Connect with us

Събития

Театър „София“ прави семинар с лектори от Норвегия и България и премиера на филм за „Пер Гюнт“

Avatar

Публикувано

на

снимка: Иван Дончев

За творчеството на норвежкия драматург Хенрик Ибсен, и по-конкретно за „Пер Гюнт“, на 13 януари от 10:00 до 14:00 часа ще се проведе семинар в аулата на НАТФИЗ. 

Специални гости са лектори от Норвегия – Елън Рийс и Лиянг Ксия, oт страна на Театър “София“ – Ириней Константинов, който играе Пер Гюнт, и режисьорът на постановката Катя Петрова. Деканът на Факултет „Сценични изкуства“ и ръководител на специалност „Актьорство за драматичен театър“ Пенко Господинов ще открие събитието заедно с директора на Театър „София“ Ириней Константинов.

По време на семинара за първи път ще бъде прожектиран и документален филм, свързан с реализирането на постановката „Пер Гюнт“.

„Представленията на „Пер Гюнт“ в глобален контекст“ е лекцията, която Лиянг Ксия ще изнесе пред присъстващите студенти, преподаватели и заинтересована публика. Лекторката е програмен координатор в Център за изследвания на Ибсен към Университета на Осло. Била е асистент преподавател и има докторска степен по Ибсенови изследвания към същия университет.

Advertisement

Елън Рийс ще говори за „Пер Гюнт“ на Ибсен: между екзистенциализма и пародията“. Тя е професор по скандинавска литература в Университета в Осло. Била е доцент/асистент по скандинавски изследвания в Университет на Орегон и Държавен университет на Аризона. Има докторантура по скандинавска литература към Университет Åbo Akademi.

снимка: Иван Дончев

Модератор на събитието е Камелия Николова. Тя е професор по история на европейския театър и ръководител на специалност „Театрознание и театрален мениджмънт” в НАТФИЗ, професор в Института за изследване на изкуствата към Българската академия на науките и гост преподавател в НХА, НБУ и в чуждестранни университети.

Събитието ще завърши с дискусия, в която могат да се включат всички участници – студенти, университетски преподаватели, театрали и др.

Постановката „Пер Гюнт“ и съпътстващите я инициативи се реализират по проект на Театър „София“ със съдействието на Министерството на културата и Норвежкия финансов механизъм. Част от целите на проекта са да популяризира норвежката култура, предоставяйки нова трактовка на класическото произведение на Ибсен „Пер Гюнт“, да предизвика творчески и академичен дебат върху актуалния подход към класиката и непреходността й през призмата на съвремието, да се създадат нови културни партньорства и др.

Advertisement

„Пер Гюнт“, със субтитри на английски език, гледайте на 12 януари на Открита сцена „Сълза и смях“, 19 часа.

Проектът е финансиран по Програма РА14 „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“, финансиран по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021“