Connect with us

Кино

Създаден е първият български кино-клуб в САЩ

Avatar

Публикувано

на

Letter To America

So IndependentЖана Караиванова, създател и творчески директор на „София Индипендънт Филм Фестивал“ и Генералното консулство на Република България в Ню Йорк организират първия български кино-клуб в САЩ, който е посветен на 100-годишнината на българското кино и удостояването на София с титлата „Творчески град на киното“.

В рамките на кино-клуба ще бъдат представени български документални, игрални, анимационни и късометражни филми, ретроспекции от предишни издания на българския фестивал в Ню Йорк и съвременни творби на наши сънародници, които се реализират извън пределите на страната.

Филмите ще бъдат представяни от български и американски кинотворци и представители на Ню Йоркската интелигенция.

Прожекциите ще са безплатни и ще се състоят в Генералното консулство на България в Ню Йорк.

Кино-куб „So Independent – Ню Йорк“ ще стартира с прожекцията на филма „Писмо до Америка“ на режисьорката Иглика Трифонова с участието на актьорите Филип Аврамов, Ана Пападопулу, Светлана Янчева, Мая Новоселска и др. и музиката композирана от Милчо Левиев.

Филмът ще бъде представен от създателя и творчески директор фестивалите „София Индипендънт“  Жана Караиванова – българската актриса, която представя вече 15 години българските филми пред американската публика.

Advertisement

Кино-клуб „So Independent – Ню Йорк“ се организира от Юнайтед Продъкшън със съдействието на Национален филмов център и Министерство на Външните работи на България.

Continue Reading
Advertisement