Открийте ни и в

Общество

„Училищни чудеса“ дава шанс за кариерно развитие на ученици с нисък социален статус 

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

За трета поредна година програмата „Старт в кариерата“ ще подпомогне ученици от Ябланица и Луковит в професионалното им развитие

През този месец декември беше дадено началото на тазгодишнотото издание на проекта „Старт в кариерата“-  част от инциативата „Училищни чудеса“, която цели да изгражда позитивни ролеви модели сред ученици с нисък социално-икономически статус от общините Ябланица и Луковит, т.к. голям процент от учениците там не успяват да завършат своето образование. Официалното откриване на програмата се състоя изцяло онлайн, съобразено с текущите противоепидемични мерки. Участниците в проекта „Старт в кариерата“ ще са 9 ученици от 10-ти до 12-ти клас от градовете Ябланица и Луковит и селата Дерманци, Торос, Румянцево и Златна Панега. Всеки от тях ще разчита на индивидуален ментор до края на учебната година, който ще подпомогне тяхното бъдещо кариерно развитие като ги стимулира да опознаят своите лични интереси, силни качеста и професионални възможности. Досега кампанията е успяла да подпомогне общо 17 деца от общините Ябланица и Луковит, част от които все още са в училище, а други вече следват висше образование или са наети на работа.

Вече седма година организацията „Училищни чудеса“ оказва съдействие на ученици с нисък социален статус от общините Ябланица и Луковит, като им дава нужната подкрепа за успешно завършване на средно образование и добро реализиране на пазара на труда. Инициативата е създадена през 2013 г. от учители-доброволци, които организират междуучилищни събития в селата Брестница, Орешене и Дерманци с цел да дадат възможност на учениците да излязат от своята позната среда и да упражнят своите меки умения и екипна работа със свои връстници, както и да се срещнат с вдъхновяващи личности, които да им разказват за своята професия. Осъзнавайки нуждата за добро напътствие в академичен и професионален план на деца от нисък социален статус, организацията разширява своята дейност с проектите „Старт в кариерата“ и „Лидерска програма“.

Лидерската програма е насочена към жителите на общините, които вече са се сблъскали с ежедневните проблеми и тежката реалност в своето населено място и имат желанието и мотивацията да станат двигател на промяна, допринасяйки с идеи за облагородяване на своята среда. Организацията осигурява интензивна обучителна програма, която цели да предостави на участниците си нужните знания и умения, за да могат сами да осъщестяват значими идеи за по-добро бъдеще и подобряване на качеството на живот. За да осъществят своите проекти се набират средства чрез Платформата.бг и DMS. От 2016 година до момента е имало общо 3 издания на лидерската програма, в която са участвали над 50 ученици, които са осъществили 25 значими за общностите си проекти. Някои от тях са облагородяване на футболното игрище в с. Златна Панега, кампании за превенция на ранните бракове в селата Добревци, Торос и Брестница и театрални постановки, целящи да покажат колко е важно образованието.

Повече информация за „Училищни чудеса“ и как можете да помогнете можете да откриете тук: https://schoolmiracles.bg/

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Общество

Cамо 2 дни до Plovdiv Game Jam 2021! 

MIKA

публикувано

на

от

Както всяка година, млади разработчици на игри ще създадат прототипи на игри по зададена тема в рамките на няколко дни. Панелисти от различни части на криейтив арт и гейм индустрията ще водят интересни дискусии. Гейминг хакатонът е част е от Global Game Jam – тридневно международно събитие, в което участниците, организирани по екипи, трябва да създадат начална работеща версия по определена тема. Поради създалата се извънредна обстановка, Plovdiv Game Jam 2021 ще наруши традицията да бъде тридневно събитие и ще продължи цели пет дни. За разлика от предходните издания, събитието ще протече изцяло онлайн, в Discord, но организаторите са решени да направят преживяването също така увлекателно.

В петък и събота, живото предаване от събитието ще включва дискусии и лекции с участието на професионалисти от Studio Punchev, Snapshot Games Inc., Flat Ponies/VR Unicorns, Prime Holding;, NASTOLA, Vertexbee и GEMJI.

Събитието ще се проведе между 27 и 31 януари, като участниците ще поддържат контакт по Discord, а всеки ще може да гледа безплатно панелистите по социалните мрежи Youtube, Facebook (в страницата на ‘Забелязано в Пловдив’) и Twitch.

Програмата на мини конференцията и събитието може да бъде намерена на https://plovdivgamejam.org/

Всички, които желаят да бъдат участници, могат да запазят своя безплатен билет през платформата на Evedo.

Продължете понататък

Музика

Грънджът се завръща в новия сингъл на българската група „Krekhaus”

MIKA

публикувано

на

от

Krekhaus, снимка: Маргарита Русева

Българската рок група „Krekhaus”, която завърши дебютния си дългосвирещ албум, пусна водещия сингъл „Mist” с неочаквани препратки към деветдесетарския гръндж.

На 25 януари българската рок група „Krekhaus” пусна онлайн водещия сингъл от дебютния си дългосвирещ албум. Сингълът, наречен „Mist”, има деветдесетарски гръндж звук, различен от това, което сме чували от групата досега. Музикантите имат намерение да пускат останалите песни от албума една по една в следващите седмици и вече работят върху два от другите видео клипове.

„Албумът се заиграва с редица стилове, блус, фънк, психеделичен рок, пост-пънк, има дори EDM в края”, казва Явор Недев, китарист на групата. Албумът се казва „Gutenachtstrasse” (буквално Улица „Лека нощ”) и е издаден с подкрепата на Национален фонд „Култура”.

Макар и млада група, „Krekhaus” вече имат зад гърба си участия на някои от най-мащабните фестивали в страната – „Hills of Rock”, „БНР Парк Фест”, „Капана Фест” – и предстоящо участие на „Wrong Fest” 2021, а музиката им печели фенове и сред други музиканти като Венци Мицов от „Хиподил”:

Не съм тъжен, а по-скоро – доста оптимистично настроен, защото чух „Krekhaus” и от това, което чух, в крайна сметка с радост установявам, че българската сцена вече е надживяла комплекса си, че е в периферията на Европа, да не кажа дори в периферията на Източна Европа. (Венци Мицов, Offnews)

Записите продължават цяла година, забавени заради кризата, а идеята за албума присъства от много по-рано. „Успяхме да издадем това, което вече четири години преминава през изпитанията на нервите ни, на въображението ни и най-важното – на кефа на публиката.”

Клипът на „Mist” е издържан в черно-бяло, разказва чиста история за другарството и за града след залез слънце. „Направи го един от най-верните ни сподвижници от самото начало, приятел и вярна публика”, казва барабанистът Матей Христосков.

„Какво представлява албумът? С две думи – изследване на съвременното чувство за отчуждение, преразказано и илюстрирано чрез езика на една тъмна градска улица.” – добавя Явор Недев. А докато ние, останалите, чакаме да чуем другите парчета от албума, можем да си пуснем отново „Mist” – времето навън създава достатъчно атмосфера.

Сингъла „Mist” можете да чуете тук:

Продължете понататък
Културапреди 2 седмици

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

Lifestyleпреди 4 седмици

Коледна изненада от Coca-Cola свърза хора от цяла България 23 години по-късно

Музикапреди 2 седмици

Теодора Стефанова, прима-балерината на балет “Арабеск”, с двоен юбилей

Музикапреди 1 седмица

„LAST NIGHT“ на Поли Генова вече и в ефира на MTV Hits

Lifestyleпреди 3 седмици

Ники Илиев и Йоана Буковска в „Домът на българското кино“

Lifestyleпреди 3 седмици

Дани Владимирова започва да води уикенд емисиите по Bulgaria ON AIR

Културапреди 1 седмица

„Момчето нинджа 3“ носи поредна доза забавление за малчуганите

Обществопреди 1 седмица

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Културапреди 1 седмица

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Обществопреди 5 дни

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо