Открийте ни и в

Общество

Ученици направиха дарение на дома за деца с увреждания в Мездра

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

„Знайте, че целият екип и всички ученици на ЧСУ “Цар Симеон Велики” сме ваши приятели!“ – с тези думи завършва картичката от учениците на столичното частно училище до децата, настанени в „Комплекс за социални услуги за деца и лица с увреждания“ – гр. Мездра.

Като подарък за наближаващите празници всяко дете от комплекса получи плюшена играчка, книжка за оцветяване, учебното помагало “Моята България”, лакомства и напитки. Осигурени бяха и продукти от първа необходимост за социалното заведение.

„Добротата и грижата за останалите са сред основните общочовешки ценности, на които учим всички наши ученици. Повече от щастливи сме да виждаме как те всяка година с интерес и желание се включват в различни благотворителни каузи и често сами инициират такива. Истински горди сме, че имаме такива прекрасни деца!“, сподели д-р Росица Врабевска, управител на ЧСУ „Цар Симеон Велики“.

Тя допълни, че заради усложнената епидемиологична обстановка във връзка с разпространението на Covid-19 и затварянето на училищата, възпитаниците на ЧСУ “Цар Симеон Велики” не са могли да реализират традиционния си благотворителен коледен базар, на който всяка година се продават ръчно изработени от учениците картички и сувенири. От училището все пак намират начин, макар и дистанционно, да продължат благотворителната традиция чрез дарение за деца в нужда.

„Идват светли празници и всяко дете заслужава да почувства грижа, топлина и приятелска ръка. Добрият пример е заразен и се надяваме да вдъхновим хората да помагат и даряват не само по празници“, споделиха още от екипа на училището.

“Безкрайно сме благодарни за дарението на нашите нови приятели. Децата са изключително щастливи от получените подаръци, но най-вече от вниманието към тях’’, коментира Полина Александрова, директор на Комплекса за социални дейности.

Децата от дома отвърнаха на жеста с ръчно изработени сувенири, както и с пожелания за скорошни срещи.

Дарението е реализирано и с любезната подкрепата на приятелите и партньорите на ЧСУ “Цар Симеон Велики” – магазин “Комсед”, Olympus и “Пoбеда”.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Общество

8m/s с нов сингъл

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Metalcore/hardcore формацията 8 M/S представи своят нов сингъл. Песента идва седмица след като групата обяви своя нов вокалист.
Парчето носи името “LEECH” и е част от предстоящия сплит на групата със софийската beatdown група NEVER PREY.

Продължете понататък

Горещо