Connect with us

Култура

Съвместен проект на „Егмонт“ и CoderDojo вдъхновява децата да програмират

Avatar

Публикувано

на

CoderDojo COV

CoderDojo е глобална мрежа от доброволчески клубове за развитие на уменията на млади хора в сферата на програмирането. Книгата „Създавай с код: Направи свой уебсайт“ представлява интерактивен наръчник, който показва как да създадеш свой уебсайт с помощта на html, CSS и JavaScript по забавен и достъпен начин.

Книгата е предназначена за деца над 9-годишна възраст и съдържа ясни и лесни за следване инструкции, придружени от съвети и предизвикателства, които насърчават младите читатели да развиват и прилагат свои идеи и решения. Наръчникът може да послужи както при самостоятелна работа на децата, така и като помощник на онези от тях, които вече посещават курсове или клубове по програмиране.

„Технологиите са неотменима част от съвременния живот, а овладяването им в най-ранна детска възраст се превръща в мисия за обществото за осигуряване на така необходимата дигитална компетентност на подрастващите. Щастливи сме, че чрез сътрудничеството си с фондация CoderDojo можем да предложим на младите си читатели тази поредица от забавни и вълнуващи книги, които да подкрепят първите им стъпки в сериозното програмиране“, споделя Велизара Добрева, изпълнителен директор на издателство „Егмонт“.

„Програмирането развива у децата качества, които остават за цял живот. Докато пишат код, децата придобиват технически знания и умения като логично мислене, креативност и работа в екип.  В бъдеще непознаването на компютърния език ще бъде съизмеримо с това да си неграмотен, а само след 3 години 95% от всички професии ще изискват дигитални умения“, допълва Гергана Паси, Дигитален шампион на България.

Автор на книгата е менторът на CoderDojo Клайд Хатър. Следващите две заглавия от поредицата, „Създавай игри с JavaScript“ и „Как да модифицираш любимата си игра“, се очакват през 2017 и 2018 г.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement