Connect with us

Култура

Този петък в „Одеон“: „Чия е тази песен“ с вход свободен

Avatar

Публикувано

на

image1 16

Режисьорът Адела Пеева ще се срещне с публиката и ще раздаде ДВД копие с автограф на всеки зрител

Този петък, 20 октомври, във филмотечно кино „Одеон“ от 18.00 часа с вход свободен ще бъде прожектиран филма „Чия е тази песен“ в рамките на фестивала „30 вечери с 30 класики“ по идея на Филмаутор. След прожекцията режисьорът и сценарист на филма Адела Пеева ще се срещне с публиката и ще подари на всеки зрител ДВД копие на филма с автограф.

Документалният филм, който тази година навършва 20 години от премиерата, е сред най-емблематичните заглавия с неподравения авторски почерк на Адела Пеев. Зрителите в „Одеон“ ще могат да го гледат в оригиналния му формат – лента. Оператор е Жоро Неделков

Копродукцията на България, Германия, Белгия, Финландия, Дания и Холандия е комично-драматичен и трагичен разказ за търсенето на истината за една песен. Самата история е поучителна картина на балканските народи, които винаги намират нещо да делят, обявявайки за свое, без да осъзнават колко са си близки, не само на външен вид, но и по душевност. Песента го доказва… Герои във филма са както звезди на балканската музика – Зеки Мюрен, Селма Карловец, Омер Побрич, така и обикновени жители на Турция, Гърция, Албания, Босна и Херцеговина, Сърбия, Македония и България. Песента има и много имена. В България се нарича „Ясен месец веч изгрява“, в Босна „Погледай ме Анадолко“, в Сърбия „Руси коси“, в Македония „Ой, девойче,-девойче“, в Гърция „От чужда земя“, в Турция „На път за Ускудар“, еврейското заглавие е „Красивата девойка“ и т.н. Може да се открие и на арабски, испански, френски, италиански, дори и на английски. Едва ли има друга такава песен в света, която всички хора да обичат толкова много, като своя собствена…

„Чия е тази песен“ е първият български филм, получил номинация на Европейската филмова академия за най-добър документален филм за 2003 година. Представен е в програмите на 50 международни филмови фестивали, между които „Трайбека” в САЩ и IDFA в Холандия, отличен е със 17 национални и международни награди.

Advertisement

20 години по-късно филмът „Чия е тази песен“ предизвиква силен интерес, търсен е и прожектиран в различни точки на света. Особено любопитен е и за младата публика.

Ето какво казва режисьорът  и продуцент Адела Пеева за филма: 

„Мисля, че причината за този продължаващ с десетилетия интерес е правдоподобността на историята залегнала в сюжета на филма. Той разказваза нас Балканците, за манталитета ни, за нагласите ни в отношения със съседите, за комплексите ни и вечното ни желание да сме „по голямата работа“ от тези до нас. Всичко показано във филма е много истинско, колоритно, емоционално и това предизвиква интерес и на младите и на възрастните зрители. И не на последно място: ние сме едни и същи. Историята е локална се , но въздейства глобално.

Имаше много и хубави истории, хубави спомени от срещи с всички тези хора които срещах в продължение на почти две години. Но след повече от 20 години това което с радост си спомням е невероятната подкрепа и помощ която имах през целия снимачен период и то от обикновените хора – не само от участниците във филма. Приказките от рода „Дете, и на магарето ако е гръцко не се качвай“ се оказаха абсолютно фалшиви. В този контекст моят гръцки колега който ми помагаше при снимките в Гърция , една вечер ми каза следното: Аз всъщност ти помагам защото искам в процеса на работа да те убедя ,че песента все пак е гръцка.“

Адела Пеева е сред най-добрите български кинодокументалисти. Филмите й се радват на подчертан зрителския интерес и са отличени с авторитетни награди на редица кинофестивали в Европа, Азия и Америка. Те са част от библиотеките и видеотеките на престижните Европейски и Американски университети – Париж, Амстердам, Харвард, Йейл и други.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement