Connect with us

Lifestyle

Учителите виждат потенциал във VR технологиите в образованието, според ново проучване

Avatar

Публикувано

на

Infographic

снимка: PR

Дигиталните технологии поставят образованието на едно съвсем различно ниво  и отварят врати и възможности за учителите и учениците. Като част от своята програма за корпоративна социална отговорност, Samsung Electronics Германия изследва как тези възможности могат да помогнат при промяната на образованието за едно по-добро бъдеще.

Скорошно проучване, проведено от Kantar EMNID, немска изследователска компания, попита 606 учители от различни училища в цяла Германия какво мислят за прилагането на новите технологии – в частност виртуалната реалност (VR) – в класните стаи.

Подкрепено от Samsung, проучването “VR в класната стая” показва, че 92 процента от запитаните преподаватели подкрепят употребата на дигитални технологии в класната стая, докато 99 процента от учителите под 30 години ги предпочитат. Според проучването, много педагози вече използват устройства, като компютри, проектори и лаптопи, когато те са налични, като по-голямата част от тях (67 процента) не изпитват затруднение при интегрирането на подобни устройства.

Изследването отбелязва, че има голям интерес към използването на виртуална реалност (VR). Почти всеки втори учител (48 процента) изявява желание да използва VR технологията в класната стая, въпреки че само 18 процента от анкетираните са я използвали вече в личния или професионалния си живот, а самата технологията е достъпна само в 4 процента от училищата. За учителите под 30 години, цифрата е сравнително по-висока – 58 процента.

Advertisement

„Проучването ясно показва, че учителите са отворени към внедряването на нови медии в училището. Те отличават потенциала, който може да се отключи с помощта на дигиталните технологии, като VR. Важно е да следваме тяхната готовност и да им дадем възможност да интегрират тези технологии в класните стаи“, каза Щефан Гандерс, ръководител  на отдела Corporate Citizenship & Public Affairs към Samsung Electronics GmbH.

Смята се, че изживяването на дадено нещо би обогатило учебния процес и би допринесло за подобрението на цялостното представяне на учениците. Повече от три трети от интервюираните учители (79 процента) са съгласни, че VR устройствата позволяват изживявания, които не могат да се постигнат по друг начин. Също така, 77 процента вярват, че VR технологията е подходяща за учениците при изследването на различни места, които иначе не биха били в състояние да посетят.

Мнозинството от учителите смятат, че използването на VR устройства в клас може да повиши мотивацията на учениците (74 процента) и да подобри тяхното учене (62 процента). 58 процента от преподавателите също мислят, че тази технология може да помогне на учениците по-добре да разберат различни образователни концепции. Според анкетираните, учебните предмети, за които VR технологията би били най-подходяща, са география (80 процента), история (74 процента) и естествени науки (62 процента).

Въпреки факта, че виртуалната реалност е много нова технология, почти половината от учителите участвали в проучването (42 процента) вярват, че тя ще бъде въведена в класните стаи в следващите пет години. 74 процента от преподавателите твърдят, че биха интегрирали VR устройствата в техните уроци поне веднъж на месец, ако разполагат с подобно оборудване, докато 41 процента казват, че биха го използвали поне веднъж седмично.

Continue Reading
Advertisement