Connect with us

Култура

Фен си на оригиналните илюстрации? Заповядай на третото издание на Биенале на илюстрацията!

Avatar

Публикувано

на

на илюстрацията 2022 плакат

Тази година близо триста български художници се включиха в Биенале на илюстрацията със 772 оригинални творби — безпрецедентен рекорд в историята на събитието. Публиката ще се наслади безплатно на най-добрите от тях от 22 ноември 2022 г. до 27 януари 2023 г. в изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика” към Регионален исторически музей-София, а по време на официалното откриване ще научим кои са победителите в категориите „Цялостен принос”, „Реализирани/публикувани творби” и „Нереализирани/непубликувани творби” според журито в състав: Милена Радева — илюстратор и създател на уеб сайта и издателство „Българска илюстрация”, Николета Гологанова — изкуствовед и куратор (Софийска градска художествена галерия), Христина Грозданова — изкуствовед (РИМ-София), Бояна Павлова — художник и преподавател (Национална художествена академия), и Славина Илиева, основател на издателство „Дакелче”.

Историята на биеналето започва през 2018 г., когато Милена Радева, създадател на интернет платформата „Българска илюстрация”, възражда единствения форум за илюстрация в страната от 1990 г. насам, за да обедини пръсналите се по света български виртуози на ръчно създадени изображения и да покажe огромния им талант и творчески потенциал. Първото издание привлича 117 художници с 317 творби и се случва благодарение на личното упорство на Милена и безвъзмездната подкрепа на партньори, които вярват в каузата ѝ. През 2020 г. се провежда второто издание на биеналето и въпреки пандемията интересът към него е още по-голям — кандидатстват 231 творци с 622 илюстрации. Тази година събитието се реализира за първи път с финансова подкрепа, предоставена от Национален фонд „Култура”, и отново ще онагледи значимостта на това изкуство, защото каква би била реалността без въздействащите авторски илюстрации в любимите ни книги?

Третото издание ще илюстрира най-добре отговора на този въпрос. С общо над 630 автори и повече от 1700 оригинални илюстрации идеята за родно „Биенале на илюстрацията” се превърна в най-очакваното събитие в индустрията, събирайки българските таланти на едно-единствено място. Така че, ако си почитател на оригиналната българска илюстрация, отбележи си в календара:

Какво: Биенале на илюстрацията 2022

Кога: От 22 ноември 2022 г. до 27 януари 2023 г.

Advertisement

Къде: Регионален исторически музей-София, изложбена зала „Триъгълна кула на Сердика” (бул. „Княгиня Мария Луиза” №16), всеки ден от 10:00 – 18:00 ч.

Колко: Вход свободен

Continue Reading
Advertisement