Connect with us

Общество

Таро сесия по модела на Маестро Ходоровски за първи път в София

Avatar

Публикувано

на

Café Téméraire de París е малко кафене в сърцето на Париж. То не блести с лукс и лесно може да остане незабелязано от минувачите. Всяка сряда от повече от 30 години насам то обаче се превръща в магично място. Защото там световноизвестният писател, режисьор, философ, мим и автор на комикси Маестро Алехандро Ходоровски провежда своите таро сесии.

Още в 15.30 часа десетки парижани и туристи, понякога дошли от другия край на света, започват да се тълпят пред Café Téméraire de París. В 16.00 часа се прави ритуалното теглене на жребия – този, който извади номер от 1 до 22 (колкото са картите в големата Аркана таро) получава своя шанс в 18.00 часа да се срещне с Маестро Ходоровски и да му зададе своя въпрос.

Какво е специалното в тези таро сесии?

“Много хора очакват картите таро да им предскажат бъдещето. Но те не са за това и който ги използва по този начин е просто шарлатанин. Картите таро ни помагат да видим ясно настоящето”, категоричен е Ходо, както галено го наричат последователите и учениците му.

Ходоровски разработва своя собствена версия на една облягаща се на таро-картите форма на терапия, наречена от него “психомагия”. Това се случва след смъртта на най-малкия му син – Тео, който си отива от свръхдоза една на 24 години. Таро методът на Ходо е спечелил голям брой последователи в Европа и Южна Америка, а самият той все още изнася лекции върху теориите си, в които се подчертават психологическите рани, които изобилстват в живота на семействата, както и възможностите за създаване на символични и често абсурдни театрални постановки, които да ги лекуват.

„Излекувал съм много хора“, казва Маестро Ходоровски. „Успях да помогна на хора, които не можеха да имат деца. Лекувал съм заекващи хора. Едипови комплекси. А да преживеете такива неща – това обогатява духа ви“, твърди той.

Разбира се, случва се над емблематичното му лилаво платно в Café Téméraire de París, Ходо да откаже да отговори на въпрос. Защото не е правилно зададен или защото не му е дошло времето.

Advertisement

Така започва преди десетки години и историята с един от учениците му – Винсент Батиг. Още от тийнейджър Винсент заспива с книгите на Ходоровски и мечтае за срещата си с него. Дълго време събира пари за пътуването си до Париж. Дни наред обмисля и въпроса си. Озовава се в легендарното кафене, когато сесиите на Ходо са все още апокрифни и информацията за тях се предава от уста на уста. А когата изтеглят номера му и изчаква търпеливо реда си, се обръща към Маестрото “Искам толкова много неща да се случат в живота ми… но те не идват! Трябва ли да продължа да опитвам по-упорито… или просто да спра да опитвам”. Ходо поглежда младежа и му отвръща “О, не очаквай аз да ти отговоря на този въпрос…”.

Тази първа среща обаче се превръща в дългогодишна връзка между учител и ученик. Днес Винсент Батиг (познат у нас и като Деян Пракаш) използва придобитото знание и в К-Йога семинарите за своите ученици.

За първи път в София на 31 март (петък) Винсент Батиг ще проведе таро сесия по модела на Ходоровски. Повече информация за събитието можете да намерите тук.

Continue Reading
Advertisement