Открийте ни и в

Култура

Творческите тандеми братя Владигерови и братя Кърпарови с нова музика в коледните спектакли на Танцова компания „Илиев“

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Две представления на успешни свои продукции подготвя фондация „Танцово изкуство – Илиев“ във връзка с десетгодишния си юбилей и коледните празници.

Пръв, на 1-ви декември от 19 ч. в залата на театър „Сълза и смях“ ще се играе новаторският„Извън рамки“, отличителна черта на който е изпълнението на танцовите миниатюри на жива музика. „Никога преди не сме свирили за танцови изпълнения на сцената,“ споделя Констанин Владигеров (композитор и пианист) от Виена. „Очакваме с нетърпение изявата, определно е вълнуващо. Фокусът пада другаде и динамиката е различна.“ Заедно с брат си Александър Владигеров (тромпет) и музикантите-виртуози Недялко Недялков (кавал) и Стоян Янкулов-Стунджи (перкусия), те не само ще съпровождат на живо танците, но и ще вплетат между тях своята най-нова творческа продукция – пет все още неиздадени композиции. Недялко Недялков прибавя своя силно различим почерк чрез една осъвременена копаница, докато музиката на акордеониста Петър Ралчев звучи чрез чуден валс.

Танцова компания „Илиев“ традиционно представя съвременен танц стъпил здраво върху специфичните елементи на българския народен танц. Освен сътрудничество си с цвета на младите българските композитори и музиканти, творчеството на Петър Илиев, авторът на хореографиите, се отличава силно и с това, че успешно съчетава балетджазмодерен и традиционен европейски танц. Резултатът е танцов текст, който със своята динамика и изненадващи обрати държи зрителя със затаен дъх до края на спектакъла.

Музиката на друг талантлив млад творчески тандем – композиторът Светослав Кърпаров и по-малкият му брат Владимир Кърпаров (соло саксофон) ще звучи в представлението на детския спектакъл „Кой открадна чипса?“, който ще се играе на 8-ми декември, от 19 ч., отново в театър „Сълза и смях“. Шестте пиеси, специално създадени от живеещите в Берлин братя, представляват смесица от класика, джаз и традиционно българско звучене и надграждат интригуващия сценарий. Сложни и сериозни като текст, те са закачливи и весели като звучене и почти едно от действащите лица в спектакъла. Хореографията на Петър Илиев ни въвлича в мистериозна приключенска история, която се разгръща в обикновено българско училище. Изправени пред сложна загадка, малки детективи преминават през поредица от комични недоразумения, срещайки различни животинки и дори странни извънземни. С разплитането на ситуацията учениците стигат и до неочаквана поука. Пъстър детски танцово-музикален театър за деца и възрастни, “Кой открадна чипса?” провокира силно въображението и разбужда артистичния дух у малки и големи. Заплетената му интрига и емоционално поднасяне не оставят никого равнодушен. Мултимедията и костюмите на Ваня Вълкова са истински шедьоври и демонстрират богата и разкрепостена творческа мисъл.

thechips6

снимка: PR

Действието се разгръща на сцената от стотина малки танцьора, които са преминали през едногодишната обучителна програма „Танцуващи хлапета“ на фондация „Танцово изкуство – Илиев“, както и от професионални танцьори и солисти от Националното училище за танцово изкуство. Тази година малките артисти, които ще блестят на голямата сцена са ученици от 103 ОУ „Васил Левски“, ж.к. Филиповци, 116 ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Яна и 140 СОУ “Иван Богоров” ж.к. Обеля.

%d0%b4%d0%b2%d0%be%d0%b5%d0%bd-%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b5%d1%80

“ИЗВЪН РАМКИ” – 1-ви декември 2016, 19 ч., Театър „Сълза и смях“

Творческа концепция и хореография: Петър Илиев, Музика: Константин и Александър Владигерови, Недялко Недялков, Петър Ралчев и Светослав Кърпаров, Асистент-хореографи: Росица Терзийска и Николина Карагеоргиева

С участието на:

Iliev Dance Company и Александър Владигеров – тромпет, Константин Владигеров – пиано, Недялко Недялков – кавал и Стоян Янкулов – перкусия

“КОЙ ОТКРАДНА ЧИПСА?” – 8-ми декември 2016, 19 ч., Театър „Сълза и смях“

Творческа концепция и хореография: Петър Илиев, Музика: Светослав Кърпаров, Либрето: Людмил Попов, Визуален дизайн: Ваня Вълкова, Соло саксофон: Владимир Кърпаров, Асистент-хореографи: Росица Терзийска и Николина Карагеоргиева, Осветление: Виктор Георгиев

С участието на:

Ученици от 103 ОУ „Васил Левски“, ж.к. Филиповци, 116 ОУ „Паисий Хилендарски“, с. Яна и 140 СОУ “Иван Богоров” ж.к. Обеля и солисти от Национално училище за танцово изкуство

Проектът „Танцуващи хлапета“ се осъществява с неоценимата подкрепа на фондация „Америка за България“ и Посолството на САЩ в България.

БИЛЕТИ: На касата на театър „Сълза и смях“ и онлайн на: www.salzaismyah.bg/bg/playbill

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

MIKA

публикувано

на

от

Нова книга от Л. Дж. Шен проследява историята на една гневна и невъзможна, но същевременно страстна и неизбежна любов.

По книжарниците вече можете да откриете „Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен („Крадецът на целувки“, „В случай на чудо“, „Спароу“) – трета част от трилогията „Ол Сейнтс“, която започна с „Красиво безразсъдство“ и продължи с „Раненият рицар“. Двама герои, които вече бегло познаваме от предишните две книги – мистериозният и мрачен Вон Спенсър и талантливата Ленора Асталис – най-накрая излизат от сенките, за да разкажат собствената си пламенна и оцветена в кървави краски история.

Всяко момиче в „Ол Сейнтс“ познава Вон Спенсър. Красавецът, който дружи с Найт Коул и с никого друг. Недостъпният принц, който се забива с различно момиче всеки уикенд и често е готов да остави нечий нос разкървавен по пътя. А сега е най-обещаващият студент на гениалния художник и изкуствовед Асталис, директор на академията за бъдещи творци.

Но Вон има тъмна тайна – момичетата не го вълнуват. Не сексуално – в крайна сметка това са просто нужди, които той задоволява. Никоя не е успявала да пробие бронята и да достигне до кухото място, където би трябвало да е сърцето му.

Или почти никоя. И когато тя се появява, съдбата си отмъщава за всички разбити сърца, които Вон е оставил по пътя си.

Ленора е негова състудентка. Скулпторка, която дори не осъзнава размерите на собствения си талант. Свободна и неудържима. Негов съперник. Дъщеря на ментора му. И най-големият му враг.

Както художниците знаят, когато смесваш масло с вода, резултатът е несполучлива трагедия. Всички момичета, които Вон е срещал досега, са били като спокойно езеро. Но Ленора е огън. А когато хвърлиш запалена клечка в маслото, околните е най-добре да се скрият някъде, за да не бъдат наранени.

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен слага край на една от най-популярните ѝ и обичани поредици по цял свят. От срещата на две счупени души, които търсят изцеление в „Красиво безразсъдство“, през кротката нежност на „Раненият рицар“, „Разгневеният бог“ отвежда читателя в най-мрачната и неочаквана посока досега.

Продължете понататък

Кино

Документален филм за Ботев представя неизвестни факти за великия българин

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

В средата на месец февруари 2021 г. се очаква да излезе новият филм за един от най-великите българи – Христо Ботев.

„Ботев – отвъд понятното“ е документален филм, в който се представят неизвестни за живота на Христо Ботев факти. В него се дава гласност на факти, които са свързани с неговата поезия, публицистика и дейност на революционер.

Създателите на филма са се постарали да открият достоверна информация за това кой е истинският Ботев. Те доказват, че Христо Ботев и капитан Дагоберт Енглендер не само са се познавали, но и са участвали заедно в акцията „Радецки – Козлодуйски бряг“.

Ботев е признат още и за европейски връх за своето творчество в литературата от Парижкият университет, известен още като „Сорбоната“, а със златни букви бива увековечен в книга, разположена в частната колекция на университета.

Във филма в ролята на Христо Ботев се превъплащава Иван Тренев, а образът на капитан Дагоберт Енглендер е представен от Методи Асов. Ася Мерджанова изиграва майката на Ботев, а  Киро Тулешков е изигран от Йонко Димитров. Актьорският състав е събран от родолюбиви българи, които припознават мисията да познаваме своята история, за да имаме едно по-устойчиво бъдеще като нация.

Филмът е заснет в различни локации в градовете Козлодуй, Сливен и Карлово.

„Целта е чрез този документален филм да покажем най-накрая истината за световното признание на Ботев като поет и революционер, да премахнем  някои измислени митове, които дегероизират Ботев.“ – споделят от екипа за своите мотиви да създадат документалния филм.

Режисьор на „Ботев – отвъд понятното“  е Ивалина Василева, оператор е Чарли Джиров, а сценарият е написан от Иван Тренев с помощта на продуценти от радио „ Гама“ – Видин.

Освен всеотдайният труд на целия екип, документалният филм не би могъл да бъде факт без подкрепата и съдействието на редица българи, които припознават мисията на филма.

Продължете понататък

Горещо