Connect with us

Общество

Този уикенд: Премиера на „Боклук“ в Театър 199

Avatar

Публикувано

на

снимка: Елена Ненкова

На 14-и и 15-и ноември от 19:30 часа Театър 199 „Валентин Стойчев” ще отбележи 55-ия си юбилеен сезон с премиера на пиесата, спечелила Шестото издание на конкурса за съвременна българска драматургия на името на Славка Славова

Заглавието на пиесата не бива да бъде възприемано буквално, като хулиганско предизвикателство на един млад автор в търсене на шоково въздействие! Значението на думата БОКЛУК тук е многоизмерно – то е неочаквано!

БОКЛУК разказва за срещата на три сестри, отдавна разделени и с коренно различни съдби, които се събират в дома от детството си. В течение на действието те споделят своите най-съкровени чувства, мечтания и болки. В спомени и спорове, разчиствайки апартамента, те ще разкрият една на друга, а и всяка за себе си, неизказвани преди и неподозирани дълбочини на своите характери. И ще осъзнаят колко силни са невидимите нишки, които ги свързват и разделят.

БОКЛУК е пиеса, която се занимава с най-дълбоките чувства, които таят душите ни. И колко трудно е да се пречистим, когато се появи възможност  да ги споделим. Текстът на Елена Телбис е изненадващо проницателен по отношение на  човешкия дух за един толкова млад творец. Неговата поетика и хумор, психологическа правдивост и деликатна меланхолия са действително изящни. БОКЛУК е дебютна драматургия на талантливата актриса. Тя прави ярки роли в редица театри, както и в киното. На нашата сцена се превъплащва в сложни и богати образи. Освен като Вера в настоящата постановка, Елена Телбис изиграва Изи в „Заешка дупка“ от Дейвид Линдзи-Абер, постановка на Ивайло Христов, както и Карин в „Сарабанда“ от Ингмар Бергман, постановка Иван Урумов.

Advertisement
  • БОКЛУК от ЕЛЕНА ТЕЛБИС
  • постановка: ИВАЙЛО ХРИСТОВ
  • сценография: МАРИНА ЯНЕВА
  • в ролите: СВЕТЛАНА ЯНЧЕВА, АНАСТАСИЯ ЛЮТОВА, ВЕСЕЛА БАБИНОВА / ЕЛЕНА ТЕЛБИС

Следващи дати за представления на „Боклук“ – 26-и ноември, 10-и и 23-и декември.