Открийте ни и в

Музика

Текстописецът на D2 си взе билет за Уран

MIKA

публикувано

на

Популярният композитор и текстописец Румен Гайдев, по-известен като Гаро, по забавен начин срещна пътищата на отегчен от жена си мъж , мнимата смърт и планетата Уран. Творецът, под чието перо са излезли едни от най-хубавите ни текстове, като „Ледено момиче“, „100 години“ на D2 и много други, реши да запише сам парче, наситено с много черен хумор. То носи името „Билет за Уран“ и представлява забавна картинна история, която напомня за стила на писатели-фантасти, като Робърт Шекли и Тери Пратчет. Песента разказва за мъж, който се опитва да се спаси от жена си чрез нелепа смърт, но така и не успява да „избяга на друга планета“, връщайки се отново към стария си живот с досаден брак. Гаро обмисля и видеоклип, който ще следва модела на фантастичен трилър.

Музика и текст: Румен Гайдев – Гаро
Китари: Миро Иванов (екс „Сафо“), бас: Александър Обретенов
Аранжимент: Гаро и Диджей Балкански

Румен Гайдев – Гаро е известен в музикалните среди, като композитор и текстописец, но също така пише научни фантастики, занимава се с телевизионна режисура, прави документални филми…, а сред популярните му хобита е фитнес инструкторството. Освен с група D2, през годините работи с много музиканти, сред които Ани Лозанова, Дичо, група „Сленг“, Ира и др. Първият му хит е песента, изпята от Ани Лозанова „Не мога да заспя”.

[media-credit id=2 align=”aligncenter” width=”725″]2[/media-credit]

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Музика

Теодор Елмазов и Елени Декидис в „Смяна на местата“ по БНТ 2 

MIKA

публикувано

на

от

снимка:ПР

Тази сряда (27.01.2021 г.), гости на Даниела Серданова в студиото на „Смяна на местата“ са актьорите Теодор Елмазов и Елени Декидис. Актьорите ще разговарят с водещата за актьорството и продуцентството, за приемствеността между поколенията и обмяната на опит, за партньорството и приятелството.

Гледайте предаването „Смяна на местата“ в сряда (27 януари 2021 г.), от 21:30 ч, по БНТ 2.

Продължете понататък

Музика

Грънджът се завръща в новия сингъл на българската група „Krekhaus”

MIKA

публикувано

на

от

Krekhaus, снимка: Маргарита Русева

Българската рок група „Krekhaus”, която завърши дебютния си дългосвирещ албум, пусна водещия сингъл „Mist” с неочаквани препратки към деветдесетарския гръндж.

На 25 януари българската рок група „Krekhaus” пусна онлайн водещия сингъл от дебютния си дългосвирещ албум. Сингълът, наречен „Mist”, има деветдесетарски гръндж звук, различен от това, което сме чували от групата досега. Музикантите имат намерение да пускат останалите песни от албума една по една в следващите седмици и вече работят върху два от другите видео клипове.

„Албумът се заиграва с редица стилове, блус, фънк, психеделичен рок, пост-пънк, има дори EDM в края”, казва Явор Недев, китарист на групата. Албумът се казва „Gutenachtstrasse” (буквално Улица „Лека нощ”) и е издаден с подкрепата на Национален фонд „Култура”.

Макар и млада група, „Krekhaus” вече имат зад гърба си участия на някои от най-мащабните фестивали в страната – „Hills of Rock”, „БНР Парк Фест”, „Капана Фест” – и предстоящо участие на „Wrong Fest” 2021, а музиката им печели фенове и сред други музиканти като Венци Мицов от „Хиподил”:

Не съм тъжен, а по-скоро – доста оптимистично настроен, защото чух „Krekhaus” и от това, което чух, в крайна сметка с радост установявам, че българската сцена вече е надживяла комплекса си, че е в периферията на Европа, да не кажа дори в периферията на Източна Европа. (Венци Мицов, Offnews)

Записите продължават цяла година, забавени заради кризата, а идеята за албума присъства от много по-рано. „Успяхме да издадем това, което вече четири години преминава през изпитанията на нервите ни, на въображението ни и най-важното – на кефа на публиката.”

Клипът на „Mist” е издържан в черно-бяло, разказва чиста история за другарството и за града след залез слънце. „Направи го един от най-верните ни сподвижници от самото начало, приятел и вярна публика”, казва барабанистът Матей Христосков.

„Какво представлява албумът? С две думи – изследване на съвременното чувство за отчуждение, преразказано и илюстрирано чрез езика на една тъмна градска улица.” – добавя Явор Недев. А докато ние, останалите, чакаме да чуем другите парчета от албума, можем да си пуснем отново „Mist” – времето навън създава достатъчно атмосфера.

Сингъла „Mist” можете да чуете тук:

Продължете понататък

Горещо