Connect with us

Култура

Тими Провала се заема с мръсната работа в „Светът е полудял!”

Avatar

Публикувано

на

Timi 4 cover

Помните ли Тими – кръглоокото момче със собствена детективска агенция? В книжарниците вече е четвърта част от поредицата на Стефан Пастис, която продължава да разказва за смелите приключения на Тими Провала и неговия бизнес партньор Мечо Тотала, които в четвърта книга – „Светът е полудял!“ – се отправят на ваканция в провинцията с немалка компания.

Ето какво знаем за Тими до момента: той е на 11 и не си пада много по училището. И въпреки че фамилното му име е Провала, това не му пречи да бъде абсолютно успешен детектив със сериозни амбиции за величие. Във „Видя ли сега какво направи“ например той тръгна по следите на откраднат глобус, защото наградата от $500 щеше да го уреди за цял живот. В третата книга, „Срещаме се отново“, детективската агенция беше на прага на световно господство, но на пътя ѝ към целта бе застанал един… доклад по биология! Сега е ред на още по-геройски подвизи. В „Светът е полудял“ (ИК „Сиела”) Тими Провала заминава на ваканция заедно с полярната мечка и негов бизнес партньор Мечо Тотала, майка си,  миришещата на мандарина негова съученичка Моли Москинс и Портиера Дейв. Обаче светът отново има нужда от спасяване, зли беди настъпват и някой трябва да се заеме с мръсната работа. Кой, ако не Тими и детективската агенция „Тотал Провал”!

Освен хитроумен и забавен за децата Тими е претендент да бъде любимец и на възрастните. Тими гъделичка слабите места на много родители: хуморът в книжката е по-зрял, малко по-нестандартен. Още една причина големите толкова да харесват малкия Тими е, че той въплъщава и някои откровено отрицателни черти – измамна самоувереност, която го прави да изглежда непохватен и малко абсурден.

Стефан Пастис е художник на комикси, но големият му успех идва с Провала. На въпроса на TIME For Kids защо героят му Тими говори като възрастен той отговаря, че малкият детектив много иска да изглежда голям и важен като известните му „колеги“ Филип Марлоу и Сам Спейд от „Малтийският сокол“. Споделя също, че е направил илюстрациите с идеята да имитира детска рисунка и че най-голямото му желание е децата да се забавляват докато четат „Светът е полудял“.

Continue Reading
Advertisement