Открийте ни и в

Класическа

Фестивалът 180° преобразява София през август

MIKA

публикувано

на

Фестивалът 180° преобразява София през август 26

снимка: PR

Творци от 10 държави ще се включат във второто издание на фестивала за експериментална музика, танц, театър, дизайн и изобразително изкуство

За втора поредна година културният живот на София през август ще се преобърне на 180° с фестивала за съвременно изкуство “180 градуса”. Събитието тази година събира артисти от 10 националности, които ще представят на софийската публика серия от иновативни проекти в областта на музиката, танца, театъра, дизайна и изобразителното изкуство. Основна цел на проекта е да провокира интереса към ново и експериментално изкуство у родната публика и да създаде платформа за изява на младите творци.

Четиридневният фестивал ще се проведе между 10-ти и 13-ти август на четири основни локации в града – Фабрика 126, Склада, Църква д-р Лонг, Студио 5, като в допълнение към официалната програма са включени още редица съпътстващи събития. Инициатори и артистични директори на събитието са музикантите Александър Хаджиев и Елица Богданова.

“В момента в България няма изявена сцена за съвременна класическа музика, както и за някои от по-иновативните изкуства като музикален театър и пърформънс, към които публиката по света проявява огромен интерес. Нашето желание е да създадем диалог между българските и чуждестрани артисти, както и да представим на българската публика едно ново изживяване.”, споделя Александър Хаджиев, артистичен директор на 180° и е част от “семейството” на “Ансамбъл Модерн”, един от най-известните състави в света на съвременната класическа музика.

В първия ден на фестивала (10 август, 19:00 ч) столичната публика ще има възможност да се пренесе в очарованието на 20-те години на ХХ век чрез тематичното събитие “Années folles” в Студио 5. За автентичната атмосфера на времето ще допринесе музиката на Кърт Вайл, Жан Франсе, Бохуслав Мартину, Чик Кърия, която ще бъде изпълнена от 12 артисти, а гостите са провокирани да се включат с тематичен дрескод в стил 20-те.

На следващия ден, 11 август, основната програма на 180° ще провокира софийската публика да разгледа през различни призми мъжкия и женския глас чрез проекта VOX (19:30 ч., Църква д-р Лонг). В разнообразие от вокални камерни произведения, музикантите ще представят инструменти от различни епохи и ще обърнат внимание на това как техните тембри контрастират, допълват или се доближават до човешкия глас. В събитието ще се включи музика от Добринка Табакова, Бенджамин Бритън, Франц Шуберт, Йоханес Брамс, а преди концерта в разговор на сцената с журналиста от БНР Лили Големинова, публиката ще може да научи повече за музиката и концепцията на експерименталния проект.

Акцент в програмата на 12 август на 180° ще бъде своеобразна музикална битка, която на пръв поглед ще противопостави съвременната и античната музика, но всъщност ще разкрие тяхната неразривна връзка. Проектът „Шахмат“ (19:30 ч., Фабрика 126) ще пресъздаде на сцената на Фабрика 126 пространствена игра, в която два ансамбъла (античен и съвременен) ще се борят за ,,надмощие над публиката”. Публиката ще може да чуе новите произведения на актуалните съвременни композитори Никлас Зайдъл и Беноа Моро и композиции от Паул Фрик, Ма-Куа Лин, Майкъл Гордън. Но заедно с тях музикантите ще включат и барокови творби от Бибер, Пандолфи, Бах и Телеман.

Последният ден на фестивала, 13 август, ще отбележи 90-годишнината от рождението на Лучано Берио (1925–2003), един от най-емблематичните композитори на съвременна музика от миналият век. Изпълнения на някои от най-популярните му солови и камерни произведения ще могат да бъдат чути от 18:00 ч във Фабрика 126, в изпълнение на обой, тромпет, виола, ударни инструменти и звуков дизайн.

Веднага след това от 19:00 ч. отново във Фабрика 126 публиката ще има възможност да се срещне за първи път и с постановката хибрид между музикален и танц театър “8 Reflections on a Party that Actually Never Took Place, Though I Remember It Quite Well”/„8 Спомена за едно парти, което така и не се случи, въпреки че си го спомням доста добре”. Проектът е дело на съвместната работа на театралните режисьори Маркус Теш, Артур Романовски и Анне Малов, хореографа и танцьора, Сара Бицока и четиримата музиканти. В проекта музиката излиза от границите на оркестрината, певците експериментират с различни шумове и звуци, често свирейки на инструменти, докато пеят.

В съпътстващата програма на фестивала, която стартира още на 9 август, са включени още изложба на полско плакатно изкуство, презентации на афро-американска музика и швейцарска съвременна музика, както и уъркшопи за съвременна музика и антична музика. Фестивалът ще излезе и извън рамките на столицата с гостуване в Дупница с инициативата “180° на път”.

Фестивалът “180°” се организира в партньорство с Гьоте Институт, Fondation Henneberger-Mercier, Hessische Theaterakademie, Pro Helvetia, Swiss-Bulgarian Association for Culture, Schweizerische Interpretenstiftung SIS, Auswärtiges Amt, танцово училище Derida Dance Centre, Музикално училище MODO и под патронажа на д-р Рачо Рибаров, почетен консул на република Литва в България. Медийни партньори на проекта са Дарик Радио и peika.bg

Повече информация за фестивала, пълната програма и участниците може да намерите на уебсайта www.180-degrees.org, както и на официалната фейсбук страница на инициативата – https://www.facebook.com/musicon180degrees

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Класическа

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение “S&M2”

MIKA

публикувано

на

от

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение "S&M2" 27

Съвместните концерти S&M2 на Metallica и San Francisco Symphony от 6-ти и 8-ми септември, 2019 г. са исторически на много нива: с тях се случва грандиозното откриване на San Francisco Chase Center, което отново обединява бандата и Симфоничния оркестър за първи път от 1999 г. след удостоения с ГРАМИ техен общ проект – албумът S&M, и представят за първи път първите симфонични версии на оригинални песни, написани и издадени след това.

Разпродадените концерти се радват на 40,000 фенове от близо 70 страни, както и на изключително медийно внимание. Rolling Stone: “групата доказа, че всичко е възможно”; Variety: “атмосфера, пълна с вълнение”; Mercury News: “концерт, за който феновете ще говорят десетилетия напред”; Consequence of Sound:“истински празник на Metallica и тяхната музикална доблест.” 

На 28-ми август, емоцията от концертите S&M2 ще бъде овековечена в албума на Metallica и San Francisco Symphony: S&M2. Изданието S&M2 ще излезе в разнообразни формати – от дигитална версия във всички водещи стрийминг платформи, до 4LP, 2CD, DVD и Blu-ray, лимитирани цветни винили 4LP + 2CD + Blu-ray Deluxe Box с включени ноти, китарни листове, плакати и много други ексклузивни материали. С този дългоочкван релийз, емоцията, наречена S&M2, може да бъде напълно преживяна и от тези, които не са успяли да присъстват на онези 2 незабравими вечери в Chase Center.

S&M2 е забележителен проект в дискографията на Metallica, и в музикален, и във визуален аспект. Продуциран от Greg Fidelman заедно с James Hetfield и Lars Ulrich, концертният албум S&M2 улавя повече от 2 часа и половина, в които James, Lars, Kirk Hammett и Robert Trujillo обединяват сили с близо 80 музиканти от Симфоничния оркестър на Сан Франциско, под ръководството на легендарния музикален директор на оркестъра Michael Tilson Thomas и диригента Edwin Outwater. Концертният филм излиза в чисто нов вариант, дело на Joe Hutching (Through The Never), и аудио-визуалната продукция е пренесена на друго ниво след октомври, 2019-та с над 3,700 кино прожекции в цял свят.

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение "S&M2" 28

Фотокредит: Brett Murray

Албумът S&M2 от днес е наличен за предварителни поръчки, предшестван от S&M2 версиите на “All Within My Hands” и “Nothing Else Matters,” достъпни за стрийминг и даунлоуд в дигиталните платформи.

Продължете понататък

Класическа

Сузана Клинчарова с концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж

MIKA

публикувано

на

от

Сузана Клинчарова с концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж 29

Снимка на проф. Клинчарова: Косьо Хаджигенчев

Почетният професор на Нов български университет и известна арфистка Сузана Клинчарова ще представи концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж. Концертът със заглавие „Ангелско присъствие“ е съвместна инициатива между Нов български университет и Национален исторически музей. Престижното музикално събитие ще се състои на 16-ти декември в залата на ЮНЕСКО в Париж под диригентството на Мартин Георгиев и с Академичния оркестър „Камерата орфика“ на НБУ.

Проектът има за цел да създаде една синкретична форма, която да постави акцент върху уникалното сътрудничество между различните департаменти в НБУ в случая департамент „Музика“, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и департамент „Антропология“. Концертът ще бъде придружен от изложба за Боянската църква, създадена от доц. д-р Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството в НБУ.

Част от концерта ще бъде и кратък документален филм-импресия, създаден от проф. Людмил Христов и неговия екип. На концерта в Париж ще се състои френска премиера на пиеса за арфа и струнен оркестър от доц. д-р Георги Арнаудов. Програмата включва и творби на Клод Дебюси, Албер Русел,  Марин Големинов, Марсел Турние, Стефан Икономов и Мартин Георгиев.

Концертът, изложбата и документалната импресия отбелязват 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян, 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и 140-ата годишнина на френско българските дипломатически отношения.

Сузана Клинчарова е музикант със световна слава и професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Води ежегоден майсторски клас по арфа в НБУ от 2010 година. Разностранната международна концертна дейност на професор Kлинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар. Тя е солист на оркестри от световна величина. Звукозаписната й дейност я нарежда между арфистите с най-богата дискография. Нейни изпълнения, интервюта и късометражни филми са включени в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция), както и в архивите на INA (Националния Институт за аудиовизия във Франция). Записите й са част от Златния фонд на БНР и се съхраняват в архива на БНТ.  Най-новият й албум „Класически шедьоври“ е реализиран със съдействието на Sony Classical.

Проектът е реализиран със съдействието на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Министерство на външните работи, Посолството на България във Франция, Фондация Минко Балкански, Национален исторически музей и филиал Боянска църква.

Продължете понататък
NOCKTERN ще представят новия си албум “Scavengers” 40
Музикапреди 4 седмици

NOCKTERN ще представят новия си албум “Scavengers”

Високите нива на окситоцин могат да забавят до 60% стареенето на кожата 41
Lifestyleпреди 4 седмици

Високите нива на окситоцин могат да забавят до 60% стареенето на кожата

„Дарвин в супермаркета“, или как еволюцията влияе на човешкото поведение 42
Културапреди 4 седмици

„Дарвин в супермаркета“, или как еволюцията влияе на човешкото поведение

Investor Media Group започва да издава сп. Bloomberg Businessweek в България 43
Събитияпреди 4 седмици

Investor Media Group започва да издава сп. Bloomberg Businessweek в България

Смарт устройства Xiaomi с до 100 лв. отстъпка в онлайн магазина на Vivacom 44
Tехнологиипреди 4 седмици

Смарт устройства Xiaomi с до 100 лв. отстъпка в онлайн магазина на Vivacom

Twenty One Pilots анонсират новия си албум Scaled And Icy 45
Музикапреди 4 седмици

Twenty One Pilots анонсират новия си албум Scaled And Icy

"Неукротимият Спирит" с първи трейлър 46
Кинопреди 4 седмици

“Неукротимият Спирит” с първи трейлър

Settle предлага услуга за получаване на плащания от бизнеса без такси до 1 септември 2021 г. 47
Lifestyleпреди 4 седмици

Settle предлага услуга за получаване на плащания от бизнеса без такси до 1 септември 2021 г.

Банкоматите могат драстично да увеличат оборотите в курортите  48
Lifestyleпреди 4 седмици

Банкоматите могат драстично да увеличат оборотите в курортите 

„Кратка история на мита“ от Карън Армстронг – магическите сили на митовете 49
Културапреди 4 седмици

„Кратка история на мита“ от Карън Армстронг – магическите сили на митовете

Горещо