Открийте ни и в

Събития

Университетски театър на НБУ представя „Добре дошли в България“

Avatar

публикувано

на

Университетски театър на НБУ представя „Добре дошли в България“ 141

снимка: ПР

Университетски театър на Нов български университет представя спектакъла „Добре дошли в България“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова. Денят и мястото на събитието са 24 февруари, 2022г., 18.30 ч., Университетски театър на НБУ.

Представлението е ироничен поглед на абсурдната реалност в която живеем. Пред какво са изправени младите хора и какво виждат те повече от всички нас, възрастните, които сякаш свикваме и вече не забелязваме.

Българската действителност е представена през погледа на режисьора гл.ас.д-р Антоанета Петрова и студентите от департамент „Театър“ на Нов български университет.

Ето какво споделя за представлението Тони Кондева , студент от Департамент „Медии и комункация“ с ментор проф. д-р Десислава Бошнакова:

Преобърнатата сценична подредба, хоровото звучене, динамичната музика, маските – това са само част от елементите в пиесата „Добре дошли в България“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова, с работния екип на НБУ –  Антоанета Петрова, Христо Симеонов, Илиян Парасков, Христина Дякова и Татяна Соколова, които дават отговори, но и много въпроси на публиката относно сегашния морал на голяма част от народа.

Актьорите ни посрещат в един на пръв поглед свят на въображението, който всъщност се оказва, че е свят на самата реалност, представен с деликатна ирония. Първоначално основната тема, която се разбира, че движи действието, е бежанската криза. Но с развитието на действието се открива по-дълбок проблем – страхът от различното, който е „заклещен“ в човека и  който провокира зли намерения, с които той трябва да се бори категорично и да отблъсква. Нетипично и изненадващо се представят лошите човешки качества, които често остават скрити зад измамни усмивки и думи. Всеки герой, който е показан, изпъква със своите фалшиво прикрити злонамерени мисли. Актьорите преекспонират персонажите с желанието да отправят стимул към публиката да се запита: „Аз какъв съм?“ и „Какво мога да направя, за да задействам промяна?“. Целенасочено не се представя нито един положителен герой, за да се акцентира ярко и смело на негативните черти и да се подсили цялостното послание към публиката. Пример за такъв герой е този на „диригентът“ на хора, който се грижи да ръководи сюжета, но също и показва образ на човек, който е неспособен да приема и разбира чуждата перспектива. Персонажът не е способен да се обединява с другите, въпреки, че споделят общи лоши черти и желания.

В спектакъла понятия, които обикновено носят добър заряд са пренастроени, значенията им са изменени с контрастни такива – например убеждението е превърнато в манипулация, ведрото приветстване е превърнато в капан, обединението е превърнато в разединение, общата цел е станала символ на жестокост.

Целият екип в проекта, на основата на премерена сатира, създава сложна и нетипична структура на действителността, в която се преплитат предразсъдъци, предубедености и ниски морални ценности, които изпълват ежедневието с разделение и залъгване. Зрителят е поставен в позицията на главно действащо лице, което чрез свои наблюдения от разказаната автентична, истинска история за актуалното състояние на ежедневието да се замисли върху неговото отношение и неговата сила на действие в обществото.

Билети за „Добре дошли в България“ могат да бъдат закупени онлайн (https://epaygo.bg/3096693142), в книжарницата на НБУ или на място преди представлението.

Реклама