Connect with us

Lifestyle

Творческия тандем Анета-Мона Чиза и Лучия Тчакова обновява знамената на НДК

Avatar

Публикувано

на

Cute Acute1

снимка: ПР

От 23 октомври до 27 ноември пилоните на Националния дворец на културата се превръщат в специално пространство за изкуство. В продължение на месец различни художници показваха произведенията си под формата на знамена. Първоначално видяхме „Свободни знамена“ на българския артист Правдолюб Иванов, който освободи флаговете от тяхната традиционна символика, артистичният колектив Клер Фонтен отправиха послание за климатичните промени чрез „Озоновите знамена“, а четиримата артисти от Gelitin типично за тях, ни провокираха с визуално нестандартен флаг наречен „Есенното листо, Знамето на Желатин“.

Сладко Симпатично – Cute Acute

От днес 12 до 27 ноември, пилоните пред НДК ще издигнат в очакване на  вятъра, очарователните знамена на творческия тандем Анета-Мона Чиза и Лучия Ткачова. В настоящия им проект „Сладко Симпатично – Cute Acute”, специално създаден за българската публика, те третират флаговете като антипод на институционалния символ, по правило запазен за представяне на нация, държава, спортен клуб или друг обществен орган. В продължение на хиляди години знамената са били визуалната репрезентация на нашите надежди и самосъзнание, едновременно обединяващи и разделящи ни.

В търсене на пътища за забавление и отдушник на работните ни задължения,  Анета-Мона Чиза и Лучия Ткачова предизвикват в хората чисти и позитивни емоции. Те заместват обичайните символи със сладки животинки като кученца, котенца и зайчета, което дава предпоставка за създаване на известно подривно напрежение в публиката. Или пък обратното – би довело до другата крайност, каквато обичайно предизвикват образите на малки и пухкави създания, която хората изразяват с ахкане и неконтролируемо „Аууу, колко сладко!“ Според психологията белезите за сладко и симпатично посочват младост, уязвимост и безобидност – черти, които неволно задействат родителска реакция в хората. Фетишизацията на невинната любвеобилност и прелест е очевидна в хищническата консуматорска индустрия, а доказателства за това са сладките животни-талисмани, сладките животински реклами, сладките подаръци и стоки или огромното количество от сладки сток фотографии на склад в много сайтове.

Advertisement

Знамената с очарователни животни въплъщават тези противоречия и презареждат емоционално цялото пространство – площадът, пилоните, флаговете, даже и самите симпатични образи. Едновременно алармиращи и успокояващи, сладките знамена са място на конфронтация, която въздейства на непосредственото настроение на минувача.

Знамената „Сладко Симпатично – Cute Acute”, е част от проект „Форми, изкуство в публична среда“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа 2020“ от фондация Мусиз, в партньорство с Австрийско посолство и Национален дворец на културата.

Continue Reading
Advertisement