Connect with us

Общество

“Фестивал: Реките на София” в края на септември!

Avatar

Публикувано

на

“Фестивал: Реките на София” ще покаже, че е нужно малко, за да станат софийските реки място за култура, спорт и отдих

Това е първото събитие от дългосрочната инициатива Реките на София, което през последния уикенд на септември ще събере някои от най-активните организации и брандове по устието на реките Перловска и Владайска.

26-27.09.2020 – Реките на София – изолирани, бетонирани и пусти. Минаваме покрай тях и откровено ни става тъжно. И вероятно всеки втори, застанал над канала на булевардите “Евлоги и Христо Георгиеви” и “Сливница”, се е питал – защо София няма чисти, уредени и нормални централни реки.

А може би на софийските “канали” им трябва малко, за да ги почувстваме като паркове и реки? С тези въпроси започва дългосрочната инициативата Реките на София на фондацията “Колективът”, която цели да променя нагласите към софийските реки и постепенно да ги превръща в пресечна точка на култура, спорт и място за отдих чрез малки и реализуеми намеси. 

Досега София има редица нереализирани проекти за реките, но вместо да седим и чакаме някой от тях да се превърне в реалност, можем да започнем с малки стъпки да променяме нагласите си, да се грижим за тях и да използваме реките като градско пространство за среща с хора и природата.

Advertisement

На 26 и 27 септември е първата стъпка в тази посока – Фестивал: Реките на София, който цели да покаже как могат да живеят нашите реки, за да започне плавната промяна – на нагласата ни към “канала”. 

Зад  инициативата Реките на София вече стоят някои от най-активните и отговорни към града организации, бизнеси и отделни граждани. Партньори и участници в програмата на фестивала до момента са градската комуникационна агенция Imp-Act, фондация Credo Bonum, Спортен клуб Begach, Be Duende, квАРТал, Botanic Lab, Битака, #soСофия, Subcultura, Кинематограф и други. 

Първото събитие се случва със силната подкрепа на Fashion Days, VIVACOM, Absolut, Peri Bulgaria, Загорка, Ариана, Крадецът на Ябълки, Пространство за изкуство и споделена работа КО-ОП, Българо Американска кредитна банка, Taste Farm, Trastena Wines и логистика предоставена от Spark. Организаторите имат институционалната подкрепа на Столична община – Направление Архитектура и градоустройство, Дирекция Сигурност, Дирекция Околна Среда, ОП Софпроект.

По време на фестивала ще започне и по-задълбочената дискусия за бъдещето на софийските реки, като и ще питаме всеки – “за какво бихте ги използвали?”. А през ноември ще продължим с Работилница: Реките на София програмата, на която  ще включва презентации на данни и анализи. Събитието ще цели да работи с всички експерти, които знаят, могат и искат да търсим заедно трайни решения за подобряване на състоянието на Реките на София и превръщането им в паркове.

За повече детайли относно програмата, локациите и активностите на отделните участници във Фестивал: Реките на София следете страницата на инициативата Реките на София и в официалното събитие във Facebook.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement