Connect with us

Култура

„Убийство на дансинга“ – нова заплетена криминална загадка

Avatar

Публикувано

на

unnamed 3

Госпожица Кити Ъндърхей се завръща с пореден мистериозен случай! „Убийство на дансинга“ от Хелена Диксън следва ритъма на опасен танц от тайни и лъжи, в който една погрешна стъпка може да срути внимателно обмислен план за отмъщение.

Есента на 1933 г. Хотел „Делфин“ се къпе в топлите цветове на сезона и приканва гостите да изпият чаша чай в уютна обстановка. За госпожица Кити Ъндърхей обаче тази идилия е само привидна – след разследвания на три убийства из околностите вече се носи слух, че опасностите винаги я намират. И не е далеч от истината. Когато Кити Ъндърхей отива под ръка с капитан Матю Брайънт на годишния банкет на хотелиерите в Торки, тя се е подготвила за вечер, изпълнена с танци, разговори и някой откраднат момент с мъжа, който вълнува сърцето ѝ. Вместо това на масата ги посрещат снобските погледи на няколко влиятелни фамилии и напрегната обстановка, предизвикана от острия характер на съветник Евъртън. Докато някои гости още не са приключили с вечерята, а музиката на оркестъра оглася залата, злокобен писък раздира празничната атмосфера и внезапно тялото на съветника се свлича върху масата, секунди след като госпожа Евъртън му е дала лекарството за болния му стомах.

Повече от ясно е, че не слабото сърце е причина за смъртта на Харолд Евертън, а смъртоносна отрова, но кой стои зад престъплението? Дали е дъщерята, която се е уморила от деспотичния характер на баща си, или пък племенникът, който ламти за семейното богатство? Дали е съпругата, която иска да се освободи от нещастния брак, или неговият съдружник, който има други планове за общия им бизнес? Инспектор Гревил вече се е заел с разследването, но като присъстващи на местопрестъплението Кити и Матю също са замесени. Двамата отново запретват ръкави, за да съберат информация за жертвата с надеждата, че ще попаднат на следа, която да ги насочи към убиеца. Но се оказва, че всеки в семейство Евъртън крие нещо. След като полицията намира трупа на главния заподозрян, нещата са ясни – Кити и Матю са изправени пред безскрупулен убиец, който е готов на всичко, за да осуети разследването. Включително да се прицели в любопитната млада дама и нейния верен приятел.

„Убийство на дансинга“ е четвъртата книга на Хелена Диксън от уютната криминална поредица за разследванията на госпожица Кити Ъндърхей. В нея авторката залага на класически подход – събира всички заподозрени за смъртта на героя на едно място, за да разфокусира вниманието от истинския извършител. Романът предлага заплетена мистерия с множество неочаквани обрати, а усещането за уют идва от премерената доза британски хумор и щипката любов в историята. Защото читателят се вълнува  от разследването на случая толкова, колкото и от развитието в отношението на главните герои. С всяка следваща книга Хелена Диксън надгражда предходната, като споделя късчета информация за миналото на капитан Брайънт и изчезването на майката на Кити, и така приканва читателя да се настани удобно в нейния свят, в който убийствата са част от ежедневието, а истината винаги излиза наяве.

Continue Reading
Advertisement