Открийте ни и в

Lifestyle

Уикенд идея: Приключенски Многобой и топ 5 дестинации

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Кметът Иван Гавалюгов: Община Ботевград предлага много добри, интересни възможности за еднодневна разходка или уикенд туризъм

Уникално преживяване очаква всеки осмелил се да се включи този уикенд (9 и 10 юни) в „Приключенски многобой – Ботевград 2018“ на крепост „Боженишки Урвич“, с. Боженица, общ. Ботевград. Организаторите на събитието, част от „Приключенски Екстрийм Тур“, са подготвили екстремна игра-загадка за всички състезатели, но не по-малко атрактивни преживявания предлага целогодишно на своите посетители ботевградския регион.

Освен атрактивното събитие и привлекателната за отдих и туризъм локация – средновековна крепост „Боженишки Урвич”, интересни забележителности очакват туристическите изследователи, решили да отделят уикенд и да посетят топ местата в района:

„Въпреки, че не е толкова популярна дестинация, община Ботевград предлага много добри, интересни възможности за еднодневна разходка или уикенд туризъм. Освен традиционните туристически обекти, които се посещават в общината:  Крепостта „Боженишки Урвич“ в с.Боженица, паметникът-костница на Ботевите четници в с. Скравена, Часовниковата кула в гр. Ботевград, в селата около града има и много интересни църкви и манастири. В центъра на Ботевград вече имаме обновен градски парк, който привлича все повече жители на общината“ – споделя кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов.

Само на километър от крепост „Боженишки Урвич”, в околията на село Липница, се крие приказна девствена природа, разказва кметът:

„В с. Липница, което е точно в района на мероприятието „Приключенски Многобой – Ботевград 2018“, се намират Липнишките скали, с изключително запазена в девствения си вид природа. Могат да се видят красиви потоци с терасовидни водопади и над тридесет пещери. „Водна пещ” и “Козарника“ са едни от най-популярните пещери. Местността все още не добре социализирана и разработена като туристически маршрут, но и това е нещо, което съвсем скоро общината ще предложи на посетителите си. Трябва да се оформят пътеки, да се изгради съпътстваща инфраструктура. В момента сме възложили тази дейност на специализирана фирма, която обследва, картографира и заснема терена. Хубавото е, че до момента районът не е бил масово експлоатиран и естествената му красота е максимално запазена. Дори би могло мястото да бъде обособено като био резерват.“

Всички, които имат желание, могат да посетят местността и сега, а идния уикенд да съчетаят пътуването си и с участие в „Приключенски многобой – Ботевград 2018“: „Природата ни е много красива и няма нужда от кой знае каква намеса. Още повече и сезонът е такъв, че всичко се е раззеленило.“ уточни кметът. И допълни: „Надяваме се времето да бъде благоразположено за „Приключенски Многобой – Ботевград 2018“ и да се получи отново едно хубаво събитие, което да зарадва жителите и гостите на община Ботевград.“

Ако решите да отделите повече време при посещението си в община Ботевград, вижте и топ 5 дестинациите, които да посетите в района:Град Ботевград:

 

 

 • Исторически музей Ботевград: Създаден през 1952 година, музеят се явява наследник на открита музейна сбирка към  местната гимназия от 1937 година.Музейният фонд наброява над 15 000 експоната: оръдия на труда, пособия, керамика, мраморна плоча с образа на Тракийски конник, снимки и документи, свързани с историята на ботевградския регион. Уеб сайт: www.museumbot.bg
 • Паметник на Христо Ботев: Христо Ботев (6 януари 1848г. – 2 юни 1876 г.) е голям български поет, революционер и национален герой на България. През 1934 г. днешният град Ботевград е преименуван от старото си име Орхание на името на героя Христо Ботев. Адрес: център на Ботевград, пл. „Освобождение“

 

 

 • Исторически музей Ботевград: Създаден през 1952 година, музеят се явява наследник на открита музейна сбирка към  местната гимназия от 1937 година.Музейният фонд наброява над 15 000 експоната: оръдия на труда, пособия, керамика, мраморна плоча с образа на Тракийски конник, снимки и документи, свързани с историята на ботевградския регион. Уеб сайт: www.museumbot.bg
 • Часовникова кула: включена сред 100-те национални туристическо обекта на България, един от символите на града.  Сградата датира от 1866 година. Неин майстор е Вуно Марков, но архитектът на кулата е неизвестен. Кулата е висока 30 метра и е най-високата часовникова кула в България. Интерес предизвикват барокови елементи и стенописите по корнизите. Часовникът работи и до днес, но неговия механизъм е бил подновен.
 • Паметник на Христо Ботев: Христо Ботев (6 януари 1848г. – 2 юни 1876 г.) е голям български поет, революционер и национален герой на България. През 1934 г. днешният град Ботевград е преименуван от старото си име Орхание на името на героя Христо Ботев. Адрес: център на Ботевград, пл. „Освобождение“
 • Село Липница

 

 

 • Пещера „Водната пещ“: Пещерата представлява криволичеща възходяща галерия с обща дължина 1016 m, в която има река с постоянен дебит. От пещерните образувания се наблюдават сталагмити, сталактити, сталактони, дендрити, синтри драперии, бисери, пещерно мляко в бял и кафяв цвят. Леснопроходима е по главната ос. Времетраенето за проникване е около 1,5 часа. Пещерната фауна е представена от прилепи, троглофили и троглоксени. Според легендата през Второто българско царство защитниците на крепостта Калето са вземали вода от пещерата. От 19 април 1976 г. пещерата е обявена за природна забележителност, с цел опазване на колонията от прилепи.
 • Пещера „Козарника“: Пещерата е безводна, леснопроходима, с една криволичеща галерия и едно разклонение. Името на пещерата произлиза от това, че местното население си е укривало козите в нея. От пещерните образувания се наблюдават: сталактити, сталактони, сталагмити, дендрити, синтри, дралерии, пещерни бисери, хелактити. Преобладаващият цвят е розов и бял. От представителите на фауната се срещат троглофили и троглоксени. В пещерата са открити кости от пещерни животни и керамика.

 

 

Село Боженица:

 • Крепост Боженики Урвич: Средновековната крепост е била построена през V век и разрушена през XIV. Цитаделата е била достъпна само от север. Археологически проучвания са установили, че мястото е било заселено още в праисторически времена, а първото укрепления тук датира от V-VI век. Разцветът на крепостта е бил през XIII-XIV в. когато е била построена външната стена. В днешно време стените са частично реставрирани. Впечатляващи са средновековен скален надпис, дълбоката 10 м щерна за вода, както и параклиса, издълбан в скала във вътрешността на крепостта.
 • Килийното училище: Най-старата запазена сграда на килийно училище в ботевградската община. За начало на учебната дейност се приема 1806 г. Тогава е построена сградата. През 1855 г. е изгоряла и на нейно място е съградена нова през 1880 г., съществуваща до днес, която функционирала успешно до 1943 г. Обучавали са се около 80 до 100 деца, като част от тях са идвали от околните села. Първоначално просвещението е почивало само върху религиозни предмети – Часослов, Псалтир и Святчето, а по-късно е включен Буквар с писане и математика.

 

 

Село Скравена

 • Манастир „Свети Николай“: През периода ХІІ-ХІV в. е разрушен по време на робството. Основите на храма са разкрити през 1938 г. В средата на 40-те години на ХХ в. започва възстановяването на манастира от монахиня Людмила, а днешната черква е издигната през 1959 г., върху старите основи. Манастирът е комплекс от еднокорабна, едноабсидна черква с триделен притвор и камбанария над него и жилищна сграда, разположени в близост до огромно вековно дърво.Манастирът е разположен на 2 км. североизточно от село Скравена, в местността “Градището”, община Ботевград.
 • Паметник-костница на Ботевите четници: През 1982 г. е открит единствения в страната паметник костница на Ботеви четници. В него се съхраняват главите на 10 четници загинали при с. Люти брод. Донесените в селото през 1876 г. отрязани глави на бунтовници са спасени и погребани в двора на църквата от местното население. По-късно са преместени в паметника костница. Костницата е обявена за културна забележителност и една от 100-те туристически забележителности на България.

 

 

Село Врачеш:

 • Врачешки манастир “Св. 40 мъченици”: Манастирът е основан през ХІІІ век по време на ІІ-ро Българско царство. През ХV в. е опожарен и отново възстановен. През ХVІІ в. е книжовен център с килийно училище. Запазена приписка от ХVІІ в. свидетелства за активна книжовна дейност през периода на робството, след което през ХVІІІ в. е напълно унищожен. Манастирът е разкопан и възстановен от местни жители в края на ХІХ в.(1891 г.) От 1937 г. е действуващ девически манастир.

 

Още любопитна информация и идеи за туристически дестинации в община Ботевград вижте на официалния туристически портал на община Ботевград: www.visitbotevgrad.com

Повече за „Приключенски Многобой Ботевград – 2018“ научете на фейсбук страницата на събитието: www.facebook.com/AdventureRacingBG и на www.facebook.com/events/1819173798386660. Регистрирайте се за участие в състезателната част на: https://goo.gl/forms/jpShET5XVh5O7Tlh1

Организатор на „Приключенски Многобой Ботевград – 2018“ е Уайлдан ЕООД. Събитието се осъществява с финансовата и институционална подкрепа на Община Ботевград и с любезното съдействие на пещерен Клуб Хеликтит. Медийни партньори са: Дарик радио, Bulgaria On Air, Espresso News, Peika.bg и Ranica.bg. Входът за събитието е свободен, всички забавления и атракции са безплатни.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

ВУЗФ обяви прием в най-новата си магистратура по финансов и здравен мениджмънт

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Начело на новата магистратура застава проф. д-р Григор Димитров, член на УС на НЗОК и директор „Осигурителни отношения“ в БСК

В пика на пандемията от COVID-19, Висшето училище по застраховане и финанси, което винаги е създавало и предлагало най-актуалните, търсени и необходими на бизнеса специалности, и този път сложи началото на нова много навременна и нужна програма. През академичната 2020/2021 година ВУЗФ стартира магистърската програма “Финансов мениджмънт на социалните и здравни системи”.

Завършилите студенти ще притежават умения и компетенции за анализ на социалноосигурителните и здравни системи, така необходими днес. Учебният план е специално създаден, за да може да отговори на нуждите на международните тенденции за реформи в осигурителните системи.

Част от специализираните дисциплини са “Управление на социалното осигуряване”, “Иновации и предприемачество в социалните системи”, “Организация и финансиране на здравна система”, “Превенция срещу злоупотреби и измами в социалното и здравно осигуряване”, които да отговарят на световните тенденции за структурна и организационна реформа в осигурителните системи и др.

Сред водещите лектори и инициатор за създаването на програмата е проф. д-р Григор Димитров, преподавател във ВУЗФ, доктор по икономика, експерт по проблемите на пенсионното и здравното осигуряване, трудовите и индустриалните отношения и управление на човешките ресурси. Той е и главен директор “Осигурителни отношения” в Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК.

Лектори в програмата са доказани експерти в областта на социалното и здравното осигуряване, сред които настоящият директор на НЗОК проф. Петко Салчев, бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, бившият социален министър и управител на НОИ проф. д-р Йордан Христосков и проф. д-р Златица Петрова.

Стартът на новата програма е част от стремежа на ВУЗФ да създаде ключови експерти в системите на социалното и здравно осигуряване на национално и регионално равнище.

Кандидатите, които искат да се запишат за обучение в магистърската програма на университета за пролетния семестър на учебната 2020/2021, могат да кандидатстват онлайн до края февруари на сайта на ВУЗФ – vuzf.bg.

ВУЗФ предлага възможност за изцяло онлайн кандидатстване и индивидуална консултация за всеки кандидат-студент, който има необходимост от допълнителна информация или насока. Консултацията може да се проведе и онлайн в удобен ден и час за кандидат-студента чрез записване на е-mail: marketing@vuzf.bg или на телефон 02/40 15 807, 0888 443 096.

Продължете понататък

Lifestyle

Wizz Air стартира нов летен маршрут от Бургас

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Wizz Air, най-бързо развиващата се и най-зелената авиокомпания в Европа**, пуска нов летен маршрут от Бургас до Вроцлав. Стартирайки от 19 юни 2021 г., най-новата услуга на WIZZ ще се извършва 1 път седмично, събота, предоставяйки на клиентите удобен график за посещение на красивата полска дестинация. Местата по маршрута са вече в продажба и могат да бъдат резервирани на wizzair.com и чрез мобилното приложение на авиокомпанията на цени от само 77.99 лв.*

Предвид необичайната епидемична обстановка, пускането на тази нова услуги е поредното доказателство за силната ангажираност на авиокомпанията към българския пазар, към развитието на местния туризъм, както и към осигуряване на още по-достъпни и безопасни възможности за пътуване на местните пътници.

Най-новата дестинация в българската мрежа на Wizz Air – Вроцлав, е известна със своята красива средновековна архитектура и десетки исторически забележителности. Това е най-големият град в Западна Полша и един от най-очарователните. Много от сградите в стария град на Вроцлав са боядисани с ярки цветове, които отразяват младежкия и креативен дух на дестинацията и могат да развеселят всеки дори в най-мрачния ден. Но живата архитектура на Вроцлав не е единствената причина да се смята, че градът е осеян с някаква магия, тъй като освен от хората той е населен и с гноми! Над 300 малки статуи на джуджета са разпръснати из целия град и непрекъснато се появяват още. Малките творения са се утвърдили като местен символ на свободата и намирането им се е превърнало в туристическа атракция и забавна игра в стила на Pokemon Go.

Когато и да решат да летят до Вроцлав или която и да е друга дестинация от мрежата на Wizz Air, авиокомпанията любезно напомня на пътниците да се запознаят със строгите здравни и хигиенни мерки, въведени от превозвача за защита на пътниците и екипажа. Докато HEPA филтрите на всички самолети на Wizz Air вече филтрират 99.97% от вирусите и бактериите във въздуха, новите протоколи на компанията съдържат мерки за физическа дистанция, осигуряват ултра чиста среда на борда и ограничават всякакви ненужни социални контакти, така че пътниците на WIZZ да се чувстват уверени, че пътуват безопасно до желаната дестинация.

За допълнително спокойствие Wizz Air препоръчва на пътниците да добавят WIZZ Flex към резервацията си. По този начин пътниците ще могат да променят датата на пътуването си или дестинацията, както и да отменят полета си, до 3 часа преди заминаване без такса и да получат незабавно 100% от първоначалната цена на билета в WIZZ акаунта си.

МаршрутДниСтартова датаЦени от*
Бургас – Вроцлавсъбота19 юни 2021 г.77.99 лв.

Андраш Радо, мениджър за корпоративни комуникации на Wizz Air, каза: „Въпреки че пътуванията в момента са ограничени от националните и международни разпоредби, за Wizz Air България е ключов пазар и екипът ни е посветен на развитието на българската ни мрежа, като спазваме всички национални здравни мерки. Днес с удоволствие добавяме нов летен маршрут към бургаската ни мрежа, като същевременно се придържаме към най-високите здравни стандарти чрез нашите санитарни протоколи. Уверени сме, че супер атрактивните ни тарифи и страхотната мрежа на Wizz Air ще допринесат за разрастването на българския туристически сектор през най-силния сезон – летния. Нашите засилени мерки за безопасност пък ще осигурят възможно най-санитарните условия на борда на най-зелената флотилия в Европа.“

Продължете понататък

Горещо