Connect with us

Култура

Теми табу поставя „Артър и Клер“ на сцената на „Дерида“

Avatar

Публикувано

на

381058245 122124153686019131 7123001801472176442 n

снимка: ПР

„Артър и Клер“ е най-новото театрално заглавие на независимата сцена „Дерида“. Втората премиера е на 14 ноември.

Авторът на пиесата е един от най-търсените съвременни немскоезични драматурзи – Щефан Фьогел. Той е популярен с това, че не се страхува чрез жанра на комедията да поставя пред публиката сериозни социални и екзистенциални теми, които често са третирани в обществото като табу. От няколко години Щефан Фьогел е познат на българската театрална публика, но пиесата „Артър и Клер“ се поставя за първи път в България.

Артър и Клер наемат две съседни стаи в хотел в Амстердам и така се срещат. И двамата са планирали животите си до последната минута, защото искат да се самоубият. Артър е болен от рак и му дават няколко месеца живот, а Клер е загубила мъжа си и дъщеря си при автомобилна катастрофа предизвикана от нея. Единият не иска да пусне другия, после ролите се сменят.

Лицата зад този проект са Ива Стоянова – режисьор на спектакъла, актьорите Майа Тинкова и Николай Марков. И трима – алумни на Нов български университет, програма „Театър“. Те се обединяват около идеята, че изкуството не е самоцел на човешката суета, а платформа да заявяваш позиция и ангажимент към света около себе си.

Advertisement

Майа Тинкова, която е не само актриса, но също продуцент на проекта и основен двигател за неговото реализиране споделя:

„Спектакълът е важен за нас, защото има много хора, за които дори не подозираме, че са в депресия или имат суицидни мисли, на които можем да подадем ръка, и те да не стигнат дотам. Засегната е темата за евтанзията като право на избор, но и за това, че можем да помогнем да не се стига до самоубийство, ако просто се опитаме да изслушаме някого, да го подкрепим, или заедно с него да намерим друго решение.“

Независимият им проект гледайте на сцената на „Дерида“ на 14 ноември. Билети: https://epaygo.bg/8239391389

В ролята на Клер ще видите Майа Тинкова. Майа е завършила Актьорско майсторство в театралния департамент на Нов български университет.
Участвала е в постановките „Медея“ на античния театър в Пловдив и в театър „Азарян“; „Колекцията“ от Х. Пинтър и „Езерото“ от Михаил Дурненков в университетски театър на „Нов български университет“; в „Ние, Гераците“ в Национален студентски дом; „Боли ме“ в драматичен театър „Гео Милев“ Ст. Загора и в „Дакота“ в Yalta art room.

В ролята на Артър ще видите Николай Марков. Ники е завършил програма „Театър“ в Нов Български университет.
Участвал е в постановките „Фантомна болка“ в Театър 199; „Влюбените“, „Вишневи сестри“, Екселсиор“, „Измислени“, „Вишневите хора“ и „Временно завинаги“ в УТ на НБУ; както и в „Очи сини, коси черни“ в Театър „Възраждане“, и във „FreeFall“ в Топлоцентрала.

Advertisement

Режисьор на „Артър и Клер“ е Ива Стоянова.
През 2019 г. Ива завършва магистратура „Театър и общество“ със специализация „Режисура и управление“ в Нов Български университет.
От 2015 до 2016 г. е била лектор по театър на движението в „Национален дворец на децата“, София
През 2012 г. създава театрално студио „Прах“ в Силистра.
Ръководила е извънкласна дейност в направление „Театър“ в езикова гимназия „Пейо Яворов“ в Силистра.
От 2006 до 2012 г. е била актриса в драматично-куклен театър „Сава Доброплодни“ в Силистра.
„Артър и Клер“ е професионален режисьорски дебют за Ива.

Награди и отличия:

  • Театралното студио „Прах“, което създава и ръководи, взима голямата награда на международния детски фестивал „Млади таланти“ през 2013, 2014 и 2016 г.
  • Специална награда на журито за най-добра работа с младите хора през 2014 г. на националния ученически театрален фестивал „Климент Михайлов“, гр. Русе