Connect with us

Tехнологии

Ученици от Чепеларе ще участват в SHELL ECO-marathon за трета поредна година

Avatar

Публикувано

на

Chepelare STORM BG Shell Eco marathon

Chepelare STORM-BG Shell Eco-marathon

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе, ще се представи за трета поредна година на финалите на Shell Eco-marathon Европа с подобрен електромобил, задвижван от електрическа батерия. Последователността в усилията на учениците от красивия родопски град ги прави част от глобалната политика на групата компании Royal Dutch Shell plc, които развиват своята дейност по устойчив модел в дългосрочен план, за да подпомогнат посрещането на растящите енергийни потребности на планетата.

По случай 30-та годишнина на Shell Eco-marathon Европа младите таланти от Чепеларе искат да заложат на нов швейцарски двигател, нови гуми и изцяло ново купе с цел по-голяма икономия на гориво и по-добро представяне на трасето в Ротердам през май. Само новият двигател и новите гуми биха увеличили потенциала на футуристичния автомобил да измине над три пъти по-голямо разстояние с 1 кВтч, в сравнение с постигнатия резултат на отбора на миналогодишното състезание.

Aвтомобилът продължава да носи впечатляващото име STORM-BG, а резервен пилот през тази година е ученичка, избрана заради уменията и страстта й към автомобилите, както и мечтата й един ден да стане автомобилен инженер. Именно това е мисията на Shell Eco-marathon – да позволява на младите инженерни таланти да демонстрират своите умения и идеи и да ги насърчава да превърнат тези идеи в реално приложими решения като сбъдва мечти.

През 2015 г. в работата по автомобила на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – град Чепеларе, ще се включат четири нови ученици от гимназията. Те ще бъдат натоварени със задачата, освен да подпомогнат подготовката на автомобила за финалите на Shell Eco-marathon Европа, да допринесат и за развитието на цялостната концепция със своите креативни, нестандартни и иновативни идеи и енергия. С новите попълнения в отбора, Ротердам несъмнено ще посрещне една нова, подобрена и впечатляваща визия за бъдещето на транспорта от самото сърце на Родопите. Така, благодарение на средата, която осигурява Shell Eco-marathon Европа, се създават възможности за изграждането на млади лидери, които търсят иновативни решения за интелигентна мобилност в бъдещето.

„И тази година в лабораторията ни кипи усилена работа. Силно мотивирани сме да подобрим миналогодишното си представяне в Shell Eco-marathon Европа. Всяко препятствие, пред което се изправяме, сплотява новия екип и ни кара да даваме най-доброто от себе си. Обещаваме през 2015 г. цяла Европа да говори за учениците от малкия български град Чепеларе“, сподели капитанът и мениджър на отбора Тодор Лазаров.

Advertisement

Професионалната гимназия по селско горско стопанство и туризъм „Н. Вапцаров” в Чепеларе дебютира в Shell Eco-marathon през 2013 г. и стана първото българско средно училище, което се включи в състезанието – доказателство, че пред амбицията на младите и талантливи хора няма бариери. Още с първото си участие учениците изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия, а автомобилът им се класира на 24-то място от общо 36 отбора в категорията „Прототипи“, задвижвани от електрическа батерия и соларен панел. Година по-късно, през 2014 г., те за втори път премериха сили с младежи от други страни в Ротердам, но с изцяло нов дизайн на автомобила и се наредиха на 27-мо място в класацията.

Участието на учениците в Shell Eco-marathon се ползва и с подкрепата на община Чепеларе в лицето на кмета на града г-н Тодор Костадинов заради пълното съответствие с усилията на общината за насърчаване на образователните инициативи и включването на младите хора в социално отговорни проекти.

„Участието на ученическия отбор от професионалната гимназия от Чепеларе за трета поредна година е доказателство, че училището изгражда традиция на участие на в Shell Eco-marathon Европа. Въпрос на време е в състезанието да се включат и други специализирани гимназии и учебни заведения с оглед на растящата му популярност. Уверена съм, че отборът на Чепеларе ще приложи наученото от всички важни уроци от предишните две издания на състезанието и ще завоюва ново признание за града си“, сподели Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement