Connect with us

Lifestyle

Факелът на мира влезе в България

Avatar

Публикувано

на

5

снимка: ПР

Мадлен Радуканова прие пламтящия факел на границата ни в Брегово

В края на май тази година отборът на „Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run“  (Пробег на мира) пое по поречието на Дунава, който свързва 10 държави – Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова, Украйна – и се влива в Черно море. България е част от маршрута на Пробега на мира, който в периода 2 – 11 юли ще посети над 35 населени места в страната.

Пламтящият факел бе приет на границата ни в Брегово от  златното момиче Мадлен Радуканова. Тя  го пое от бегачите от Сърбия и се присъедини към международния отбор на Пробега на мира. Духов оркестър и традиционна вкусна питка посрещнаха бегачите и нашата олимпийска медалистка на границата, след което пред читалище „Развитие 1897“ в град Брегово се състоя кратка церемония по посрещане на Пробега на мира и засаждане на дървета и цветя в Парка на мира. Бе поставен плакет „Цвете на мира“, а Мадлен Радуканова бе отличена като почетен гражданин на град Брегово.

Горещото време не отказа бегачите да продължат по маршрута си до град Видин, където духов оркестър ги посрещна пред сградата на общината. Заместник-кметът на града г-жа Борислава Найденова откри плакет „Цвете на мира“ в близост до крайдунавската алея на Видин.

Advertisement

Участието на олимпийската медалистка в подкрепа на мира и хармонията е част от благотворителната инициатива „Година на благодарността с Мадлен Радуканова“, чийто партньор е асоциация „Докосни дъгата“.

Златното ни момиче ще се присъедини в още една от отсечките, а именно в град Плевен, където асоциация „Докосни дъгата“ е организатор на посрещането на факела и отбора бегачи.

През годините факелът на мира спира в много населени места, където с участието на местните власти, неправителствени организации и граждани се организира тържествено посрещане на факела на мира и международния отбор.

Ето го и графика на посещения в България:

  • 3 юли – Видин – Дунавци – Белоградчик
  • 4 юли – Белоградчик – Дреновец – Лом – Ковачица – Козлодуй
  • 5 юли – Козлодуй – Мизия – Оряхово (Бяла Слатина) – Кнежа – Долни Дъбник – Долна Митрополия – Плевен
  • 6 юли – Плевен – Никопол – Белене – Ореш – Свищов
  • 7 юли –  Свищов – Левски – Летница – Крушунските водопади – Павликени – Велико Търново
  • 8 юли Велико Търново – Лясковец – Горна Оряховица – Полски Тръмбеш – Бяла – Русе
  • 9 юли – Русе – Тутракан – Зафирово – ез. Сребърна – Айдемир – Силистра
  • 10 юли – почивен
  • 11 юли – Силистра – Калипетрово – Кълъраш (Румъния)

Организаторите на пробега за България споделят, че се очертават доста динамични дни с богата палитра от културни програми, подготвени специално за посрещане на пламтящия факел и бегачите от различни краища на стария континент –  Ирландия, Франция, Германия, Хърватия, Румъния, Латвия, Северна Македония, Австрия, България. Всички те са доброволци и в духа на единството и хармонията разпространяват посланието за мир в различни кътчета на света.

Пробегът на мира е световна щафета с горящ факел, който се предава от ръка на ръка, от човек на човек, от държава на държава. Всеки има възможността да поеме факела, да направи стъпка към мира и да почувства единство с общия стремеж на деца, жени и мъже по целия свят.

Advertisement

Мнозина споделят, че бягането с Факела на мира е неповторимо преживяване. То подчертава важността на стремежа към мир и пробужда усещането за мира като динамична, изпълваща и постижима реалност. Над 7 милиона души, от ученици до държавни глави, са споделили радостта си от това преживяване. Запалвайки искрите на Мира в сърцата по целия свят, Пробегът трепетно очаква появата на изцяло ново поколение, приело като своя каузата  на истинския всеобхватен мир.

Основател на Пробега на мира е Шри Чинмой – международно признат философ, художник, поет и спортист, посветил живота си на идеалите за световен мир и единство. Той слага началото на многобройни инициативи, обединяващи хора от различни култури с идеята, че спортът е един от най-мощните инструменти за насърчаване на глобалната хармония.

Continue Reading
Advertisement