Открийте ни и в

Общество

„Съвършено розово“ с нежен зов от сцената на 14 ноември и 13 декември

Avatar

публикувано

на

"Съвършено розово" с нежен зов от сцената на 14 ноември и 13 декември 141

Близо година след като в САЩ избухна движението #MeToo, чиито отзвук продължава да ехти по целия свят, и на фона на засилените глобални и локални дебати за ролята и правата на жените, „Съвършено розово“ поставя под лупа отношението към женското тяло. Както подсказва  заглавието – прави го с чувство за хумор и необходимата доза (само)ирония.

„Съвършено розово“ е най-новото представление на Ива Свещарова, един от утвърдените изпълнителни на българската и международна съвременна сцена. В него тя си партнира с друго доказано име– Виолета Витанова, позната както със самостоятелните си проекти, така и с хореографските си решения за театрални представления като „Нощна пеперуда“, „Хамлет“ и  др. Представлението е едно от двете премиерни заглавия в програмата на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс (в НДК) тази есен. И до края на календарната година остават само две възможности да се гледа – на 14 ноември и на 13 декември.

На сцената двете изпълнителки еднакво смело боравят с „мъжки“ инструменти, плачат изкустително и „женствено“ приготвят салата, забавляват се сред сапунени мехурчета и танцуват съблазнително. Представлението не просто не се опитва да бяга от клишетата, а даже напротив, използва ги умело, смесва ги и ги (пре)увеличава, така че в „Съвършено розово” острите режещи инструменти, задаващи ръбовете на този свят, се оказват розови. И салата е със силиконова пяна вместо сметана.

Но през редуващите се тласъци на очакваното и забавно-изненадващото, прозира напрежението, което се поражда в женското тяло от сблъсъка между външните очаквания и проекции с вътрешните, субективни усещания. Често пъти той води до болка, гняв, ярост и бунт. Както и до порив към промяна. Но дали е възможна тя? „Съвършено розово“ споделя своя отговор на сцената.

Проектът „Съвършено розово“, създаден в ко-продукция между Информбюро и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2018 г. и Министерство на културата, както и със съдействието на галерия „Етюд”, Гьоте-институт България и Национален дворец на културата.

идея и реализация: Ива Свещарова

драматургичен консултант: Елена Бото (Германия/Португалия)

музика: Емилиян Гацов – Елби

сценография: Ралица Тонева

графичен дизайнер: Георги Флоров

с: Виолета Витанова и Ива Свещарова

Реклама