Connect with us

Култура

Творческите тандеми братя Владигерови и братя Кърпарови с нова музика в коледните спектакли на Танцова компания „Илиев“

Avatar

Публикувано

на

IzvunRamki2

снимка: PR

Две представления на успешни свои продукции подготвя фондация „Танцово изкуство – Илиев“ във връзка с десетгодишния си юбилей и коледните празници.

Пръв, на 1-ви декември от 19 ч. в залата на театър „Сълза и смях“ ще се играе новаторският„Извън рамки“, отличителна черта на който е изпълнението на танцовите миниатюри на жива музика. „Никога преди не сме свирили за танцови изпълнения на сцената,“ споделя Констанин Владигеров (композитор и пианист) от Виена. „Очакваме с нетърпение изявата, определно е вълнуващо. Фокусът пада другаде и динамиката е различна.“ Заедно с брат си Александър Владигеров (тромпет) и музикантите-виртуози Недялко Недялков (кавал) и Стоян Янкулов-Стунджи (перкусия), те не само ще съпровождат на живо танците, но и ще вплетат между тях своята най-нова творческа продукция – пет все още неиздадени композиции. Недялко Недялков прибавя своя силно различим почерк чрез една осъвременена копаница, докато музиката на акордеониста Петър Ралчев звучи чрез чуден валс.

Танцова компания „Илиев“ традиционно представя съвременен танц стъпил здраво върху специфичните елементи на българския народен танц. Освен сътрудничество си с цвета на младите българските композитори и музиканти, творчеството на Петър Илиев, авторът на хореографиите, се отличава силно и с това, че успешно съчетава балетджазмодерен и традиционен европейски танц. Резултатът е танцов текст, който със своята динамика и изненадващи обрати държи зрителя със затаен дъх до края на спектакъла.

Музиката на друг талантлив млад творчески тандем – композиторът Светослав Кърпаров и по-малкият му брат Владимир Кърпаров (соло саксофон) ще звучи в представлението на детския спектакъл „Кой открадна чипса?“, който ще се играе на 8-ми декември, от 19 ч., отново в театър „Сълза и смях“. Шестте пиеси, специално създадени от живеещите в Берлин братя, представляват смесица от класика, джаз и традиционно българско звучене и надграждат интригуващия сценарий. Сложни и сериозни като текст, те са закачливи и весели като звучене и почти едно от действащите лица в спектакъла. Хореографията на Петър Илиев ни въвлича в мистериозна приключенска история, която се разгръща в обикновено българско училище. Изправени пред сложна загадка, малки детективи преминават през поредица от комични недоразумения, срещайки различни животинки и дори странни извънземни. С разплитането на ситуацията учениците стигат и до неочаквана поука. Пъстър детски танцово-музикален театър за деца и възрастни, „Кой открадна чипса?“ провокира силно въображението и разбужда артистичния дух у малки и големи. Заплетената му интрига и емоционално поднасяне не оставят никого равнодушен. Мултимедията и костюмите на Ваня Вълкова са истински шедьоври и демонстрират богата и разкрепостена творческа мисъл.

Advertisement

thechips6

снимка: PR

Действието се разгръща на сцената от стотина малки танцьора, които са преминали през едногодишната обучителна програма „Танцуващи хлапета“ на фондация „Танцово изкуство – Илиев“, както и от професионални танцьори и солисти от Националното училище за танцово изкуство. Тази година малките артисти, които ще блестят на голямата сцена са ученици от 103 ОУ „Васил Левски“, ж.к. Филиповци, 116 ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Яна и 140 СОУ „Иван Богоров“ ж.к. Обеля.

%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80

“ИЗВЪН РАМКИ” – 1-ви декември 2016, 19 ч., Театър „Сълза и смях“

Творческа концепция и хореография: Петър Илиев, Музика: Константин и Александър Владигерови, Недялко Недялков, Петър Ралчев и Светослав Кърпаров, Асистент-хореографи: Росица Терзийска и Николина Карагеоргиева

С участието на:

Advertisement

Iliev Dance Company и Александър Владигеров – тромпет, Константин Владигеров – пиано, Недялко Недялков – кавал и Стоян Янкулов – перкусия

“КОЙ ОТКРАДНА ЧИПСА?” – 8-ми декември 2016, 19 ч., Театър „Сълза и смях“

Творческа концепция и хореография: Петър Илиев, Музика: Светослав Кърпаров, Либрето: Людмил Попов, Визуален дизайн: Ваня Вълкова, Соло саксофон: Владимир Кърпаров, Асистент-хореографи: Росица Терзийска и Николина Карагеоргиева, Осветление: Виктор Георгиев

С участието на:

Ученици от 103 ОУ „Васил Левски“, ж.к. Филиповци, 116 ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Яна и 140 СОУ „Иван Богоров“ ж.к. Обеля и солисти от Национално училище за танцово изкуство

Advertisement

Проектът „Танцуващи хлапета“ се осъществява с неоценимата подкрепа на фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

БИЛЕТИ: На касата на театър „Сълза и смях“ и онлайн на: www.salzaismyah.bg/bg/playbill

Continue Reading
Advertisement