Connect with us

Събития

Улица във Велико Търново на Международния детски фестивал в Лисабон!

Avatar

Публикувано

на

28 jpg

Снимки: Мария Дачева / Арте Урбана Колектив

Филмите на младите режисьори ще бъдат показани в София, в рамките на “Срещи на младото европейско кино” X (22-28.06, София) с вход свободен, чието празнично издание предлага богата и разнообразна програма за посетителите на възраст от 3 до 19 г. 

Деца-режисьори от две населени места в България – гр.  Велико Търново и с. Дерманци, взеха участие в световноизвестния Международен детски фестивал на програмата “Киното, 100 години португалски режисьор Педро Коща и известната френската режисьорка Доминик Кабрера.

Двете продукции, дело на учениците от кинолубовете  с организатор Сдружение „Арте Урбана Колектив“ към СУ “Емилиян Станев” , Велико Търново и ОбУ „Неофит Рилски“, с. Дерманци, се зарадваха на жив интерес от страна на чуждестранната публика, като по този начин прославиха една уникална търновска улица (чрез филма „Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим”, киноклуб Велико Търново) и една колоритна продавачка на семена на селски пазар, с впечатляваща история филмът „Четвъртък“ киноклуб с. Дерманци).

Advertisement

„Нашият филм бе гледан от стотици деца и младежи от целия свят и това изключително ни развълнува”, сподели 17-годишната Ида Тошева, един от създателите на „Моето име е Стефан/Панарет/Иванка/Максим”, след завръщането си от фестивала преди няколко дена. “Публиката разбра историята и стана съпричастна, имаше реакция от страна на зрителите, което за нас беше наистина важно – хората се смяха и вълнуваха, заедно с героите, което е изключително ценно”, сподели още младата кинорежисьорка.

Българската публика също ще има възможност да гледа добилите международна популярност български младежки кинопродукции напълно безплатно и в София.

Двата филма ще бъдат показани на 24 юни, в зала “Славейков”, Френски институт, София, като част от програмата на 10-то издание на добре познатия и обичан „Срещи на младото европейско кино” *22 до 28 юни, вход СВОБОДЕН!), който тази година предлага още по-богата, празнична програма, включваща прожекции на специално селектирани филми с награди от световните кинофоруми (Венеция, Берлин), тематични дискусии и работилници, оригинален киноконцерт – филми и музика на живо и форум “Кино в училище”.

95

Снимки: Мария Дачева / Арте Урбана Колектив

Фестивалните локации са зала “Славейков” на Френския институт, залата на Чешкия център, залата и лятното кино на Гьоте-институт и Кино Кабана. Вход свободен, след резервация на безплатен билет.

Advertisement

Какво още предлага като акценти юбилейното 10-то издание на “Срещи на младото европейско кино”:

Тази година организаторите са подготвили две специални програми с прожекции и работилници за младежи са посветени на важни социални и обществени теми.

Късометражната програма “Екокино” представя важни екологични теми, чрез силата на образите и визуалните послания на киноезика. Тя въвежда учениците в темите за опазването на околната среда и изменението на климата и им представя творческия почерк на множество режисьори, работещи по темата.

В програмата са включени експериментален филм на словенската режисьорка Урша Рахне, която вдъхновена от любимия си зеленчук, говори за сушата, неспирните валежи и промяната на климата в селото на баба ѝ; Алмудена Васкез от своя страна поставя проблема за рециклирането чрез история за млада двойка, в която картонена кутия за пица поставя под въпрос бъдещето на връзката им. Жорже Жакоме пък ни прави свидетели на една опияняваща и романтична история за апокалипсиса на Азорските острови…

В късометражната програма “Поглед към Другия” – киноразкази срещу стереотипите, са включени четири стилово разнообразни филма, които ни въвличат в разказите за различни епохи, места и персонажи. От кастинг за ромски актьори на съвременен режисьор, през артистичен бунт срещу едно суеверие и носталгични реминисценции, заснети на видеокасета, до вълнуваща история за талантливите, но родени без шанс и хората, които вярват в тях, тези кратки истории носят дълбоки послания за дискриминацията към ромите, от миналото и до днес.

Advertisement

За пета поредна година, организаторите ще поканят ученици, учители и всички, интересуващи се от артистично образование на форум “Кино в училище”, с тазгодишен фокус документалното кино. Ще бъдат представени документални филми, създадени от ученици през изминалата учебна година, ще бъде проведена и кръгла маса с учители и професионалисти в областта на киното. Сред темите, които ще бъдат засегнати са: методология за изучаване/заснемане на документално кино в училище и прилагането й на практика; позитивите от използването на документалния подход с ученици от начален до гимназиален екип; предизвикателствата в организационен план на ателиета за документално кино в учебна среда; обратна връзка от учители и ученици.

Десетото издание на “Срещи на младото европейско кино” предлага и специална програма за най-малките зрители, с включени творчески работилници – изработване на колажи, заедно с илюстраторката Вендула Халанкова; киноработилници за деца, в които всички ще могат да изработят своя собствена “киноиграчка”, работилница за рисуване на лента и др

Организатор на „Срещи на младото европейско кино“ е Сдружение „Арте Урбана Колектив“. За екипа на фестивала създаването на достъп до кино, култура и артистично образование за най-младите, започвайки още от детската градина, е кауза, която се стремят да реализират и разширяват през годините. Освен връзката с киното чрез гледане, по време на фестивала най-младата публика е насърчавана и към задаването на въпроси за персонажите и историята, за проблеми, свързани с поставените теми и ценности, както и за естетическите аспекти на филма. Освен това, за да бъде въвличането на младата публика в културните процеси още по-пълноценно, програмата на фестивала включва и практически работилници. Дигиталната ера създава възможността младите зрители да се превърнат в творци. Практическите упражнения, свързани с филмите, неминуемо развиват критичното мислене и допринасят за това зрителите да задават въпроси не само върху сюжета, но и върху конкретни примери, свързани със заснемането на филма (включително и деца в най-ранна възраст). Връзката между тези два опита – гледането и създаването, несъмнено влияе върху по-нататъшното оценяване на творчеството като цяло.

Десетото издание на “Срещи на младото европейско кино” се провежда с подкрепата на Столична община, като част от Календара на културните събития, Френски институт в България, Гьоте-институт, Чешки център, Унгарски културен институт, Португалски културен и езиков център „Камойш“ в София, Посолство на Украйна в България, в партньорство с Кино Кабана, както и с подкрепата на TotalEnergies и Титан.

Билети (събитията са безплатни, но резервацията е задължителна) : https://www.eventbrite.com/o/85980972023

Advertisement

Continue Reading
Advertisement