Connect with us

Lifestyle

Ученик на Пина Бауш гостува в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

Avatar

Публикувано

на

iFeel2©M.Jeanson 1 1

снимка: M.Jeanson

„Какво е значим хореографски опит? Видение, което те кара да се чувстваш сякаш е имало преди и след, между които нещо неопределено се е разместило вътре в теб“, пише Александър Демидоф в Le Temps за танцовия спектакъл iFeel2 на един от най-значимите и известни европейски хореографи – Марко Беретини.

Концептуалният проект на Марко Беретини iFeel2 ще бъде представлението, което ще даде началото на новия сезон в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс и на неговата програма „Мигриращото тяло“.

На 11 октомври 2016 от 19:30 ч. българската публика ще може за първи път да се запознае с работата на прочутия германски и италиански танцьор и хореограф.

iFeel2 е втората част от неговата трилогия, създадена заедно с Мари-Каролин Хоминал и Самуел Паянд. Спектакълът показва мутациите, развитията, метаморфозите на индивидуалния и социалния „балон“.

„Има нужда да се попита още веднъж: Защо сме тук на земята?“, казва Беретини.

Мари-Каролин Хоминал и Марко Беретини се движат в тяхната необикновена танцова битка, сякаш участват в някаква екзистенциална загрявка. Танцът се простира от определено желание за акробатична виртуозност до духовните потоци, флиртуващи с психоанализата, религията, търсенето на вътрешно съзнание, юнгианската сянка.

Advertisement

Теоретичната база на представлението преминава през текстове на немския философ Петер Слотердайк и Карл Юнг.

Звуковата картина в iFeel2, която ползва електропоп и най-вече музиката на експерименталната група Summer Music, също е ключов елемент и изпълнява своеобразна функция на либрето. Summer Music е създадена напълно спонтанно през 2009 г. от Марко Беретини и Самуел Паянд, когато Беретини получава предложение да открие нов фестивал в Център „Жорж Помпиду“ в Париж.

Марко Беретини е роден през 1963 г. в Германия. Сериозният му професионален интерес към танца започва още през 1978 г., когато печели националния шампионат по диско танци. В следващите три години той участва в множество курсове и уъркшопове за джаз, модерен и класически балет. По-нататък в биографията му се появяват училището за съвременен танц в Лондон и Folkwangschulen в град Есен, където работи под ръководството на  Ханс Цюлих и Пина Бауш. В Есен и Вупертал той развива своето любопитство към немския танцов театър и през следващите 10 години е силно повлиян от творчеството на Пина Бауш. Веднага след дипломирането си като танцьор, Беретини опитва да създаде собствена трупа, но без успех. По това време в Германия независимите танцови компании не са били подкрепяни изобщо, а публиката е посещавала основно държавните театри.

Беретини учи още европейска етнология, културна антропология и театрознание в Университета във Франкфурт.

През 1988 г. се премества във Франция и създава своята трупа *MELK PROD, с която прави над 25 представление през последните почти три десетилетия.

Advertisement

През следващите няколко месеца програма „Мигриращото тяло“ на ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс ще продължи своята интензивна международна практика. Представления, творчески работилници и дискусии обхващат репертоарната ѝ рамка до края на годината.

Програмата „Мигриращото тяло“ е финансирана от Столична програма „Култура” на Столична община за 2016 г.

iFeel2

*MELK PROD. | Швейцария

 11 октомври |вторник | 19:30 ч.

Advertisement

ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс

програма „Мигриращото тяло“

 концепция: Марко Беретини

хореография: Марко Беретини в сътрудничество с Мари-Каролин Хоминал

музика: Summer Music

Advertisement

сценография и осветление: Виктор Рой

технически директор: Тиери Корт

разпространение: Tutu Production

копродукция с adc Genève

с подкрепата на Ville de Genève, Pro Helvetia Swiss Arts Council, Loterie romande, DRAC Île-de-France, Ernst Göhner Stiftung, CORODIS

Advertisement

участват: Марко Беретини, Мари-Каролин Хоминал, Самуел Паянд

Билети 12|10 лв.

(на касите на НДК и час преди представлението на място в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформас)

Continue Reading
Advertisement