Connect with us

Култура

Театър „Българска армия“ представя Балдахинът“

Avatar

Публикувано

на

снимка: ПР

Най-новото заглавие от репертоара на Театър „БЪЛГАРСКА АРМИЯ“ е „БАЛДАХИНЪТ“. С тази романтична комедия, пълна с хумор и чар, Колет – брилянтен експерт в тънкостите на любовната игра, майсторката на сюжетите тип „опасни връзки”, проследява живота на един мъж и една жена от първата им брачна нощ, през първата рожба, първата изневяра, та чак до зрялата им възраст.

Пред очите ни ще се изнижат 50 години съвместен живот, той и тя ще изживеят своите върхове и падения, но ще преминат успешно през минираното поле на семейният живот. История на една любов, която не можем да наречем изключителна или необикновена, затова пък история, в която можем да се огледаме и припознаем, макар да е ясно датирана във времето на нашите баби и прабаби. Но какво значение има времето, когато става дума за онова, което се случва между един мъж и една жена под БАЛДАХИНА на тяхната любов?

Премиерата на „Балдахинът” излиза на 14 април 1953година – само година преди писателката да напусне този свят. И това не е никак случайно, защото в този период от живота си Колет, загърбва декадентската екстравагантност и се обръща към привидно тривиалната тема за семейния живот.

Габриел Сидони-Колет ще бъде запомнена като първата жена, избрана за президент на Академия Гонкур, член на френската академия, номинирана за Нобелова награда за литература. Творчеството й и до днес вълнува с блестящи природни описания, тънък психологизъм и изящна словесност.

Advertisement

ТОЙ – Ясен Атанасов, Веселин Анчев, Иван Налбантов

ТЯ     – Ели Колева, Гергана Данданова, Меглена Караламбова

„БАЛДАХИНЪТ” е сценична адаптация на Габриел Сидони-Колет по Ян Хартог

превод Ребека Арсениева

режисьор Стефан Спасов (гост)

Advertisement

сценография и костюми Петя Стойкова (гост)

музика Добрин Векилов – ДОНИ

Очаквайте скоро дати за представленията пред новата година.

Continue Reading
Advertisement