Connect with us

Събития

Сцена Дерида закрива сезона с две представления на испанския хореограф Ричард Масшерин

Avatar

Публикувано

на

снимка: Álvaro Lucas

В сряда (27.07.2022 г.) от 19:30 ч. на Сцена ДЕРИДА можете да се запознаете с работата на Ричард Масшерин, артист, международен хореограф от „Резидентска програма на Derida Dance Center”, която се осъществява с подкрепата на Столична община – календар на културните събития. Ричард е хореограф, финалист в рамките на международния фестивал за съвременен танц MASDANZA, който се състои всяка година на Канарските острови и едно от престижните събития в света на танца.

“CAER, CAER, CAER” или „Падане, падане, падане“ е проект-изследване на Ричард Масшерин, който се разклонява в различни форми и предложения, при които уязвимостта на тялото и неизбежността на падането са фундаментални за изследването. Проектът изследва и свързва различна медия – танц, пърформанс, видео и фотография.

Основен похват в пърформънса е вземането на решения, които извеждат тялото извън контрол, моментум, гравитация или физическо усилие. Връзката между емоционалното и физическото падане, между тялото и звука, между танца и пърформанса. Масшерин предлага едно пътешествие към хаоса и провала.

Концепцията, режисурата, хореографията и изпълнението са на Ричард Масшерин, като той работи с композитора Алехандро Да Рока, драматурга Алберто Кортес и визуалния артист Самюел Фуентес.

Advertisement

Билети за представлението можете да откриете на https://epaygo.bg/7046824194.

В събота (30.07.2022 г.) от 19:30 ч. на Сцена ДЕРИДА, Масшерин ще представи своя работен процес в рамките на резидентската програма, като събитието ще се проведе с вход свободен.

VACÍO ESPIRITUAL (Душевна празнота) е пърформативна акция, която използва съвременен танц, в който тялото и звука умоляват и се свързват на живо.

Представлението говори за уязвимостта чрез излагането на показ: Показва тяло, което отива към самоунищожение чрез връзката си с електронната музика и сцената като място за изложба.

Екипът иска да изследва какво е празното пространство: Как звукът прониква празното пространство? Колко движение може да има в него? Как се появява тялото и как запълва пространството? Как това се отразява на движението? Как може да се предаде усещането за празно пространство? Колко празни могат да бъдат всъщност тялото, звукът, пространството, светлината?

Advertisement

Испанският хореограф пристига в България, след като през октомври 2021 година, Ричард Масшарин беше удостоен със специална награда “Резиденция в Derida Dance Center”, по време на официалната церемония, в присъствието на представители на кмета на Лас Палмас в Театър Перес Галдос в столицата на Гран Канария и близо 30 чуждестранни куратори на фестивали.

Continue Reading
Advertisement