Connect with us

Музика

„Турандот“ и „Луд Гидия“ в „Софийска опера и балет“ през май

Avatar

Публикувано

на

Turnadot1

Турандот, снимка: ПР

В два поредни дни Русенската опера завладява сцената в София. Пред очите на публиката „Луд гидия“ ще се превърне в грандиозен спектакъл, а „Турнадот“ идва със звезден състав специално за представлението в София.

Любовта е светлината на света – това е посланието, което носи операта от Джакомо Пучини „Турнадот“. В ролята на принцесата специално за публиката в столицата ще видим сръбската оперна прима Драгана Радкович, а латвийското сопрано Алиса Зиновиева ще изиграе жертвоготовната робиня Лиу.

Турандот“ е символ на любовта, който трудно се дешифрира. В своята приказна драма „Турандот“ Джакомо Пучини поставя на жестоките изпитания на любовта всички герои от пиесата. Принцеса Турандот толкова силно копнее за любов, че копнежът ѝ се превръща в неутолима жестокост. В нея, без дори да е могъл да зърне лицето ѝ,  е влюбен младият принц в изгнание Калаф и любовта му достига до висините на саможертвената лудост. Някак тихо и незабележимо, но с неотстъпна твърдост в него е влюбена вярната на семейството му Лиу и с готовност заплаща за своята любов с живота си.

Турандот – мистичната принцеса от древната китайска легенда остава далечна, недостижима, забулена с коварните воали на жестоката красота, на безответните любовни копнежи. Гласът ѝ е носен в ефира от силата на стенанията и воплите, търсещи любов. Любов, която е мъчителна като еротичен сън, като жаждата за топлота и обвързаност, която никога не смогва да бъде утолена. Принцесата така силно копнее за любов, че копнежът ѝ се превръща в ненаситна жестокост.

Advertisement

LUD2

снимка: ПР

И докато „Турнадот“ е история за драматичната любов и битките със себе си, които човек води по пътя към голямата любов, „Луд гидия“ от Парашкев Хаджиев представлява един размисъл за човешкия път, изпълнен със силни послания и внушения. Произведението е създадено по поемата на Пенчо Славейков, а изявата е посветена на 100-годишнината от рождението на либретиста на операта „Луд гидия“ – Иван Генов.

Специално участие в трите действия на операта ще вземат артисти от ФТТ „Найден Киров“ с хореограф Богдан Донев, а музикалната постановка ще е под диригентството на Димитър Косев.

Най-силното внушение, което композиторът оставя като завещание, изречено със средствата на неговото майсторство, е посветено на главния герой на творбата – лудия гидия – гусларя Илия. Това е изречението, което и днес действа като заклинание: „Осъдиш ли певец, ще сториш грях…”.

„Гидия” означава „буен момък”. Илия – „лудият гидия” – съчетава в името си пламтящата страст на младостта. Тази страст съдържа искрящата любов към красотата на живота, който открива своите прелести пред младия човек. Тези прелести съдържат в чудна хармония радостта от любовта, радостта от красотата на песента, радостта от силата на младостта. Пред силата на младостта отстъпват всички изпитания, могат да се изпълнят всички желания и стремленията достигат своите цели, мечтите се сбъдват, доброто побеждава.

Advertisement

Зорница е девойката, която обича и е обичана. Името ѝ озарява с нежната си светлина раждането на новия ден. Осман бей е човекът, който на върха на своите сили ще бъде принуден от съдбата да преоткрие себе си. Смел воин, верен на своите господари, на които вярно и всеотдайно е служил, той е заставен от неумолимите сили на живота да застане сам със себе си пред изпитанието да приеме истината – той е роден българин и християнин.

Символите в това произведение продължават да звучат със силата на своето внушение и след последния триумфален акорд на операта на Парашкев Хаджиев. Този душевен стон идва да ни подтикне към размисъл – от къде идваме и накъде сме готови да отидем.

БИЛЕТИ: eventim.bg, бензиностанции OMV, касите на Easypay и Софийската опера и балет

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НА 10 И 11 МАЙ ОТ 19 ЧАСА В „СОФИЙСКА ОПЕРА И БАЛЕТ“!

Advertisement