Connect with us

Култура

“Туут и Пъдъл” от Холи Хоби – книга за приятелството, което надмогва разстоянията

Avatar

Публикувано

на

Популярната писателка и илюстраторка се завръща на български с луксозна картинна книга

След успеха на “За Коледа ще си бъда у дома”, американската писателка Холи Хоби и нейните герои се завръщат с нови приключения в книгата „Туут и Пъдъл“ на издателство “Дъбови листа”. С български превод от известната радиоводеща Елена Розберг, луксозната картинна книга в голям формат разкрива красотата на оригиналните акварелни илюстрации, създадени преди повече от две десетилетия.

Дванадесет са историите за приключенията на двете прасенца най-добри приятели Туут и Пъдъл, които Холи Хоби създава през своята над 40-годишна кариера на детски автор и илюстратор. Първата книжка в поредицата се появява през 1997 г. и бързо печели сърцата на читатели от всички възрасти. Текстовете са кратки и подходящи за най-малките, но и прецизно формулирани, за да провокират размисъл у възрастните. Топлите картини по страниците, нарисувани в типичния за Хоби акварелен стил, привличат вниманието на децата и любителите на изкуството. Интересът към тях е толкова голям, че през 2008 г. National Geographic Entertainment и Warner Bros. създават анимационен сериал, вдъхновен от картинните книги.

Хоби представя два паралелни свята – на прасенцето Туут, което обича да пътува, да опознава нови страни, култури, да се запознава с нови животни, и този на Пъдъл, който се наслаждава на уюта на своето любимо градче, открива радостта в тихите моменти, радва се на заобикалящата го природа, но оценява и комфорта на собствения си дом.

“Тези прекрасни прасенца Туут и Пъдъл, нарисувани великолепно и толкова невинно, ми откраднаха сърцето веднага! Много се радвам, че мога да издам и втора книжка от поредицата. Сигурна съм, че тези топли илюстрации и текстове ще нахлуят в детските души и ще живеят по-най красивия начин”, споделя Нуша Роянова, издател, писател и художник.

“Туут и Пъдъл” носи духа на класическите приключенски истории за деца, но и носталгията по дома – толкова присъща за възрастните. Туут започва своето най-амбициозно пътешествие, като всички нас, в първите януарски дни на новата година. Индия, Египет и Испания са само част от страните, които той посещава, докато Пъдъл се наслаждава на смяната на сезоните в Уудкок Покет. Колкото и далеч да отидеш, каквито и приключения да преживееш, осъзнава Пъдъл, сърцето ти винаги ще копнее за топлотата на дома и мястото, където са твоите приятели.

Advertisement

Макар да не споделят своите приключения физически, Туут и Пъдъл поддържат връзка през цялата година – с картички и писма, които си разменят. Приятелството им прехвърля континенти и остава живо в сърцата им. Различните им интереси не ги разделят, а ги сплотяват, защото всеки от тях уважава изборите на другия и приема важността им. Именно тук се крие и магията на “Туут и Пъдъл”, която носи вечно актуалните послания за истинската същност на приятелството, основано на взаимно уважение и толерантност.
За автора

Истинското име на познатата ни днес като Холи Хоби писателка, художник и илюстратор е Денис Холи Улинскас. През 60-те години на XX век името Холи Хоби, комбинация от второто име на Денис – Холи и фамилията на съпруга ѝ – Хоби, е дадено на създадената от нея любима на милиони деца героиня на American Greetings. Макар да продава правата върху героинята художничката запазва името Холи Хоби и го използва за свой писателски псевдоним. Холи Хоби е част от детството на милиони деца с дванадесетте книги в поредицата “Туут и Пъдъл”, поредицата Elmore, книгите A cat named Swan, Fanny и Gem.

Continue Reading
Advertisement