите в медиация споразумения, финансови стимули за страните, използващи медиация. Като най-предпочитани мерки за „смекчен” вариант на задължителна медиация в ЕС се очертават задължително участие в информационна среща на страните, между които е възникнал спора, и задължителна медиация с възможност за страните да я прекратят след първата среща. Италианският модел на задължителна медиация например, показва скок на медиациите от няколко десетки до над 200 000 годишно”, поясни Комитва.

Работна група от представители на медиаторски организации в страната подготвя предложения за мерки за увеличаване ползването на медиацията в България, включващи както стратегически мерки, така и мерки за увеличаване информираността по отношение възможностите на медиацията, финансови стимули и санкции, които да насърчават предварителното решаване на спорове чрез медиация, а също и задължителни елемети на медиация за определени видове дела: задължителна първа среща за медиация, както и възможност съдът да разпореди и задължи страните да използват медиация, ако прецени, че това е подходящо за конкретния случай. Предвиждат се също така и образователни мерки за съдии, адвокати, страни в конфликта, включително и сред по-младото население – в училища и университети.

За периода 2006 – 2014 г. активните медиатори в България, регистрирани в Единния регистър към Министерство на правосъдието, са над 1200. Адвокатите, обучени в медиация, са около 500, а съдиите от състава на СРС и СГС, препращащи към медиация, са над 35 съдебни състава.

Предложенията за насърчителни мерки за ползване медиацията при граждански и търговки дела е предпоставка за увеличение популярността на специалността медиатор, която може да бъде практикувана от лица с различна професионална насоченост: предприемачи и ръководители на дружества и екипи, експерти по управление на човешки ресурси, връзки с обществеността, маркетинг, банков и застрахователен сектор, обучители, журналисти, правни съветници, адвокати, психолози, консултанти, икономисти и др. Допълнителната квалификация може да бъде получена в рамките на няколкодневен курс, провеждан от специалисти в тази област в България, като сертификатите са валидни не само в страната, но в рамките на целия ЕС.  Повече за предстоящи курсове по медиация, организирани от БГ Семинари, можете да прочетете тук.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA

MIKA

публикувано

на

от

Студенти по мода от НБУ и НХА са големите победители в Конкурса IDEAMODA 27

Анелия Антова от Националната художествена академия е носителят на голямата награда в международния конкурс за млади дизайнери IDEAMODA, организиран от Нов български университет и Balkan Fashion Week.

Колекцията й “The Exhausted Future” е вдъхновена от замърсяването и трупането на отпадъци не само в околната среда, но и вътре в хората. За моделите си тя използва авторски принтове и премодифицира дрехи втора употреба. В работатa си младата дизайнерка експериментира с конвенционални и неконвенционални материали,

създавайки дрехи, обекти, илюстрации, истории, вдъхновени от реалността и отвъд нея.

фотограф – Гьорги Десподов

гримьор – Мария Колева

модели- Джай Уей Ди и Бач Виет Ле

С голямата награда от 5000 лв. и професионалната автоматична машина, Анелия ще има възможност да започне собствен бизнес.

Втора награда в конкурса получи колекцията “Re:Seen The Un:Seen” на Еми Киселичка, студент в програма „Мода“ на НБУ. Моделите й са вдъхновени от ритъма на турския квартал Балат в Истанбул, който е популярен със своите цветни сгради. Малко от посетителите му обаче знаят, че освен с цветността си Балат е известен и с голяма престъпност и немотия. Именно на този контраст се гради и концепцията на колекцията. При изработването на моделите е използвана турската техника Ебру за рисуване с ръка върху вода, при която при смесването на точно количество растителна смола с вода се получава разтвор, върху който се накапва от боята и се получават желаните форми.

Младата дизайнерка Еми Киселичка получава възможността да продължи безплатно обучението си в магистърска програма „Мода“ на НБУ, както и две специални награди – професионална фотосесия в списание EVA и представяне на колекцията й в концептуалната дизайнерска платформа „Иван Асен 22“.

Двете победителки ще представят България на международния конкурс за млади дизайнери IYDC през есента на 2021 в Киев, Украйна.

Трета награда – мултифункционална шевна машина и професионална дискова ножица – получава съвместната колекция на Сандрела Канаан и Григор Георгиев „SILUR“. Моделите представят съчетание от архаични текстури и обеми, които създават мост между магията на древното и комфорта на съвременния контекст.

Общо 15 млади дизайнери достигнаха до финала на IDEAMODA. Те представиха колекциите си пред публика в залата на галерия „Оборище 5“. Победителите бяха избрани от жури с участието на изявени модни дизайнери, стилисти, журналисти, модни фотографи:

ЖУРИ:

  1. Adrian Roberts – директор в „Accademia Costume & Moda“, Рим
  2. Веселин Йорданов – моден дизайнер, Милано
  3. Myra Postolache – „The Secret Code of Fashion“,  Рим
  4. Владимир Каралеев – моден дизайнер, Берлин
  5. Николай Божилов,  Моден дизайнер и креативен директор в „НИКОЛАЙ БОЖИЛОВ
  6. Николай Пачев – Моден дизайнер, селекционер в AL LU Re Course ,лидер в Styling, НБУ
  7. Сандра Клинчева – Моден дизайнер и съосновател, „moré noir“, Моден редактор, списание EVA
  8. Милко Бояров – дизайнер на бижута, Swatch Group, Цюрих
  9. Нели Митева – дизайнер, „Иван Асен 22“
  10. Васил Германов – моден фотограф, PHOTOGRAPHER

Конкурсът IDEAMODA се осъществява с подкрепата на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, а целта му е да подпомогне и даде старт за развитието на младите дизайнери.

В момента дизайнерите, които имат смелостта да започнат и развиват собствен бизнес в областта на модата в България, нямат много възможности за изява. IDEAMODA е шанс и форум, където те могат да покажат своите визия, способности и таланти, да бъдат оценени подобаващо.

Продължете понататък

Lifestyle

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“

MIKA

публикувано

на

от

BILLA продължава успешната кампания „Купи и дари“ 28

За шеста поредна година BILLA България реализира съвместна благотворителна кампания с Българския Червен кръст, под надслов „Купи и дари“. Чрез инициативата, търговската верига и хуманитарната организация оказват подкрепа на представители на уязвими групи, като социално слаби български граждани, лица, търсещи закрила, институции за възрастни хора и деца.

Кампанията се реализира в магазините на BILLA в цялата страна. Всеки може да подкрепи каузата, като закупи трайни пакетирани хранителни продукти от магазините на БИЛЛА и ги постави в специално брандираните колички в следкасовата зона в обектите на веригата. Българският Червен кръст, чрез своите областни структури, организира транспортирането и предоставянето на хранителните продукти на бенефициентите. Към събраните продукти от магазините на месечна база, BILLA дарява и допълнително количество стоки от първа необходимост.

„Щастливи сме, че BILLA България е част от семейството на Българския Червен кръст, където всички помагаме заедно. Като лоялен партньор компанията винаги се е отличавала със своя професионализъм и готовност за подкрепа на най-уязвимите групи хора в страната.  Дълбоко сме признателни на клиентите и на екипа BILLA България за усилията, които полагат и за успешното ни сътрудничество през годините”, споделя акад. Христо Григоров, председател на БЧК.

25 тона продукти на стойност близо 50 хил. лв. са обезпечени от кампанията „Купи и дари“ само в рамките на 2020 г. Дарение е било в помощ на близо 5000 души в страната, половината от които социално слаби граждани, а другата половина – лица, настанени в социални институции.

„Основен приоритет за BILLA България е оказването на подкрепа на хора в нужда. От началото на съвместното сътрудничество на BILLA и Българския Червен кръст са дарени над 102 тона храни и хранителни продукти, с които са подпомогнати над 40 000 нуждаещи се граждани и социални институции. Красноречивите резултати, възможни благодарение на активната подкрепа на нашите клиенти, ни мотивират да продължаваме да реализираме това успешно сътрудничество всяка следваща година,“ коментира Норберт Мисбрандт, изпълнителен директор на BILLA България.

Продължете понататък

Горещо