Открийте ни и в

Tехнологии

Услугата Samsung Pay вече е налична в Испания

MIKA

публикувано

на

Samsung Electronics обяви старта на услугата Samsung Pay в Испания. Samsung Pay e сигурна и лесна за използване услуга за мобилни разплащания, която работи навсякъде, където е възможно плащане с безконтактна или дебитна карта. Испания е първата европейска страна, в която услугата става налична след успешния старт в Южна Корея, САЩ и Китай. Samsung Pay е и първата по рода си услуга за мобилни разплащания, достъпна за испанския пазар.

 „Нашата цел със Samsung Pay е да въведем и насърчим иновациите в мобилната търговия, осигурявайки по-сигурен, по-умен и по-добър мобилен портфейл“, каза Виктор Ким, глобален директор на Samsung Pay. „Samsung оперира с отворен модел на партньорство и сътрудничество, за да достави възможно най-доброто потребителско изживяване. Със Samsung Pay ние сме убедени, че предоставяме на потребителите най-добрата мобилна платежна услуга”.

 „Горди сме, че Испания е първият европейски пазар, който въведе иновативната услуга Samsung Pay. Вярваме, че тя ще бъде ключова за разплащателните навици на испанците и за еволюцията при пазара на разплащанията като цяло“, коментира Селестино Гарсия, корпоративен вицепрезидент на Samsung Испания. „Възможността пред Samsung Pay в Испания е значителна поради високия процент пенетрация на смартфоните и дигитализацията на банковия сектор. Според последното проучване [1], поръчано от Samsung, почти 60% от испанците се интересуват от използването на сигурна, лесна и широко приета услуга за разплащания, като Samsung Pay“.

Samsung Pay предлага редица предимства:

  • СИГУРНОСТ – Samsung Pay използва три различни нива на гарантирана сигурност на разплащанията: пръстова идентификация, токанизация за криптиране на картовите данни и Samsung KNOX, платформа за сигурност от висок клас.
  • ПРАКТИЧНОСТ – За да направят разплащане със Samsung Pay, потребителите трябва просто да плъзнат пръст по екрана на смартфон, съвместим с услугата, да сканират техния пръстов отпечатък и да платят.
  • ДОСТЪПНОСТ – Samsung Pay позволява на потребителите да плащат от всяка локация, където покупките могат да бъдат направени с безконтактна или дебитна карта.

Устройствата, съвместими с NFC (Near Field Communications) технологията, които могат да поддържат Samsung Pay, са Samsung Galaxy S7, S7 edge, S6, S6 edge и S6 edge+, като наличността им зависи от местния оператор. Galaxy A5 2016 също ще поддържа Samsung Pay след софтуерна актуализация.

Samsung Pay е мобилната платежна услуга, която чакаха испанските потребители

Ново изследване, направено от Ipsos [2] за Samsung Испания, показа, че половината от испанците на възраст от 35 до 65 години носят повече от две дебитни или кредитни карти в портфейлите си. Според проучването:

  • 64 процента от потребителите използват кредитна или дебитна карта при плащането на повечето или всичките си покупки;
  • тази цифра нараства до 71 процента при хората на възраст между 35 и 44 години;
  • за да се насладят на още по-голямо удобство и ефективност при пазаруване, 58 процента от испанците биха искали да използват сигурно, лесно и широко прието решение за мобилни разплащания.

Samsung Pay отговаря на всички тези изисквания, като предлага три нива на сигурност, лесна употреба и възможност за плащане на всяко място с безконтактен ПОС терминал. Използването на услугата не генерира допълнителни разходи за потребителите или компаниите, тъй като те се нуждаят само от NFC-съвместим ПОС терминал. Потребителите могат да добавят до 10 карти към приложението на Samsung Pay, без да плащат допълнителни банкови такси.

По отношение на мобилната сигурност, 90 процента от анкетираните се страхуват от загуба на техните устройства и възможна злоупотреба с картовите им данни. С цел да осигури максимална сигурност, Samsung Pay включва пръстова идентификация, която спира достъпа до информацията за плащанията, в случай на загуба или кражба на телефона.

 Обширна партньорска екосистема

Samsung Pay вече разполага с широка партньорска мрежа и се поддържа от дебитни и кредитни карти на повече от 200 ключови глобални и регионални банки. В допълнение, услугата е съвместима с разплащателни мрежи като American Express, China UnionPay, MasterCard, Visa Inc. и Alipay, водеща китайска платформа за разплащания с трети страни.

Услугата е достъпна за потребителите на банките CaixaBank и imaginBank, които първи в Испания и Европа ще се възползват от предимствата на Samsung Pay. Скоро Samsung Pay ще бъде достъпна и за клиентите на Abanca и Banco Sabadell.

Samsung Pay е съвместима с всички търговски обекти, които вече имат безконтактни терминали, като компанията работи в тясно сътрудничество с водещи търговци на дребно, хранителни магазини, бензиностанции и услуги за паркиране, за да създаде услуги с добавена стойност за техните клиенти.

 [1] Анкетата за мобилните разплащания в Испания е проведена онлайн в периода между 22-и и 27-и януари 2016 г. сред национално-представителна извадка от 1000 респондента на възраст между 18 и 65 години.

 [2] Анкетата за мобилните разплащания в Испания е проведена онлайн в периода между 22-и и 27-и януари 2016 г. сред национално-представителна извадка от 1000 респондента на възраст между 18 и 65 години.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Lifestyle

Кампанията за медийна грамотност “Проект 48” започва месечни онлайн срещи с честен разговор за медиите

MIKA

публикувано

на

от

Най-големият специализиран сайт за книги и четене у нас “Аз чета” и Читалище.то поставят началото на своя поредица месечни онлайн срещи в рамките на съвместния “Проект 48”, посветен на медийната грамотност. Първият разговор с тема “Честно за медиите” на 21 януари от 20 ч. ще бъде с участието на журналиста Доника Ризова. Излъчването ще бъде на Facebook страницата на “Аз чета”.

Гостът Доника Ризова е журналист и PR експерт с над 20-годишен опит, травъл блогър и детски писател. Започва кариерата си в Дарик радио, а след това е автор и водещ на предаването „Медиите он ер“ по телевизия България он ер.

“Неслучайно решихме да започнем поредицата с Доника, защото тя е един от последните журналисти, наблюдавали отблизо в ефир какво се случва с медийната среда у нас. Комбинирано с дългогодишния ѝ опит в медиите, това ще ни позволи да направим един полезен и достъпен разговор за зрители от всички възрасти”, казва създателят на “Аз чета” Александър Кръстев, който ще бъде водещ на онлайн събитието.

Датата за първата среща не е случайна – на 21 януари се навършват 71 години от смъртта на Джордж Оруел. Неговият роман “1984” е основното вдъхновение за “Проект 48” и в началото на март ще бъде издаден с нов превод в рамките на кампанията за медийна грамотност. По този повод в четвъртък в “Аз чета” ще бъде публикувана за безплатно четене и първата глава от книгата с превода на Борислав Стефанов.

Продължава и набирането на средства в подкрепа на “Проект 48” в Platformata.bg. Те ще бъдат използвани за финансиране както на издаването на книгата, така и за започващите през февруари отворени онлайн лекции за медийна грамотност и фалшиви новини в партньорство с различни библиотеки в страната.

Повече информация за инициативата може да бъде открита и на официалния ѝ сайт Project48.net.

Продължете понататък

Lifestyle

Huawei обновява дизайна на AppGallery до изцяло ново изживяване при търсене

MIKA

публикувано

на

от

България е една от първите държави в Европа, в които дизайнът на AppGallery, собственият магазин за приложения на компанията, предлага изцяло нов начин на откриване и ползване на хиляди приложения и игри. Новият дизайн на AppGallery усъвършенства интуитивността при търсене, видимостта на ключово съдържание, включително локално такова, улеснява навигацията в галерията и е предпоставка за още по-ползотворно сътрудничество на Huawei с локалните доставчици на приложения.

Развитието на дизайна на AppGallery отразява успеха на самата екосистема от приложения, достъпна през собствения магазин на Huawei с потребителска база, вече надхвърляща 500 милиона активни потребители месечно. Новият дизайн подчертава всички приложения и игри с по-големи и дръзки елементи по време на цялото потребителско изживяване.

Свеж дизайн при търсене

С изцяло новия интерфейс на AppGallery, Huawei се фокусира върху интерактивно търсене, което позволява приложенията да се показват с поразителни визуални ефекти и допълнително дигитално съдържание, в по-малко стъпки. Този подход е в полза на по-доброто комуникиране и промотиране на повече приложения от разработчиците, като те са по-бързо и лесно откриваеми от потенциалната си аудитория.

Например, в раздел „ Препоръчани“ приложенията са подредени под формата на карти. Това означава, че потребителите не само виждат селекция от приложения и игри, ръчно подбрана от екипа на AppGallery, но могат да получат и подходящо свързано съдържание, включително статии, експертни ръководства и отзиви. Препоръчаните раздели се актуализират на всеки 3 дни, подобрявайки потребителското преживяване. Потребителите ще могат да превъртат отгоре надолу като ще и от нови към по-стари публикации.

В новия интерфейс точно под раздела “Препоръчани” се намират разделите „Кампании“ и „Подаръци“, едни от най-популярните секции сред активните потребители. Разделът “Кампании” предлага промоции, включително лотарии, кешбек оферти и предизвикателства, за спечелване на награди. Повечето от предложенията са локализирани, което води до по-високо ниво на взаимодействие с потребителите. Разделът “Подаръци” позволява на потребителите да спечелят подаръци от разработчиците на приложения в замяна на изтегляне или регистрация в техните приложения. Това може да включва безплатни премиум услуги за определен период или допълнителни кредити, които да се използват в игри и са чудесен механизъм за разработчиците, с който да стимулират потребителите да правят нови търсения в AppGallery.

„Приложения“ и „Игри” вече могат да бъдат разгледани в два ексклузивни раздела, които предлагат на потребителите по-разширено и фокусирано търсене. Освежени са и самите страници на приложенията с цел улесняване на потребителите при откриване на отзиви и оценки.

Изобилие от дигитално съдържание

“AppGallery се обогатява с нови ключови локални и глобални приложения всеки ден и ние искаме нашите потребители да се възползват от това растящо богатство от съдържание“, споделя Лонгруи Циу, мениджър на Huawei Consumer Business Group за България и Северна Македония. „Обновеният дизайн на AppGallery позволява на потребителите ни лесно да разглеждат подбраното специално за тях съдържание и да откриват неочаквани изкушения“

Основен фокус на Huawei е да предоставя приложения с локално значение за потребителите, поради което в новия дизайн на AppGallery ще бъде давано предимство на местните тенденции и нужди. Редакционен екип ще се грижи за визуализирането на съобразени с тях приложения и игри, както и за редакционно съдържание с ценни идеи, съвети и специални селекции на скрити съкровища.

AppGallery предлага голямо разнообразие от глобални и локални приложения в 18 категории, включително игри, социални медии, образование, фото&видео, храна&напитки, транспорт&билети, пазаруване и други. Сред премиум предложения на AppGallery са приложението за съобщения и обаждания Viber, приложението за градска мобилност Moovit, европейската услуга за онлайн обучение, базирана на игри, Kahoot!, и много други. На локално ниво вече успешно са интегрирани приложения на Банка ДСК, ПИБ, Пощенска банка, ЦКБ, ОББ, phyre, iCard, ePay, “Теленор”, A1 и VIVACOM, включително техните дигитални портфейли A1 Wallet и Pay by VIVACOM, Happy Delivery, Foodpanda, Grabo, Bulsatcom, Vbox, Yellow Taxi, АБВ Поща и още много.

Новата версия на AppGallery стартира в Европа на 15 Януари в избрани държави, сред които е и България.

Продължете понататък

Горещо