Открийте ни и в

Lifestyle

Уикенд идея: Приключенски Многобой и топ 5 дестинации

MIKA

публикувано

на

Уикенд идея: Приключенски Многобой и топ 5 дестинации 26

снимка: ПР

Кметът Иван Гавалюгов: Община Ботевград предлага много добри, интересни възможности за еднодневна разходка или уикенд туризъм

Уникално преживяване очаква всеки осмелил се да се включи този уикенд (9 и 10 юни) в „Приключенски многобой – Ботевград 2018“ на крепост „Боженишки Урвич“, с. Боженица, общ. Ботевград. Организаторите на събитието, част от „Приключенски Екстрийм Тур“, са подготвили екстремна игра-загадка за всички състезатели, но не по-малко атрактивни преживявания предлага целогодишно на своите посетители ботевградския регион.

Освен атрактивното събитие и привлекателната за отдих и туризъм локация – средновековна крепост „Боженишки Урвич”, интересни забележителности очакват туристическите изследователи, решили да отделят уикенд и да посетят топ местата в района:

„Въпреки, че не е толкова популярна дестинация, община Ботевград предлага много добри, интересни възможности за еднодневна разходка или уикенд туризъм. Освен традиционните туристически обекти, които се посещават в общината:  Крепостта „Боженишки Урвич“ в с.Боженица, паметникът-костница на Ботевите четници в с. Скравена, Часовниковата кула в гр. Ботевград, в селата около града има и много интересни църкви и манастири. В центъра на Ботевград вече имаме обновен градски парк, който привлича все повече жители на общината“ – споделя кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.

Само на километър от крепост „Боженишки Урвич”, в околията на село Липница, се крие приказна девствена природа, разказва кметът:

„В с. Липница, което е точно в района на мероприятието „Приключенски Многобой – Ботевград 2018“, се намират Липнишките скали, с изключително запазена в девствения си вид природа. Могат да се видят красиви потоци с терасовидни водопади и над тридесет пещери. „Водна пещ” и “Козарника“ са едни от най-популярните пещери. Местността все още не добре социализирана и разработена като туристически маршрут, но и това е нещо, което съвсем скоро общината ще предложи на посетителите си. Трябва да се оформят пътеки, да се изгради съпътстваща инфраструктура. В момента сме възложили тази дейност на специализирана фирма, която обследва, картографира и заснема терена. Хубавото е, че до момента районът не е бил масово експлоатиран и естествената му красота е максимално запазена. Дори би могло мястото да бъде обособено като био резерват.“

Всички, които имат желание, могат да посетят местността и сега, а идния уикенд да съчетаят пътуването си и с участие в „Приключенски многобой – Ботевград 2018“: „Природата ни е много красива и няма нужда от кой знае каква намеса. Още повече и сезонът е такъв, че всичко се е раззеленило.“ уточни кметът. И допълни: „Надяваме се времето да бъде благоразположено за „Приключенски Многобой – Ботевград 2018“ и да се получи отново едно хубаво събитие, което да зарадва жителите и гостите на община Ботевград.“

Ако решите да отделите повече време при посещението си в община Ботевград, вижте и топ 5 дестинациите, които да посетите в района:Град Ботевград:

 

 

 • Исторически музей Ботевград: Създаден през 1952 година, музеят се явява наследник на открита музейна сбирка към  местната гимназия от 1937 година.Музейният фонд наброява над 15 000 експоната: оръдия на труда, пособия, керамика, мраморна плоча с образа на Тракийски конник, снимки и документи, свързани с историята на ботевградския регион. Уеб сайт: www.museumbot.bg
 • Паметник на Христо Ботев: Христо Ботев (6 януари 1848г. – 2 юни 1876 г.) е голям български поет, революционер и национален герой на България. През 1934 г. днешният град Ботевград е преименуван от старото си име Орхание на името на героя Христо Ботев. Адрес: център на Ботевград, пл. „Освобождение“

 

 

 • Исторически музей Ботевград: Създаден през 1952 година, музеят се явява наследник на открита музейна сбирка към  местната гимназия от 1937 година.Музейният фонд наброява над 15 000 експоната: оръдия на труда, пособия, керамика, мраморна плоча с образа на Тракийски конник, снимки и документи, свързани с историята на ботевградския регион. Уеб сайт: www.museumbot.bg
 • Часовникова кула: включена сред 100-те национални туристическо обекта на България, един от символите на града.  Сградата датира от 1866 година. Неин майстор е Вуно Марков, но архитектът на кулата е неизвестен. Кулата е висока 30 метра и е най-високата часовникова кула в България. Интерес предизвикват барокови елементи и стенописите по корнизите. Часовникът работи и до днес, но неговия механизъм е бил подновен.
 • Паметник на Христо Ботев: Христо Ботев (6 януари 1848г. – 2 юни 1876 г.) е голям български поет, революционер и национален герой на България. През 1934 г. днешният град Ботевград е преименуван от старото си име Орхание на името на героя Христо Ботев. Адрес: център на Ботевград, пл. „Освобождение“
 • Село Липница

 

 

 • Пещера „Водната пещ“: Пещерата представлява криволичеща възходяща галерия с обща дължина 1016 m, в която има река с постоянен дебит. От пещерните образувания се наблюдават сталагмити, сталактити, сталактони, дендрити, синтри драперии, бисери, пещерно мляко в бял и кафяв цвят. Леснопроходима е по главната ос. Времетраенето за проникване е около 1,5 часа. Пещерната фауна е представена от прилепи, троглофили и троглоксени. Според легендата през Второто българско царство защитниците на крепостта Калето са вземали вода от пещерата. От 19 април 1976 г. пещерата е обявена за природна забележителност, с цел опазване на колонията от прилепи.
 • Пещера „Козарника“: Пещерата е безводна, леснопроходима, с една криволичеща галерия и едно разклонение. Името на пещерата произлиза от това, че местното население си е укривало козите в нея. От пещерните образувания се наблюдават: сталактити, сталактони, сталагмити, дендрити, синтри, дралерии, пещерни бисери, хелактити. Преобладаващият цвят е розов и бял. От представителите на фауната се срещат троглофили и троглоксени. В пещерата са открити кости от пещерни животни и керамика.

 

 

Село Боженица:

 • Крепост Боженики Урвич: Средновековната крепост е била построена през V век и разрушена през XIV. Цитаделата е била достъпна само от север. Археологически проучвания са установили, че мястото е било заселено още в праисторически времена, а първото укрепления тук датира от V-VI век. Разцветът на крепостта е бил през XIII-XIV в. когато е била построена външната стена. В днешно време стените са частично реставрирани. Впечатляващи са средновековен скален надпис, дълбоката 10 м щерна за вода, както и параклиса, издълбан в скала във вътрешността на крепостта.
 • Килийното училище: Най-старата запазена сграда на килийно училище в ботевградската община. За начало на учебната дейност се приема 1806 г. Тогава е построена сградата. През 1855 г. е изгоряла и на нейно място е съградена нова през 1880 г., съществуваща до днес, която функционирала успешно до 1943 г. Обучавали са се около 80 до 100 деца, като част от тях са идвали от околните села. Първоначално просвещението е почивало само върху религиозни предмети – Часослов, Псалтир и Святчето, а по-късно е включен Буквар с писане и математика.

 

 

Село Скравена

 • Манастир „Свети Николай“: През периода ХІІ-ХІV в. е разрушен по време на робството. Основите на храма са разкрити през 1938 г. В средата на 40-те години на ХХ в. започва възстановяването на манастира от монахиня Людмила, а днешната черква е издигната през 1959 г., върху старите основи. Манастирът е комплекс от еднокорабна, едноабсидна черква с триделен притвор и камбанария над него и жилищна сграда, разположени в близост до огромно вековно дърво.Манастирът е разположен на 2 км. североизточно от село Скравена, в местността “Градището”, община Ботевград.
 • Паметник-костница на Ботевите четници: През 1982 г. е открит единствения в страната паметник костница на Ботеви четници. В него се съхраняват главите на 10 четници загинали при с. Люти брод. Донесените в селото през 1876 г. отрязани глави на бунтовници са спасени и погребани в двора на църквата от местното население. По-късно са преместени в паметника костница. Костницата е обявена за културна забележителност и една от 100-те туристически забележителности на България.

 

 

Село Врачеш:

 • Врачешки манастир “Св. 40 мъченици”: Манастирът е основан през ХІІІ век по време на ІІ-ро Българско царство. През ХV в. е опожарен и отново възстановен. През ХVІІ в. е книжовен център с килийно училище. Запазена приписка от ХVІІ в. свидетелства за активна книжовна дейност през периода на робството, след което през ХVІІІ в. е напълно унищожен. Манастирът е разкопан и възстановен от местни жители в края на ХІХ в.(1891 г.) От 1937 г. е действуващ девически манастир.

 

Още любопитна информация и идеи за туристически дестинации в община Ботевград вижте на официалния туристически портал на община Ботевград: www.visitbotevgrad.com

Повече за „Приключенски Многобой Ботевград – 2018“ научете на фейсбук страницата на събитието: www.facebook.com/AdventureRacingBG и на www.facebook.com/events/1819173798386660. Регистрирайте се за участие в състезателната част на: https://goo.gl/forms/jpShET5XVh5O7Tlh1

Организатор на „Приключенски Многобой Ботевград – 2018“ е Уайлдан ЕООД. Събитието се осъществява с финансовата и институционална подкрепа на Община Ботевград и с любезното съдействие на пещерен Клуб Хеликтит. Медийни партньори са: Дарик радио, Bulgaria On Air, Espresso News, Peika.bg и Ranica.bg. Входът за събитието е свободен, всички забавления и атракции са безплатни.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Lifestyle

FOREO в топ 3 на най-популярните марки за грижа за кожата в света

MIKA

публикувано

на

от

FOREO в топ 3 на най-популярните марки за грижа за кожата в света 27

снимка: ПР

FOREO, шведският иновативен козметичен бранд, е една от трите най-популярни марки за грижа за кожата в света. Това сочи проучване на Lookfantastic (премиум онлайн ритейлър), според което компанията се класира в топ 3 с изумителните 6 851 000 търсения в Google по целия свят. Това е поредно впечатляващо постижение за FOREO, след като тя завърши предизвикателната 2020 г. с над 20 млн. клиенти и стабилен ръст в продажбите.

Проучването на Lookfantastic за електронните търговци на продукти за красота поставя FOREO на трето място в класацията „Най-популярните марки за грижа за кожата“, благодарение на зашеметяващите над 6 млн. глобални търсения в световната търсачка Google. Шведският бранд оставя зад себе си добре познати козметични марки като Eucerin, Pai и Moroccanoil със съответно само 5 618 000, 4 900 000 и 2 682 000 търсения.

„Гордеем се, че сме в топ 3 на най-популярните марки за грижа за кожата в света, като за нас това не е изненада. FOREO е известна със своите иновации и висококачествени трайни продукти. На всеки 10 секунди по света се продава по едно устройство FOREO, защото хората знаят, че нашите уреди са страхотна инвестиция. Това поредно блестящо класиране на FOREO официално стартира „десетилетието на технологиите за красота“ за нас и доказва, че бъдещето на красотата със сигурност е в иновациите и технологиите“, каза Борис Трупчевич, главен изпълнителен директор на FOREO.

Основана от визионера Филип Седич, FOREO променя и прекроява индустрията за красота през последните 8 години. Марката е най-известна със своя водещ продукт LUNA 3, най-мекото, масажиращо устройство за професионално почистване на лицето в света, както и с UFO 2, най-добрия уред за цялостна СПА терапия за лицето у дома, който промени изцяло рутинните грижи за кожата, предлагайки множество функции като затопляне, нанасяне на маски, инфузия, овлажняване, LED светлини, масаж и охлаждане в едно сладко малко устройство.

FOREO продължава своето пътуване, като непрекъснато работи върху нови иновации и наскоро пусна на пазара микротоково устройство за тонизиране на лицето BEAR, демонстрирайки още веднъж, че няма ограничения пред това, което можем да очакваме от бранда в близките години.

В България продуктите на FOREO за грижа за кожата могат да бъдат закупени на www.foreo.com, както и от магазина на Notino в Paradise Center и онлайн на www.notino.bg.

Продължете понататък

Lifestyle

Vivre формулата на успеха: 9 години на 9 пазара с 1.1 млн. потребители

MIKA

публикувано

на

от

Vivre формулата на успеха: 9 години на 9 пазара с 1.1 млн. потребители 28

Успешната бизнес формула: 9 години на 9 пазара с 1.1 млн. уникални потребители и продажби за над 261 млн. евро 

Водещият онлайн търговец на мебели и домашен дизайн за Централна и Източна Европа Vivre отбелязва деветия си рожден ден с общи продажби на стойност над 261 млн. евро при 6.3 млн. обработени пратки. Компанията е успяла да достигне до 1.1 млн. уникални потребители, а до края на годината се очаква броят им да нарасне до 1.4 млн.

Най-много поръчки са направени от Румъния, България, Унгария и Хърватия. Мебелите остават бестселър категория с продажби за над 80 млн. евро. В България компанията празнува осмия си рожден ден с общи продажби за над 45 млн. евро за целия период на дейност.

През първото тримесечие на 2021 г. продажбите на компанията отбелязват увеличение с около 28% в сравнение със същия период на миналата година. Много успешна се оказа програмата Marketplace, която стартира през 2020 г. в Румъния и осигури на офлайн продавачите бърз и лесен достъп до онлайн платформата на компанията. Към този момент платформата включва над 500 активни доставчици.

„Нашият рожден ден идва с големи планове за консолидиране на пазарите. Последната година разкри огромните предимства на електронната търговия, затова трябва да сме в крак с бързите темпове на този пазарен сегмент. Искаме да се превърнем в най-предпочитания търговец на мебели и дизайн за дома в региона. Ръстът на продажбите през първото тримесечие на тази година отговаря на прогнозните ни нива от 30%. Това ни дава увереност, че сме на прав път и инвестициите ни бележат успех“, споделя Моника Кадоган, основател и изпълнителен директор на Vivre.

От 6 до 17 май 2021 г. всички направени поръчки са с безплатна доставка и без такса за обработка. 

Продължете понататък

Горещо